Wat moet je weten over Dark Souls III? – Een gids voor de nieuwe sterveling

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Wat moet je weten over Dark Souls III? – Een gids voor de nieuwe sterveling

Over een week barst het masochistenfestijn weer los als Dark Souls III dan eindelijk in de winkels ligt. Na een een klein uitstapje in de vorm van Bloodborne is From Software terug bij hun leest, Dark Souls-franchise. Een franchise die inmiddels wel tot een cult benoemd mag worden en waar je wel twee keer over nadenkt voor je eraan begint. Met de release van Dark Souls III zullen er ongetwijfeld nieuwe stervelingen zijn die toch door de hype van de laatste maanden zijn meegesleurd en die zich nu afvragen of het niet toch tijd is voor een eerste poging. In dit artikel krijg je als nieuwkomer alvast een introductie in de wondere wereld van sterven, kapotte controllers en ongekende gevoelens van voldoening bij het verslaan van die immense baas: de wondere wereld van Dark Souls III!

wmjw_darksouls3_bangmaken

“Je door niets bang laten maken” en “Dark Souls” lijken vooraf niet geweldig samen te gaan, maar geloof me, met de juiste mindset is het allemaal niet zo beangstigend. Deze uitspraak geldt eigenlijk voor alles in de game. Van de vijanden tot bazen en van de verschillende mechanics tot het verhaal. Je zult ergens moeten beginnen en niet geschoten is altijd mis. De game is weliswaar pittiger dan de gemiddelde game, maar de game is verre van onmogelijk. Het kost misschien wat meer tijd en oefening, maar dat feit maakt de game niet minder leuk.

Op het verhaal moet misschien nog even apart worden teruggekomen. Dark Souls III is het vierde deel in de Souls-serie, Demon Souls meegerekend. Nu is het vaak zo dat je bij vervolgen beter bij het begin kunt beginnen in verband met het verhaal. Laat dat bij de Souls-serie nou helemaal niks uitmaken. Het verhaal is, bot gezegd, voor de ‘casual’ Dark Souls-speler nooit echt de hoofdzaak geweest. Sterker nog, mocht je er geen moeite in willen stoppen, dan is het verhaal zo goed als onbegrijpelijk. Laat je daar dus zeker niet door afschrikken en focus je op het genieten van de gameplay, die tot dusver in elke Souls-game de boventoon voerde. En misschien een beetje focus bewaren voor het mikken van je controller als er weer mee gegooid moet worden. (Tip: Mik op zachte voorwerpen: dat voelt nog altijd opluchtend en bespaart je controllers.)

wmjw_darksouls3_verkendewereld

De wereld van elke Souls-game is prachtig, duister, vijandig en groots en herbergt veel geheimen. Verken deze dus goed, want de wereld ligt vol hulpvolle voorwerpen. Denk hierbij aan items om extra Estus Flasks, potions die van levensbelang zijn, te krijgen. Het enige verschil met andere games die gedreven zijn op het verkrijgen van loot, is dat je in Dark Souls III net even iets beter je best moet doen om deze items te vinden.

From Software is zo aardig geweest om de wereld dus vol te proppen met allerlei leuke snufjes en geheimpjes. Dit gaat zelfs zo ver dat je ze soms per toeval maar moet zien tegen te komen. Zo wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van muren die verdwijnen wanneer je er tegen slaat, of geheime paden waarvoor je eerst twintig meter een ravijn in moet vallen.

Een ander onderdeel van het verkennen is voor je eigen bestwil, want onder die geheimen die in de wereld verstopt zijn, vallen ook verstopte vijanden. Houd je oren en ogen dus op scherp en draai niet zonder twee keer na te denken de bocht om, want de kans bestaat dat je dan een behoorlijke jump scare, gevolgd door een hoge dosis paniek, voor je kiezen krijgt.

wmjw_darksouls3_healthstamina

In Dark Souls III zul je aardig wat gevechten voorgeschoteld krijgen, het zij met een metershoge boss waarvan je niet kunt zeggen wat het nou eigenlijk is of een minuscuul beest dat op het eerste gezicht niet heel kwaadaardig oogt. Nu is het aanlokkelijk om tijdens deze gevechten vooral de hoeveelheid leven die je nog overhebt in de gaten te houden, maar belangrijker om dat leven een beetje op peil te houden, is misschien nog wel je stamina. Deze is namelijk van levensbelang tijdens gevechten, want alles dat je doet, op spells na, heeft invloed op je stamina. Denk hierbij aan het ontwijken van klappen door te rollen, het meppen van je vijand en het blocken van aanvallen. Mocht de balk leeg zijn, dan kun je je schrap zetten, want de volgende aanval zal mogelijk een fatale afloop hebben. Moraal van het verhaal: leven is belangrijker, maar om te blijven leven is een lekkere conditie wel handig.

wmjw_darksouls3_community

Zoals eerder besproken zit Dark Souls III vol geheimen en verrassingen. Gelukkig hoef je die niet allemaal zelf te ontdekken, want het is nagenoeg onmogelijk om zelf alles uit te vinden. Gelukkig kent de franchise al vanaf dag één een geweldige community die nauw samenwerkt en altijd wel in is om je te helpen. Schroom niet om deze hulp te gebruiken, want je zult het nodig hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld voor een boss andere spelers ‘summonen’ die zich vrijwillig aanbieden om heethoofden wereldwijd uit de brand te helpen. Voor de vele geheimen van de game kun je het beste terecht op fora en YouTube. Zo zul je items tegenkomen met complexe beschrijvingen waarvan je na dertig keer lezen nog niet weet wat ze doen. In dat geval gewoon lekker opzoeken, want de community is er waarschijnlijk samen al een uurtje of twintig over aan het discussiëren geslagen om te bespreken wat de bedoeling van het geheel is. Het kan ook handig zijn om voordat je begint goed te kijken naar wat alles betekent op het gebied van statistieken en met welke class je het beste kunt beginnen. Dark Souls III is een RPG in de puurste vorm en alles heeft invloed op de manier van spelen. Laat je dus klaarstomen door de community en lees je in in bepaalde mechanics en principes van de game.

wmjw_darksouls3_geduldig

Geduld is een schone zaak en heel belangrijk bij het spelen van Dark Souls III. Neem de tijd om je vijanden te leren kennen. Wat zijn hun moves? En hoe kun je deze counteren? Ga je overhaast te werk, dan zal de wereld al snel korte metten met je maken en zal het frustratiegehalte inderdaad snel toenemen. Neem je de tijd, dan zal je geduld beloond worden door een achteraf gezien ‘makkelijk’ karweitje.

Probeer tevens niet in één keer veel vijanden te lijf te gaan. Probeer groepjes vijanden uit elkaar te halen door bijvoorbeeld individuen van de groep te scheiden door een mes door hun nek te jagen en ze op die manier af te leiden. Mocht het onverhoopt uitlopen in een gevecht tussen jou tegen de rest, blijf ook dan rustig, loop naar een open plek en neem de tijd om toe te slaan wanneer je kunt en te verdedigen wanneer je moet. Mocht je dan als overwinnaar uit de strijd komen, dan staat je nog maar één ding te doen: Praise te sun! Daar kom je nog wel achter als je de game speelt…