Antihero

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Antihero

In een wereld waar de rijken steeds rijker worden, de armen steeds armer en iedereen eigenlijk alleen maar aan zichzelf denkt, moet jij… ook alleen maar aan jezelf denken. Dit is hoe de wereld van Antihero in elkaar zit. Het is misschien anders dan je verwacht, maar gelukkig is er vermaak genoeg.

Antihero is een game van developer Tim Conklin, uitgebracht voor de pc, Android en iOS. Het is eigenlijk een soort digitaal turn-based bordspel. Ieder level is een wijk in een stad waar je isometrisch op neerkijkt. Het is de bedoeling dat je huizen leegrooft en belangrijke panden bezet, om zo geld, upgrades en uiteindelijk win conditions te vergaren. Afhankelijk van het level heb je een aantal win conditions nodig om het level te winnen. Je speelt tegen een andere meesterdief met dezelfde mogelijkheden als jijzelf. Je moet door tactisch gebouwen te bezetten en paden te blokkeren proberen je tegenstander dwars te bomen en zelf sneller te groeien.

Antihero

Winnen doe je zo

Om te winnen, moet je een aantal win conditions halen. Deze win conditions zijn dingen als het bezetten van kerken, het uitvoeren van assassinations op willekeurig over het bord verspreide figuren en het kopen van bribes. Deze bribes kun je kopen met lanterns die je vergaart met het bezetten van gebouwen. Ook kun je met die lanterns per game upgrades kopen om nieuwe units of upgrades van je meesterdief vrij te spelen. De units kosten dan weer geld om ze in de game aan te schaffen. Dat geld verdien je weer met het bezetten van andere gebouwen.

Een binaire boef

De campagne is bedoeld om je het spel aan te leren. Je speelt met verschillende meesterdieven tegen verschillende computergestuurde tegenstanders en leert van level tot level nieuwe spelmechanieken kennen. Uiteindelijk is het spel bedoeld om online tegen vrienden te spelen als een echt bordspel. De leercurve is ietwat stijl en het kost wel wat oefening voor je een goede strategie te pakken hebt. Zodra je die hebt, merk je al gauw dat online spelen andere koek is en je door tactische genieën gauw op je plek gezet wordt. Het was mij duidelijk dat de meeste mensen online veel meer inzicht hadden in dit soort spellen dan ikzelf, waardoor ik een beetje van een koude kermis thuiskwam. Als je echter in de schoenen van mijn tegenspelers terecht komt, is het spel enorm vermakelijk en brengt het aardig wat voldoening.

Antihero

Tabletop op je telefoon

Zelf ben ik nooit echt een grote bordspellenman geweest. Ook in tactische spellen ben ik geen held, hoewel real-time strategy me vaak nog wel goed afgaat. Ik vind dit soort spellen erg leuk om te spelen, maar heb er gewoon het hoofd niet voor. Dit kwam helaas terug in Antihero. Ik vond het spel eentonig worden, zeker gezien hoe lang het me kostte om door de campaign heen te komen. Echter kan ik het niet afraden. Het is me duidelijk dat al het negatieve dat ik erover kan zeggen simpelweg uit persoonlijke voorkeur voortkomt. Daarnaast wist het spel me met z’n schattige graphics en vrij simpele spelmechanieken toch best goed vast te houden. Als je houdt van bordspelletjes en simpele doch tactische games, dan kan ik Antihero volmondig aanraden.