Revisited – Gears of War 3

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Revisited – Gears of War 3

Testosteron, oorlog, aliens en dikke wapens. Het klinkt als een beknopte versie van Amerika, maar er is vijf jaar geleden een game uitgekomen met deze ingrediënten die bij velen een behoorlijke indruk heeft achtergelaten. Gears of War 3 is het slotstuk van een fantastische franchise die liet zien wat er nog mogelijk was op de Xbox 360 na al die jaren trouwe dienst.

Marcus Fenix, Augustus Cole ‘Train’ en de rest van Delta Squad gaan verder met waar ze zijn gebleven in deel 2 en dat is het aliengespuis van hun thuisplaneet Sera af knallen. De Locust maken hun naam als ongedierte al jaren waar, want een atoombom, wapens met kettingzagen en een tsunami hebben vrij weinig effect gehad. Ondertussen nemen de Lambent, de glow in the dark schepsels, langzaam maar zeker de planeet verder over. Voor de mensen die deze game nog steeds niet hebben gespeeld wil ik eigenlijk niets spoilen, al moet ik toevoegen dat een beetje schaamte op zijn plaats is als je deze game nog niet hebt gespeeld. Het enige dat ik kan zeggen is dat het verhaal van de franchise op een goede manier wordt afgesloten zonder al te veel plotgaten. Het meest memorabele moment is echter het overlijden van je compagnon Dom Santiago wat ik zodanig verschrikkelijk vond dat er een behoorlijk dramatische WAAAAROOOM werd geschreeuwd. Oei toch een beetje gespoild.

GoW3DeltaSquad

Naast de oude bekende personages werden er ook een paar nieuwe geïntroduceerd die naadloos in de game pasten. Samantha Byrne, Sam voor vrienden, is een stoere chick die in de voetsporen van haar vader treedt. Een vrouw in het team was ook wel iets dat de franchise nodig had, want het was tot haar verschijnen een ‘sausage fest’. Ook was er wederom een nieuwe Carmine die deze keer wel de skills had om te overleven. Zijn broers hadden dat geluk niet in de eerste twee delen en bij de eerste ontmoeting van Clayton Carmine voelde ik de bui al hangen. Clayton heeft echter wel geluk gehad, want het feit dat hij blijft leven heeft hij te danken aan de fans van de game. Epic Games heeft namelijk voor de release van Gears of War 3 een poll geopend waarin gestemd mocht worden over zijn lot en dit heeft hem een ticket naar de hel bespaard.

Grafisch zag Gears of War 3 er werkelijk geniaal uit en het blijft nog steeds een van de mooiste games op de Xbox 360. Ook waren er bijna geen bugs te vinden en technisch stond de hele boel als een huis. De game was gewoon af en het bracht wat er beloofd en verwacht werd. Er was dan ook heel veel liefde en aandacht in deze game gestoken door Epic Games en Microsoft, iets dat anno 2016 bijna niet meer voor lijkt te komen, net als locale multiplayer, en dat is erg jammer. De hele franchise was namelijk splitscreen co-op te spelen en dit was nog vetter dan het in je eentje klaren. Er zijn dan ook hele weekenden uitgetrokken om samen met een goede vriend die game uit te spelen tot diep in de nacht.

Gears of War 3 heeft naast een geweldige campaign natuurlijk ook een aantal vette multiplayer modi, want dat hoorde in die tijd bij een dergelijk knalfestijn als deze. Natuurlijk waren de standaard dingen als Team Deathmatch en Capture the Flag aanwezig, maar ik heb veruit de meeste tijd in twee andere modi gestoken. In Horde krijg je tientallen waves aan wezens voor je kiezen die allemaal afgeslacht moeten worden. Dit was met maximaal vier spelers te spelen en vooral de moeilijkere levels waren behoorlijk intens. Teamwork was geen overbodige luxe en het tactisch positioneren van jezelf, ook wel bekend als campen, was soms de enige manier om te overleven.

GoW3Berzerker

Horde kenden we al van Gears of War 2, maar in het nieuwe ‘Beast’ zijn de rollen omgedraaid en is het jouw taak om in twaalf ronden alle mensen van de kaart te vegen. Een geniale zet van Epic Games, want het is best lekker om die veel te brede soldaten te vermoorden met je favoriete alien. Voor de kills die werden gemaakt kreeg je punten en bij genoeg punten speelde je sterkere aliens vrij om mee te spelen. Was je uiteindelijk goed genoeg om als Berserker door het level te razen, dan kreeg je even het gevoel alsof je een supervillain was, want dit monster was stiekem wel een beetje overpowered.

Vertellen over deze game geeft me toch wel een goed gevoel, want Gears of War 3 is voor mij de beste game van de vorige generatie. De Xbox 360 werd tot het uiterste getest met dit meesterwerk en het is wel jammer dat dit deel niet de afsluiter van de franchise is. Aan de andere kant wil ik alleen maar meer Gears of War, mits het de kwaliteit heeft van deel drie, want het jammerlijke Judgment had nooit mogen uitkomen. Buiten dat heeft Microsoft in 2011 laten zien hoe je een bijna perfecte game op de markt moet brengen. De poster van deze shooter hangt nog steeds aan mijn muur en de game is ook met heel veel plezier opnieuw gespeeld voor dit artikel. Dan rest mij alleen nog af te sluiten met een uitspraak van Marcus Fenix die Gears of War 3 perfect samenvat: “Nice!”