Activision wordt aangeklaagd door Angolese familie

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Activision wordt aangeklaagd door Angolese familie

Activision, de uitgever van een van de grootste videogames van het afgelopen decennium, wordt aangeklaagd door een familie uit Angola. Zij spannen een rechtszaak aan tegen Activision vanwege de manier waarop hun familielid Jonas Savimbi in Call of Duty Black Ops II is afgebeeld.

Jonas Savimbi was de voormalige leider van de ‘Nationale Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola’ en kwam in 2002 om het leven. De makers van Call of Duty Black Ops II hebben hem voor een kleine rol in de game gebruikt. Drie van Savimbi’s dochters spannen nu een rechtszaak tegen de uitgever aan, omdat zij vinden dat hij als een slecht persoon is afgebeeld. Zij vinden dat hij overkomt als een “barbaar” en “een idioot die iedereen wil vermoorden”. Daarom eisen ze €1 miljoen schadevergoeding van de Franse tak van Activision Blizzard.

Een vertegenwoordiger van Activision heeft op de zaak gereageerd en zegt dat de rechtszaak kant noch wal slaat. Volgens Activision toont Black Ops II Savimbi in een positief licht en wordt hij afgebeeld als de persoon die hij was: “een belangrijk persoon in de geschiedenis van Angola en een leider van de guerrillastrijders die tegen de ‘People’s Movement for the Liberation of Angola’ (PMLA) vocht.

Activision is geen vreemde als het aankomt op aangespannen rechtszaken vanwege bestaande personen. Vorig jaar werd het bedrijf ook al aangeklaagd door de Panamese dictator Manuel Noriega, die vond dat zijn persoon ongevraagd werd gebruikt in Call of Duty Black Ops II. Activision zette alle zeilen bij om die rechtszaak te winnen, aangezien het verlies van die rechtszaak zou kunnen leiden tot aanklachten van vele andere mensen of nabestaanden. Die mensen zouden daardoor allerlei bedrijven kunnen aanklagen, vanwege het onrechtmatig gebruik van zijn of haar (toevallige) evenbeeld.