Albion Online – Creëer je eigen MMO-avontuur

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Albion Online – Creëer je eigen MMO-avontuur

De tijd dat MMORPG’s alleen door grote studio’s en uitgevers gemaakt en onderhouden konden worden is lang voorbij en dus springen nieuwe games in dit genre als paddenstoelen uit de grond. Meestal is het resultaat niet iets om direct over naar huis te schrijven, maar bij Albion Online is dat mogelijk anders. We stuurden Robert op verkenning in de wijde wereld van Albion.

Albion Online omschrijft zichzelf als een Sandbox MMORPG. Nu is dit sandbox-gedeelte meestal met een korreltje zout te nemen, aangezien de meeste ontwikkelaars en gamers World of Warcraft ook als een sandbox-game zien. De ontwikkelaar van Albion Online heet echter Sandbox Interactive, waaruit ik afleid dat het met Albion wel eens menens kan zijn.

Persistente zandbak

De wereld van Albion is verspreid over een indrukwekkend grote landkaart, met allerlei verschillende zones en biome’s. Wat meteen opvalt is dat deze zones voor een groot deel op elkaar lijken en er haast sprake is van een willekeurig gegenereerd gebied. Hoewel dat laatste niet het geval is, mag duidelijk zijn dat de wereld van Albion niet zo divers is als andere games van dit kaliber.

Albion Online - Creëer je eigen MMO-avontuur

Een zo divers mogelijke wereld om te verkennen is dan ook niet het uitgangspunt van Albion Online. Wanneer je de wereldkaart beter bekijkt, valt er nog iets op en dat is dat een groot deel van de gebieden door Guilds bezet en bewoond worden. Het is in Albion namelijk mogelijk een groot deel van de wereld te veroveren.

Wat Albion Online doet is een simpele MMORPG combineren met elementen uit EVE Online, waarbij spelers een groot deel van de game zelf creëren. Met eigen facties, allianties, piraterij, nederzettingen en een grote focus op in-game economie is het de bedoeling dat spelers in Albion hun eigen samenleving creëren. Er is dus geen verhaal dat je door de game heenleidt, maar je zult zelf je eigen doelen moeten bepalen zoals dat hoort in een echte sandbox-game.

Lelijk topje van de ijsberg

De wereldkaart is waarschijnlijk niet het eerste ding waar je aandacht naar uitgaat als je Albion opstart. De grafische kwaliteiten van game zijn namelijk behoorlijk achterhaald. Ze hebben duidelijk voor een simpel stijltje gekozen, waar mogelijk twee verklaringen voor zijn. Ten eerste heeft Sandbox Interactive simpelweg de mankracht niet om een grafisch hoogstandje te produceren en besteden ze die tijd liever aan de gameplay. Ten tweede willen ze helemaal geen zware game, want Albion Online is namelijk cross-platform. Je kunt de game zowel op je pc als op je smartphone of tablet spelen.

Maar dit is toch geen mobiele maandag? Dat klopt, en Albion Online is dan ook niet echt een mobiele game, maar een MMORPG die je toevallig ook op mobiele apparaten kunt spelen. Als je voorbij de graphics kijkt, is Albion namelijk wel degelijk een diepgaande MMO, waar je uren in kunt stoppen en je eigen avonturen kunt creëren.

Specialisatie is daarbij erg belangrijk. Je kunt een meestersmid worden en zorgen dat jij tot een van het selecte aantal spelers behoort dat de beste zwaarden in de game kan maken. Je kunt er ook voor kiezen om juist te focussen op je slagvaardigheid en om andere spelers beter te kunnen verslaan in pvp.

Albion Online - Creëer je eigen MMO-avontuur

Risico vs beloning en een hoop grinden

Of je nu een beroemde handelaar of gildemeester wil worden, bij alles in Albion geldt dat je risico’s moet nemen. De meest waardevolle grondstoffen liggen uiteraard in de gevaarlijkste gebieden waar spelers elkaar zonder enige repercussies mogen doden. Daarbij zijn er ook nog gradaties in zones. In sommige npc-zones is het niet mogelijk elkaar te doden, een niveau hoger kom je in zones waar je wel gedood kunt worden en geld verliest en dan zijn er de gevreesde zwarte zones waar je alles verliest als je het loodje legt. Het zijn ook in deze zwarte zones waar spelers gebieden kunnen toe-eigenen, vergelijkbaar met nullsec in EVE Online.

Hetzelfde geldt voor handel. Wil je met een caravan goederen naar een ander gebied verslepen voor een zo hoog mogelijke winstmarge? Dan heb je de keuze om via veilige gebieden te reizen, maar dat kan rustig een halve dag duren. Je kunt ook de korte route nemen, maar dan moet je wel door een moeras waar een piratenclan zich ophoudt. Dit werkt in de praktijk goed, maar een groot deel van Albion Online is ook grinden. Nu is het zo dat ook daar de beloning groot voor is, maar je moet een beetje repetitieve gameplay niet schuwen wil je aan de game beginnen.

Albion Online - Creëer je eigen MMO-avontuur

Albion Online is nog in gesloten bèta en alleen voor backers van de game toegankelijk. De MMORPG moet later dit jaar uitkomen en zal dan free-to-play zijn, waarbij betaald kan worden voor snellere progressie.