Epic’s Gears of War 4 zou $100 miljoen gekost hebben

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Epic’s Gears of War 4 zou $100 miljoen gekost hebben

Tim Sweeney van Epic heeft een boekje opengedaan over de afbrokkelende relatie die het bedrijf had met Microsoft, en wat Gears of War 4 gekost zou hebben als Epic op dezelfde tour was doorgegaan.

Epic en Microsoft hebben al sinds de eerste Xbox nauw samengewerkt. Maar na verloop van jaren werd die relatie steeds minder goed, vertelt Tim Sweeney, CEO van Epic. Hij heeft in een interview uitgelegd waarom het bedrijf zich meer is gaan richten op free-to-play games.

De eerste Gears of War stamt uit 2006 en kostte ons ongeveer $12 miljoen om te maken. De game leverde ons $100 miljoen op. Het was voor ons dus erg lucratief. Het probleem voor ons was dat met elk nieuw deel, het budget steeds groter en groter werd. Gears of War 3 heeft tussen de $48- en $60 miljoen dollar gekost. Het idee wat men bij Epic in gedachten had voor Gears of War 4 zou waarschijnlijk rond de $100 miljoen hebben gekost. Als Gears of War 4 erg succesvol zou blijken te zijn, zouden we misschien break-even halen. Alles behalve een groot succes zou ons faillissement hebben betekend.

Sweeney ging ook in op de reden waarom de relatie tussen Epic en Microsoft is bekoeld. Volgens Sweeney kwam Microsoft tussen Epic en de fans te staan en vond men dat ze niet meer konden doen wat ze eigenlijk wilden zonder eerst goedkeuring te krijgen.

We gingen naar Microsoft met de plannen die we hadden en deelden ze met hen, waarop we te horen kregen dat het maar beter was als we dat zouden laten. We vroegen niet om geld, maar het mocht niet van Microsoft omdat het niet in hun zakenplannen zou passen. Dat was het moment waarop ik realiseerde dat Microsoft hetgene was wat tussen ons en de gamers stond, en hoe destructief dat kan zijn voor de gezondheid van een game en de community eromheen.

Epic besloot daarna om de Gears of War-franchise aan Microsoft te verkopen. Gears of War 4 wordt ondertussen gemaakt door The Coalition (voorheen Black Tusk Studios). Of The Coalition ook $100 miljoen dollar nodig heeft voor Gears of War 4 is onbekend.