‘AIVD infiltreerde Second Life’

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
‘AIVD infiltreerde Second Life’

Eerder deze week kwamen wel al met het bericht dat de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten games hadden geïnfiltreerd, maar nu komt de Telegraaf met beweringen dat ook de AIVD actief was in Second Life. Of de AIVD ook andere games zou hebben geïnfiltreerd is nog onduidelijk.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zou volgens de Telegraaf al in 2007 actief zijn geweest in de game. “De Nederlandse geheime dienst liep wereldwijd voorop in deze infiltratietechnieken”, zo meldt de krant op basis van stukken die in zijn bezit zouden zijn. Hoeveel agenten de game zouden hebben geïnfiltreerd is nog onduidelijk, maar één agent zou tegenover de krant hebben gezegd dat hij drie avatars in de game had, terwijl zijn baas er ook een aantal zou hebben.

Volgens het artikel was de AIVD onder andere bang dat kwaadwillenden ongezien financiële transacties uit konden voeren via de game. De ervaringen van de AIVD zouden later ook met de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten zijn gedeeld. Of de spionage in games ooit iets heeft opgeleverd en of het nog steeds plaatsvindt is onduidelijk. Ook is het niet duidelijk of de veiligheidsdienst ook andere games heeft geïnfiltreerd.