Advocaat buigt zich over copyright kwestie Youtube

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Advocaat buigt zich over copyright kwestie Youtube

Het gonst al een tijdje: Youtube geeft gehoor aan ontwikkelaars die vinden dat Youtube gebruikers die inkomsten verdienen door middel van gameplay beelden te uploaden een halt toegeroepen moeten worden. Een advocaat heeft zich over de zaak gebogen en heeft mogelijk slecht nieuws.

Kim Walker, een advocaat van een Brits advocatenconcern heeft zich bemoeit met de kwestie en heeft nieuws wat Youtubers niet leuk gaan vinden.

“Het plaatsen van video’s zonder toestemming is overschrijding van het copyright. Door geen actie te ondernemen zal er een grijs gebied ontstaan waaruit ontwikkelaars niet uit terug kunnen. Ontwikkelaars zullen nooit meer actie kunnen ondernemen wanneer ze het niet eens zijn met de inhoud van de video, tenzij ze er nu werk van maken en aangeven waar de grens ligt. Een overeenkomst tussen beide partijen is beter dan het te laten rusten, maar er komt een prijskaartje bij kijken en zal niet populair blijken.”

Recentelijk heeft Youtube berichten gestuurd naar gebruikers die video’s hebben geüpload van games. Video’s zoals speedruns, walkthroughs of let’s plays zijn mogelijk in strijd met het copyright wat de ontwikkelaar heeft, omdat een gebruiker geld verdiend door een game in zijn volledigheid te laten zien met minimale veranderingen (zoals simpelweg een voiceover), zonder dat de ontwikkelaar daar iets van terug ziet. De advocaat in kwestie lijkt ervoor te willen kiezen om ontwikkelaars de volledige macht te geven, dus wanneer een gebruiker een video upload met beelden die de ontwikkelaar niet aanstaat, kan de ontwikkelaar Youtube dwingen de beelden te verwijderen en zelfs het account van de gebruiker te beëindigen.