De cijfers op een rijtje – De beste en slechtste games van de afgelopen vijf jaar
Deze week dompelen we jullie onder in geschiedenis van Pixel Vault, maar er komen ook genoeg andere artikelen aan bod. Vandaag neem ik wat feitjes over de gepubliceerde reviews van 2011 tot nu door. Nadat ik de archiefkasten van de dikke laag stof heb ontdaan, ben ik me gaan verdiepen in vijf jaar Pixel Vault en dat is geen saai werk. Ik vind het nu eenmaal leuk om dingen uit te zoeken en alles te weten te komen wat ik kan. Daarom ben ik ook geen leuk persoon om Trivial Pursuit tegen te spelen, want ik win eigenlijk altijd.
Voordat ik losbarst over vijf jaar geleden, wil ik jullie meegeven dat het niet gemakkelijk was om alle reviews uit te zoeken. Een groot deel van de content die voor 2013 is verschenen, valt online niet meer terug te lezen. Gelukkig heeft Kevin een lijst weten te achterhalen waarin de oudere content te vinden was om het overzicht zo compleet mogelijk te maken. Dat soort dingen gebeuren anno 2016 gelukkig niet meer, omdat er steevast back-ups worden gemaakt en mocht de server eens crashen, kunnen we alles terughalen. We kunnen jullie niet zonder leesvoer laten zitten, toch?
Het lijkt erop dat de redactie uit 2011 minder kritisch was dan de groep die de website nu draaiende houdt. Het gemiddelde reviewcijfer van de 32 games die onder de loep genomen zijn was maar liefst een 81! De oudste game waar een review van terug te vinden was, stamt zelfs uit 2010 en dan heb ik het over Golden Sun: Dark Dawn. Die game werd beloond met een 73.
Bijna een derde van de gerecenseerde games scoorde hoger dan een 90, maar de twee uitschieters heten Batman: Arkham City en The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Welke mooie cijfers die games scoorden, lees je straks! Er waren in 2011 vier games die lager dan een 60 scoorden en dat zijn: Duke Nukem Forever (46), Splinter Cell 3D (50), Dragon Ball Z: Ultimate Tenkaichi (52) en Kingdom Hearts Re:Coded (53).
Feitje over 2011: De review van Duke Nukem Forever was ook niet erg uitgebreid. Het is zelfs de kortste recensie die Pixel Vault ooit publiceerde!
Het gemiddelde reviewcijfer van 2012, over de 21 games die beoordeeld zijn, was niet veel lager dan het jaar ervoor. De games wisten samen gemiddeld een 80 te scoren. In 2012 en het jaar ervoor werden de reviewcijfers trouwens nog niet met tientallen uitgedeeld, maar nog met een schoolcijfer met één decimaal achter de komma. Uitschieters in 2012 waren Halo 4, Forza Horizon, Guild Wars 2 en Soul Calibur V. Al deze games scoorden hoger dan een 90 en één ervan staat zelfs in de top 5 hoogst beoordeelde games ooit op Pixel Vault!
Natuurlijk zijn er in 2012 ook games verschenen waarvan je eigenlijk zo snel mogelijk wilt vergeten dat ze ooit bestaan hebben. F1 Race Stars en Wheels of Destruction waren bijvoorbeeld niet goed genoeg om een voldoende te behalen.
Feitje: Assassin’s Creed III verscheen in 2012 en wist met een 8,6 niet genoeg te overtuigen. Ook Mass Effect 3 heeft van Kevin Rombouts ‘slechts’ een 8,9 gekregen.
Dan komen we bij een wat minder leuk jaar voor de redactie. In 2013 zijn de minste reviews online verschenen in de historie van de website. De 12 gerecenseerde games wisten gemiddeld nog wel een 76 te behalen met uitschieters als (hoe kan het ook anders?) Grand Theft Auto V (90), The Last of Us (90) en Bioshock Infinite (90). Toch is geen van deze drie toppers in de eindlijst van vijf terechtgekomen.
Waren er ook slechte games in 2013? Slechts één titel wist de toenmalige redactie niet te bekoren: SimCity behaalde een 55. De vele schoonheidsfoutjes van Maxis’ stedenbouwer dwongen Kevin ertoe om de game een onvoldoende te geven.
