Top 5 games van de afgelopen vijf jaar

archief
Amador Prado op 20 januari 2020
Top 5 games van de afgelopen vijf jaar

Pixel Vault bestaat deze week vijf hele jaren en dit zien we als een goede reden om jullie te overspoelen met leuke artikelen, video’s en Top 5-lijstjes. Vandaag bijten we in de laatste categorie het spits af met meteen het lastigste lijstje om samen te stellen, want kies maar eens de vijf beste games uit de honderden die het afgelopen halve decennium zijn uitgekomen. Het was een kwestie van harde keuzes maken en na dagen wikken en wegen is dit de lijst der lijsten.

  1. Batman: Arkham City

Batman: Arkham City 
 Pixel Vault

Het is misschien een vreemde eend in de bijt, maar deze game van Rocksteady heeft toch behoorlijk wat indruk achtergelaten. Het vervolg van Arkham Asylum kwam eind 2011 uit en het was pas de tweede game van Rocksteady in hun nog korte bestaan. Met dit feit in het achterhoofd is het ontzettend knap dat deze Britse studio een behoorlijke lading awards heeft gewonnen, inclusief een aantal GOTY awards. Er werd eindelijk weer een fatsoenlijke game gemaakt die gebaseerd is op een comic, serie of film. Deze combinatie is meestal erg ongelukkig, maar Batman: Arkham City staat als een huis met een indrukwekkende open wereld, goede graphics, sterke voice acting en een episch verhaal waarin vooral Joker je het leven verschrikkelijk zuur maakt. Maar het allerbeste is nog wel dat je geen fan hoeft te zijn om deze game leuk te vinden, want deze game is zodanig sterk dat iedereen dit superheldenavontuur kan waarderen. Een goed begin van deze lijst.

  1. The Last of Us

The Last of Us 
 Pixel Vault

Ook een zekerheidje in de lijst is de PlayStation-exclusive van Naughty Dog, want The Last of Us is een game die behoorlijk hoge ogen heeft gegooid. In een tijd waarin zombies in elk soort medium wordt uitgemolken, bracht The Last of Us een game waarin de zombies een bijrol spelen en de hoofdpersonen de show stelen. Het verhaal van de nukkige en beschadigde Joel en het stoere meisje Ellie houdt je in zijn greep. Samen gaan ze op zoek naar een oplossing voor de besmettelijke plaag die de mensen op de wereld langzaam verandert in zombies. Het is overleven en dit gevoel wordt goed overgebracht aangezien je wapens bestaan uit planken met spijkers en pistolen met amper kogels. Elke aanvaring met een Clicker kan de laatste zijn en dit zorgt voor klamme handjes en een verhoogde hartslag. Deze titel heeft net als GTA V een release op de oude en nieuwe consoles gehad en ook hier zat ongeveer een jaar tussen de twee versies. Op de PlayStation 3 is The Last of Us al een mooie game en dit werd op de PlayStation 4 alleen maar beter. Maar ongeacht welke versie je speelt, The Last of Us verdient het vierde plekje in deze top 5.

  1. The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt 
 Pixel Vault

Op nummer drie staat het sluitstuk van het avontuur van Geralt: The Witcher 3: Wild Hunt. Deze game bracht een echte next-gen ervaring in mei 2015, die we daarvoor nog amper hadden gezien. De immense wereld bracht naast mooie graphics en monsters vooral ontzettend veel gameplay. Een gamer met een beetje OCD kan makkelijk 100 tot 150 uur zoet zijn met The Witcher 3 zonder dat de game erg in herhaling valt. Het verhaal van Geralt en zijn soort van dochter Ciri blijft spannend tot het eind en de personages zijn goed uitgewerkt, waardoor je al snel een band opbouwt. Elke keuze in het verhaal, maar ook de keuzes buiten de main story hebben invloed op de wereld om je heen, zodat het avontuur totaal anders kan zijn in elke speelsessie. Ben je een casanova of een trouwe man, een gewelddadige krijger of een zachtaardig persoon, alles wat je doet wordt onthouden en kan later in het verhaal weer op je pad komen. CD Projekt Red heeft een schitterende en pure game op de markt gebracht, want deze Poolse studio is een van de weinige ontwikkelaars die zo normaal is gebleven en de gamer op nummer één zet. The Witcher 3 moet echter met plek drie genoegen nemen, maar de concurrentie is ook moordend.

  1. Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V 
 Pixel Vault

Dit was er eentje die zonder enige twijfel in de top 5 moest verschijnen, want Rockstar heeft een waar meesterwerk uitgebracht op 17 september 2013. De last-gen consoles kregen een waardig einde van hun lange leven en een jaar later kregen de current-gen consoles hun eerste echte top game. Micheal, Trevor en Franklin beleven in GTA V een geweldig avontuur in een open wereld die tot op de dag van vandaag nog niet is geëvenaard. Los Santos is mooi en levendig en vrijwel alle belangrijke personages zijn geloofwaardig uitgewerkt. Het beste element van GTA V is in mijn ogen nog wel het schakelen tussen de drie hoofdpersonages, waardoor de game eigenlijk nooit verveelt. Ben je even klaar met Trevor die de zoveelste willekeurige kerel heeft aangevallen, dan schakel je even naar Micheal om zijn familieproblemen ‘op te lossen’. Het verhaal is leuk uitgewerkt en de scènes waarin de drie mannen samen moeten werken, zijn het meest memorabel in dit meesterwerk. Er is echter nog één game en die zorgt ervoor dat GTA V op plaats twee blijft steken.

  1. Minecraft

Minecraft 
 Pixel Vault

Dit is ook een game waar we eigenlijk niet omheen kunnen, want Minecraft is vanaf zijn release in 2011 ongekend populair gebleven. Het is zelfs zo uit de hand gelopen dat deze building-game wordt gebruikt als lesmateriaal bij beeldende vorming in tientallen landen. Het doel van de game, als je het al een doel kan noemen, is het bouwen van ‘dingen’ met blokjes. Het is aan de creatieve geest van de gamer hoe ver hij wilt gaan, want de opties zijn eindeloos. Minecraft is op zo’n beetje elk platform dat er bestaat uitgekomen en het heeft dagelijks nog tientallen miljoenen gebruikers. Het hoogtepunt blijft nog steeds de overname van Mojang door Microsoft voor het astronomische bedrag van 2,5 miljard dollar. Hate it or love it, maar Minecraft is het vetste bouwpakket sinds Lego en onze terechte nummer 1.

Dat was het! Onze top 5 beste games van de afgelopen vijf jaar waarin Pixel Vault bestaat. Er waren nog zoveel kanshebbers: Borderlands 2, Journey, Portal 2, Dragon Age: Inquisition, Skyrim, Shadow of Mordor en nog vele anderen. Wat vinden jullie van onze top 5? Zijn jullie het er mee eens of kan dit in jullie ogen beter. We horen het graag van jullie in de comments!