Aan de slag met Miitomo – Nintendo’s smartphone-revolutie of een complete flop?

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Aan de slag met Miitomo – Nintendo’s smartphone-revolutie of een complete flop?

Afgelopen donderdag was het moment dan eindelijk daar: Nintendo’s smartphone-revolutie kon eindelijk beginnen met de release van Miitomo. Als eerste stap in een groter plan om ook smartphones te veroveren, moet dit sociale netwerk het ideale startpunt worden voor alles Nintendo. Maar kan de app het ook waarmaken? Met een aantal redacteuren pakten we onze smartphones om te kijken wat we nu van Miitomo denken.

Kevin Rombouts

Miitomo… de enige manier om het echt te omschrijven is: compleet bizar en toch typisch Nintendo. Het ene na het andere moment laat me in volle verbazing achter, in zowel goede als kwade zin. Op zich kan ik best respecteren hoeveel werk en moeite Nintendo in de app heeft gestopt. Misschien nog wel het technisch hoogtepuntje hiervan is de voice-engine. Tijdens het maken van je Mii kun je deze namelijk een eigen stem geven en alles wat je Mii daarna vertelt, wordt in deze stem voorgelezen. Daarbij is het op te merken hoe goed dit de engine nog afgaat. Slechts een enkele keer kwam er een woord niet goed uit, maar ook dan is het hilarisch: als een focaccia als fo-kak-sia wordt uitgesproken, klinkt het toch niet meer zo lekker.

Maar waar ik misschien nog wel het meeste over struikel is dat voor mij Miitomo niet echt een sociaal netwerk is, maar meer een geinigheidje. Het heeft simpelweg niet de interessefactor die Twitter, Facebook of Instagram wel hebben. Je kunt alleen maar op de hoogte blijven van vrienden die je al kent, je ziet alleen maar antwoorden op vragen die worden gesteld en nieuwe dingen ontdekken is er al helemaal niet bij. Als Nintendo er dan ook voor wilt zorgen dat ik de app keer op keer blijf gebruiken, dan zullen ze er toch echt meer mee moeten gaan doen. Want zoals het er nu naar uitziet zal Miitomo snel onder het stof raken.

MiitomoScreen1

Amador Prado

Nintendo slaat een nieuwe weg in met hun eerste mobile app en deze weg is ongeveer net zo hopeloos als een zandweg met enorm veel kuilen als ze meer applicaties gaan maken die op Miitomo lijken. Het is een mislukte poging tot een sociaal netwerk en buiten dat is het ook gewoonweg raar. Maar ja, het blijven Japanners en die komen in de westerse wereld sowieso vaak wat raar over. Er is bijvoorbeeld een minigame, met een werkelijk fantastisch pun als naam, Mii-Cadeau, waarin je kledingstukken voor je Mii kunt vrijspelen. In deze game gooi je jezelf, of een willekeurig personage uit je vriendenlijst, in een soort flipperkast mits je genoeg muntjes of een gameticket hebt. Het onvrijwillige slachtoffer trekt hysterische gezichten totdat het is geland in één van de vele vakjes waarin een bepaald kledingstuk kan worden vrijgespeeld. Het is gewoonweg raar en na drie keer iemand naar beneden zien tuimelen is het ook niet leuk meer.

Het enige dat deze app verder doet is jou en je vrienden lastigvallen met domme vragen die je beantwoordt om vervolgens op elkaars antwoorden te reageren. Meer doe je eigenlijk niet. Het is enorm zonde dat Nintendo hier tijd, geld en energie in heeft gestopt, want ook hiermee gaat Nintendo de malaise van de afgelopen jaren niet oplossen. Miitomo is as we speak al weer van mijn telefoon verdwenen en die ruimte moet binnenkort gevuld worden met Pokémon Go waar ik toch echt veel meer van verwacht. Veel slechter dan Miitomo kan het ook eigenlijk niet…

MiitomoScreen2

Rebecca Nieuwenhuis

Na drie dagen Miitomo te gebruiken denk ik dat je deze app het beste kunt beschrijven als digitaal vriendenboekje. Je kunt op bezoek bij je vrienden of soms verschijnen ze zonder aankondiging ineens bij jou om je te bestoken met vragen. Sommige vragen zijn best geinig, maar het komt uiteindelijk toch neer op standaard vragen zoals: “Wat vindt jij leuk om te doen op een vrije dag?”. De vragen zouden niet misstaan in een vriendenboekje die de meesten op de basisschool hadden. Helaas is dit eigenlijk alles wat de app te bieden heeft op het gebied van contact met vrienden, naast het feit dat je kunt reageren op de antwoorden van anderen. Miitomo doet zich voor als nieuwe social media maar momenteel is datgene dat je kunt doen heel karig waardoor je er ook snel wel weer klaar mee bent.

Wat ik persoonlijk wel heel erg leuk vind is het feit dat je je Mii diverse kledingstukken aan kunt trekken en dat je in de winkel meer kledingstukken kunt kopen om je personage eigen te maken. Elke dag verschijnt er een rij kledingstukken die enkel die dag beschikbaar zijn en misschien is het echt een vrouwendingetje, maar stiekem vind ik het toch leuk om te checken wat er die dag te zien is. Maar ja, dit is natuurlijk niet afdoende om een app langere tijd leuk te vinden. Voor mijn gevoel biedt Miitomo een leuke basis, maar zal Nintendo nog flink moeten uitbreiden wil de app daadwerkelijk een groot succes worden.