Feitje: In 2013 heeft elke game een score gekregen van een heel of half tiental. Dat jaar is er dus geen 68 of 82 in de lijst te vinden!
We komen al wat dichter bij het heden, maar niet voordat we de vele toppers uit 2014 de revue hebben laten passeren. Maar liefst 33 games werden aan de tand gevoeld door de redactie en met een gemiddelde van 78 punten deden ze het helemaal niet slecht. Maar liefst 12 games haalden een score van 90 of hoger, waaronder The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (95) en The Last of Us: Remastered (dat hetzelfde cijfer kreeg als de PlayStation 3-versie: een 90). 2014 was ook het jaar dat Super Smash Bros. uitkwam voor de Wii U. Die game wist, net als Far Cry 4, een 90 te behalen.
Er waren maar twee games die een onvoldoende wisten te scoren: Escape Dead Island en WWE 2K15. Eerstgenoemde heb ik laatst uit de budgetbak gevist en blijkbaar is Kevins mening over die game nog niet bijgesteld. “Je had die vijf euro beter kunnen verbranden, dan had je meer plezier beleefd!” Niet voor niets is het één van de vijf laagst beoordeelde games van de afgelopen vijf jaar.
Feitje: Als je wat oudere reviews wilt checken, kun je hier terecht. Lees bijvoorbeeld de recensie van Dragon Age: Inquisition of Assassin’s Creed: Unity nog eens en kijk of het aansluit op jouw mening.
Vorig jaar staat natuurlijk nog in ons geheugen gegrift en dat was zeker geen slecht gamejaar. Toch is het gemiddelde reviewcijfer op Pixel Vault blijven hangen op de 78. Dat komt deels door langverwachte sequels als Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Fallout 4, StarCraft II: Legacy of the Void, The Witcher III: Wild Hunt en Rise of the Tomb Raider die mooie cijfers wisten te behalen. Ook deden nieuwe IP’s als Project CARS en Until Dawn het zeker niet slecht! In totaal haalden 17 van de gerecenseerde games een cijfer van 90 of hoger.
Wat ook opvalt is dat de redactie in 2015 kritischer is geweest op de games die gewoon niet goed waren. Dat resulteerde in lagere cijfers en vooral de indies moesten het daarbij ontgelden. Dikke onvoldoendes waren er voor Hatred, Armikrog en Afro Samurai 2: Revenge of Kuma. Geen van deze games wist meer dan een 40 te scoren!
Feitje: Met bijna 90 reviews was dit het drukste jaar tot nu toe voor Pixel Vault op reviewgebied. Wat hebben wij toch een zwaar leven!
De vijf beste en slechtste games volgens Pixel Vault
Dan zijn we nu aanbeland bij het overzicht van de hoogst en laagst beoordeelde games in de geschiedenis van Pixel Vault. Dan wordt ook gelijk duidelijk wie het vaakst de hoge cijfers op games plakt. We beginnen met de vijf toppers:
- Batman: Arkham City (2011) – Kevin Rombouts – 97
- The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (2011) – Kevin Rombouts – 97
- Halo 4 (2012) – Kevin Rombouts – 96
- Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (2015) – Patrick Meurs – 95
- The Witcher III: Wild Hunt (2015) – Kevin Rombouts – 95
Eervolle vermeldingen: The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (95) en Project CARS (95).
En dan de vijf games die je zonder twijfel gewoon in de budgetbak van je favoriete gameboer moet laten liggen en ook niet bij een Steam Sale zelfs niet met 75% korting moet oppikken:
- Afro Samurai 2: Revenge of Kuma (2015) – Patrick Meurs – 25
- Wheels of Destruction (2012) – Christiaan Polet – 30
- Hatred (2015) – Tim den Tuinder – 35
- Escape Dead Island (2014) – Kevin Rombouts – 35
- WWE 2K15 (2014) – Patrick Meurs- 40
We hopen aan het laatste rijtje niet zoveel games meer te hoeven vervangen, maar je weet het maar nooit met de ontwikkelaars. Ze weten ons soms positief, maar vaak ook negatief te verrassen met hun creaties. We gaan ervan uit dat 2016 gewoon weer een lekker jaar wordt voor ons als gamers, maar of deze Top 5 aangepast moet worden na afloop van het kalenderjaar? De tijd zal het leren.