Evolution Studios voegt zich bij Codemasters

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Evolution Studios voegt zich bij Codemasters

Op 22 maart schreven we over het feit dat de ontwikkelingsstudio Evolution Studios werd gesloten door moederbedrijf Sony. Vandaag komt echter het bericht naar buiten dat het team zich heeft aangesloten bij ontwikkelaar en uitgever Codemasters.

Een aantal weken geleden besloot Sony, tot grote spijt van het bedrijf zelf, om Evolution Studios op te heffen. Het bedrijf was al een volle 15 jaar werkzaam en onder andere verantwoordelijk voor titels als Motorstorm en Driveclub. Tot groot geluk van het bedrijf besloot Codemasters in te stappen en de werknemers een aanbod te doen.

We hebben een baan aangeboden aan alle werknemers en ik kan tot mijn blijdschap zeggen dat de meeste van hen deze hebben geaccepteerd en zich bij ons zullen voegen. We nemen enkel de werknemers aan. Dit betekent dat we niet diens IP’s of technologie overnemen. Het zijn de mensen die we willen.

Codemasters geeft in dit statement eigenlijk al weer dat zij, vooralsnog, niet zullen werken aan de titels waarmee Evolution Studios zich bekendmaakte: deze blijven eigendom van Sony. De meeste werknemers sluiten zich aan bij Codemasters, maar de teams zullen gescheiden blijven. Ze werken vanuit hetzelfde gebouw om zo beiden bij te dragen aan een nieuwe Britse race-IP. Hier hebben beide bedrijven bewust voor gekozen, aldus de CEO van Codemasters, Frank Sagnier:

We willen dat het team blijft zoals het was. Wij willen ons voordeel halen uit alles dat zij samen als team hebben geleerd en dat ze ook kunnen werken aan hun eigen games. Natuurlijk zullen er games komen die van ons beiden zullen zijn en zullen we overige zaken ook gaan delen. Maar we verzekeren hen dat ze hun eigen identiteit kunnen behouden en samen als team kunnen werken aan datgene waar ze goed in zijn.

Het lijkt van tevoren in ieder geval een goede zaak om deze twee teams samen te voegen. Dit voornamelijk doordat Codemasters zich steeds meer toespitst op games binnen het racegenre en Evolution Studios zich daar ook mee bezighield. De werknemers van Evolution Studios zijn heel dankbaar voor deze oplossing. Zij werken al 15 jaar met elkaar samen en zijn blij dat dit nog niet hoeft te eindigen. Beide studio’s zijn volgens eigen zeggen geen vreemden van elkaar en op het moment dat Sagnier erachter kwam dat Sony de studio zou gaan sluiten, bedacht hij meteen dat een samenvoeging van beiden een “match made in heaven” zou zijn.

Hoewel al globaal aangegeven is dat beide studio’s voor een groot deel gescheiden aan games zullen werken, is verder nog niks toegezegd over om welke games het dan ook daadwerkelijk gaat. Welke titel als eerste naar boven zal drijven na deze collaboratie is dan ook even afwachten, maar wanneer er meer bekend is, lees je dit natuurlijk hier op Pixel Vault.