Anime om naar uit te kijken in 2019

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Anime om naar uit te kijken in 2019

Vandaag de dag zijn er ook in Nederland meer dan genoeg middelen om legaal naar anime te kijken. Dankzij Crunchyroll heb je ook hier toegang tot honderden anime, maar ook diensten als Netflix en Amazon Prime hebben tegenwoordig een nette selectie aan series. Daarom blikken we alvast vooruit op wat je nu en de komende twaalf maanden op het gebied van anime kunt verwachten.

Hoe een anime uitpakt, is altijd maar afwachten. Vooral wanneer manga voor het eerst een ‘verfilming’ krijgen, houden fans altijd hun hart vast. Is de studio wel trouw aan het bronmateriaal? Wordt er te veel in dertien afleveringen gestopt, of rekt het team een verhaal onnodig uit? Het zijn vragen die keer op keer de kop opsteken. Gelukkig zijn er genoeg anime die hun waarde al hebben bewezen en dit jaar een vervolg krijgen. Desondanks zijn er ook een aantal nieuwkomers bij die ons in het oog zijn gesprongen. Dit zijn acht anime waar we in 2019 naar uitkijken:

One Punch Man – seizoen 2 – april 2019

Er zijn tegenwoordig maar weinig anime-fans die de avonturen van Saitama nog niet hebben gezien. ‘s Werelds sterkste superheld heeft de kracht om alles met een enkele vuistslag te vernietigen, maar is in ruil daarvoor wel al zijn haar verloren. Nadat we in het eerste seizoen kennis hebben mogen maken met Saitama en zijn pupil Genos, mogen we dit jaar eindelijk nieuwe avonturen verwachten van de man die zijn eigen krachten saai vindt.

Het mooie aan het eerste seizoen van One Punch Man was dat alles goed werkte. De personages waren op een dergelijke droge wijze geschreven dat het vanzelf hilarisch werd, vaak met meer gravitas dan goed voor ze was. Het is echter de vraag hoe goed de serie stand houdt nu dat niet Madhouse maar J.C. Staff verantwoordelijk is voor het nieuwe seizoen. De lat ligt in ieder geval hoog voor het tweede seizoen van One Punch Man, dat vanaf april te zien moet zijn.

Revisions – nieuw – 2019

Anime met het stempel Netflix Originals hebben de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd waarbij bijna even vaak het doel wordt geraakt als dat het wordt gemist. Desondanks ziet het aankomende Revisions er veelbelovend uit. In de nieuwe serie wordt een groep studenten tijdens een fenomeen genaamd Shibuya Drift driehonderd jaar de toekomst in geslingerd. Daar blijkt er nog maar weinig van onze huidige aardbol over te zijn, welke voornamelijk lijkt te bestaan uit bossen en ruïnes. Wanneer de vijf studenten worden belaagd door robotische monsters genaamd Revisions moeten ze in grote mobiele pakken, bekend als String Puppets, zien te overleven.

Revisions maakt, net als veel andere Netflix-anime, gebruik van een visuele kruising tussen 2D- en 3D-tekenwerk. Daarbij is het de vraag hoe goed dit voor de show uitpakt, aangezien dit lang niet altijd goed heeft gewerkt bij andere shows. We gaan het zien wanneer de show ook in Nederland beschikbaar is. Buiten onze landsgrenzen moet de show al vanaf deze week beschikbaar zijn.

My Hero Academia – seizoen 4 – oktober 2019

Praat je in het Westen over superhelden, dan heb je het tegenwoordig al snel over The Avengers. In Japan is er echter een andere groep superhelden waar fans halsreikend naar uitkijken: My Hero Academia. De show is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste franchises, zowel de manga als de anime. Het is dan ook niet gek dat de serie nog voor het einde van het derde seizoen de bevestiging van een vierde seizoen kreeg.

In de serie volg je Midoriya, een jongen die geboren is zonder superkracht (Quirk). Na hard werken en een beetje geluk krijgt hij toch een superkracht, overgedragen van zijn grote held All Might. Nu het grote geheim van All Might echter uit de doeken is, ligt er een immense druk op de schouders van de jonge superheld. Samen met zijn klasgenoten moet hij niet alleen zijn krachten ontwikkelen, maar ook regelmatig de snode plannen van slechteriken voorkomen. Het vierde seizoen van de serie staat gepland voor oktober van dit jaar, de andere seizoenen zijn nu via verschillende diensten te bekijken.

Boogiepop and Others – nieuw – januari 2019

Wanneer je op zoek bent naar een stukje mysterie en horror, dan lijkt Boogiepop and Others een goede keuze te zijn. Twintig jaar na het verschijnen van de originele manga Boogiepop Doesn’t Laugh krijgt de serie een anime onder de naam Boogiepop and Others. In de serie wordt een groep studenten gevolgd in hun interacties met de engel des doods Boogiepop, een mysterieus wezen dat meer kwaad dan goeds in de zin lijkt te hebben.

