Amerikaanse voice actors stemmen in voor staking

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Amerikaanse voice actors stemmen in voor staking

De Amerikaanse vakbond voor voice actors heeft een referendum onder haar leden afgenomen om te kijken of ze wilden gaan staken. Met meer dan 95% van de leden die ermee instemden, zal er een staking komen.

Het referendum was georganiseerd naar aanleiding van aanhoudende onderhandelingen met grote uitgevers zoals Activision, Electronic Arts, Disney en Warner Bros. De vakbond wil dat voice actors voor games betere contracten krijgen. Volgens het Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) stamt de huidige overeenkomst over voice actors in video games uit de mid-jaren ’90. De industrie is sindsdien veranderd, maar de werkovereenkomsten zijn nog steeds hetzelfde. Ze willen met de staking onder andere regelen dat de voice actors beter betaald worden.

“Noem het bonussen, extra betalingen, royalty’s of hoe je ook wil. Maar het gaat om het idee dat, wanneer een game gigantisch succesvol is, de acteurs ook een deel van dat succes mee zouden mogen pikken. De mogelijkheden zijn daar, alleen stuiten we vaak op veel verzet. Wat we precies willen, is dat acteurs een bonus krijgen voor elke 2 miljoen exemplaren die een game verkoopt. Tot een maximum van 8 miljoen. De acteur zou dus vier extra betalingen krijgen.”

Verder wil de vakbond dat er een maximum komt van twee uur voor intensieve opname sessies voor de stembanden, stunt coördinators die alles in de gaten houden in het geval van motion capturing en meer transparantie tijdens audities. Vaak worden er valse of geheime namen gebruikt voor een game wanneer er audities zijn voor een game. Dit zou oneerlijk zijn tegenover de acteurs, omdat ze niet weten waar de auditie écht voor is.

Een staking zoals deze kan voor veel games roet in het eten gooien, vraag dat maar aan de filmindustrie. In 2007-2008 werd er door de schrijvers in de filmindustrie gestaakt waardoor bijna alle films die op dat moment in productie waren, of juist begonnen, een vertraging opliepen van maanden. Prominente voice actors in gaming zoals Roger Craig Smith (Batman, Assassin’s Creed), Jennifer Hale (Mass Effect, Bulletstorm) en Will Wheaton (Brütal Legend, Broken Age) hebben al toegezegd.