Boogiepop Doesn’t Laugh was origineel gebaseerd op een light novel uit 1998, waarna er in 1999 en 2001 twee manga verschenen. Daarnaast was er in 2000 al een anime onder de naam Boogiepop Phantom. De nieuwe serie vertelt echter andere verhalen dan de reeks uit 2000. De eerste twee afleveringen zijn momenteel al te bekijken via Crunchyroll, waarbij de andere afleveringen de komende weken volgen.

Mob Psycho 100 – seizoen 2 – januari 2019

Uit de pen van ONE kwam niet alleen One Punch Man; ook het eerste seizoen van Mob Psycho 100 werd lovend ontvangen door fans. Het is dan ook goed nieuws dat de serie sinds deze week een tweede seizoen heeft gekregen en de eerste aflevering nu te bekijken is.

In Mob Psycho 100 volgen we de avonturen van Shigeo, een jonge student met ongekende psychische krachten. Hoewel zijn krachten enorm zijn, wegen ze zwaar op zijn schouders. Tel daarbij op dat de student in verder praktisch alle aspecten van zijn leven faalt en je hebt gegarandeerd hilarische situaties. Net als One Punch Man wordt Mob Psycho 100 geroemd om het uitmuntende schrijfwerk, wat de serie sowieso de moeite waard maakt.

Attack On Titan – seizoen 3, deel 2 – april 2019

Attack On Titan is de afgelopen jaren een van de standaard namen geworden in anime en manga. De angstaanjagende Titans, de interne strijd in (zover we weten) de laatste menselijke stad en de strubbelingen van Eren zorgen keer op keer weer voor spanning en sensatie. Nadat we lang hebben moeten wachten op het eerste deel van seizoen 3, komt de tweede helft er gelukkig al snel aan.

Fans die het eerste deel van dit seizoen gezien hebben is het vast niet ontgaan dat het tempo dit seizoen hoger ligt dan in de voorganger. Mede dankzij het verzoek van de originele bedenker Hajime Iseyama is ervoor gekozen om het nieuwe seizoen vlotter te laten verlopen, waardoor we in no-time een enorme bak aan onthullingen en plot twists hebben gekregen. Als de rest van het seizoen dat weet vast te houden, beloven de komende dertien afleveringen veel goeds.

Psycho-Pass: Sinners of the System – films – 2019

Het beeld dat Psycho-Pass van de toekomst wist te scheppen, komt in angstaanjagende snelheid dichterbij. Het is dan ook om die reden dat de serie relevant blijft, zelfs jaren nadat deze origineel verscheen. Een toekomst waarbij de mentale staat van de bevolking continu in de gaten wordt gehouden en mensen worden vastgezet wanneer ze naar de duistere kant toe neigen staat dan ook weer centraal in een nieuwe trilogie. Deze keer gaat het echter om films.

Onder de naam Psycho-Pass: Sinners of the System krijgen we drie films, waarin we drie verschillende case files voorgeschoteld krijgen. De eerste film Case.1 Tsumi Crime and Punishment is vanaf 25 januari in Japanse bioscopen te zien. Op 15 februari en 8 maart volgen respectievelijk de andere twee delen: Case.2 First Guardian en Case.3 Onshuu no Kanata. Of en wanneer de films in het Westen te zien zijn, blijft nog even afwachten.

That Time I Got Reincarnated As A Slime – seizoen 1 – nu te zien

Hoewel deze anime al een tijdje te zien is, is het onverwachts een van mijn persoonlijke favorieten geworden en daarom wil ik hem hier toch noemen. Het eerste seizoen van de serie is nu net voorbij de helft, waardoor je dus minstens nog drie maanden kunt genieten van de bizarre verhalen van Satoru Mikami. Nadat Satoru op klaarlichte dag wordt neergestoken, wordt hij wakker in een onbekende fantasiewereld. Niet heel vreemd voor een anime-serie, buiten het kleine detail dat hij terug tot leven komt als een slime: een kleine bol slijm.

Desondanks dat Satoru (of Rimuru zoals hij zich in de nieuwe wereld noemt) oogt als een zwak monster, blijkt hij na zijn dood heel wat bijzondere krachten te hebben geërfd. Hierdoor groeit hij al snel uit tot een van de sterkste monsters in de wijde omgeving, met als grootste kracht er heel onschuldig uit te zien. De manga was een van de best verkopende titels in Japan afgelopen jaar en de serie is dan ook zeker het bekijken waard. De eerste helft van het eerste seizoen is nu via Crunchyroll te bekijken.


Acht series om dit jaar te kijken en naar uit te kijken. Welke titels staan bij jou hoog op het lijstje of zou je eigenlijk wel in een anime-vorm willen zien? Laat het ons weten in de reacties hieronder!