Just Dance – Dit is nu die lekkere dansplaat

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Just Dance – Dit is nu die lekkere dansplaat

Just Dance 2016 is Ubisofts nieuwste telg in de populaire dansgamefranchise en geeft gamers een reden om van de bank af te komen. Hoewel de formule in elk deel hetzelfde is, brengt het telkens weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo ook in Just Dance 2016, waarin meer gameopties aanwezig zijn dan ooit tevoren. Het is, tegen betaling, zelfs mogelijk je muziekcollectie uit te breiden met nummers uit vorige delen. Of deze vernieuwingen ervoor zorgen dat je deze titel moet hebben lees je in deze review.

Voor het geval je niet bekend bent met Just Dance omdat je geen televisie, klein zusje of spectaculaire dansmoves hebt: de game doet eigenlijk precies wat de titel omschrijft. Druk je schijfje erin en je kamer verandert in een disco met diverse liedjes en moves die voor worden gedaan en waarvan het de bedoeling is dat je deze nadoet. Just Dance 2016 tilt de danspassen naar een nieuw niveau, kijkende naar moeilijkheidsgraad en moeite die je erin moet steken. Als je een liedje nadanst, voelt het aan het einde alsof je een volledige fitness-sessie hebt gehad. Hoewel dat niet verkeerd is, is de moeilijkheidsgraad dat af en toe wel.

just dance

Tijdens het spelen kom je er snel achter dat je eigenlijk de beschikking moet hebben over een gymzaal in plaats van een woonkamer. De bewegingen zijn soms behoorlijk onduidelijk en er wordt nog net niet van je verwacht dat je een achterwaartse salto doet. Op sommige momenten lijken de passen meer frustratie op te wekken dan plezier. Dit komt vooral door het hoge tempo waarin de danspassen elkaar opvolgen en omdat je soms niet duidelijk kan zien wat er nou van je verwacht wordt. Dat valt gelukkig wel op te lossen door flink te oefenen. Als je een nummer vaker doet wordt het natuurlijk steeds makkelijker de passen goed te doen.

De game kan worden bestuurd met je telefoon, voorzien van bijbehorende applicatie, iets dat nieuw is binnen de franchise. Van tevoren vreesde ik enorm voor mijn telefoon, maar in de praktijk lijkt dit behoorlijk mee te vallen. Zodra je telefoon lekker in de hand ligt merk je dat het prettiger werkt dan met een controller. Ook lijkt het erop dat je telefoon de bewegingen beter kan vastleggen dan eerdere titels waarbij je deze niet gebruikte. Toch is er ook een flink nadeel: de batterij van je telefoon loopt enorm snel leeg terwijl je speelt. Na een half uur spelen kan je batterij zo’n 40 procent gezakt zijn, iets wat een behoorlijk minpunt is

.Hoewel je de game natuurlijk lekker in je eentje kan gaan spelen, kun je de game met zijn achten tegelijk spelen. Mits je genoeg ruimte hebt natuurlijk. Ook in deze titel is het mogelijk om het als rivalen tegen elkaar op te nemen en te kijken wie het beste kan dansen. Nieuw is de co-opmodus waarin je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Door samen punten te verzamelen kun je weer andere dingen vrijspelen, zoals een remix of nieuwe avatars.

just dance

In Just Dance 4, de vorige versie, introduceerde Ubisoft de dance quests. Die zijn ook in dit deel te vinden. In de quests neem je het op tegen andere ‘spelers’, bestuurd door de computer, met drie nummers op rij. Het doel is de andere dansers flink achter je te laten en als eerste te eindigen. Mijn ervaring is dat de computer op precies een goed niveau zit. Het is niet te makkelijk of te moeilijk, waardoor het leuk blijft en je door wil blijven spelen.

Met deze game biedt Ubisoft ook een nieuw op Just Dance gericht abonnement aan genaamd Just Dance Unlimited. Met Unlimited is het mogelijk alle nummers die in eerdere games zaten te streamen en ze op die manier te spelen. Daar zit wel een prijskaartje aan verbonden van 7 euro per maand, 15 euro per kwartaal of 40 euro per jaar. Op zich is het streamingidee goed. Zo kun je opnieuw je favoriete nummers spelen of beginnen met spelen als je de eerdere titels niet gedaan hebt. Toch lijkt het op dit moment net iets te karig, vooral als je de eerdere delen ook in bezit hebt. Het is nog niet duidelijk of Unlimited nog verder uitgebreid wordt met nieuwe nummers, iets dat het abonnement net iets aanlokkelijker zou maken. Wel kun je meteen in het menu zien welke nummers Unlimited aanbiedt, zodat je meteen kan zien of je wel of niet een abonnement wil nemen. Hierdoor zit de game je eigenlijk ook lekker te maken en is het, als je ervan houdt, moeilijk om het niet te doen.

just dance

Just Dance 2016 heeft zowel positieve als negatieve punten, maar uiteindelijk draait het vooral om het dansen zelf. De formule van de titels is sinds de eerste game niet veel veranderd en dat is ook niet gek gezien de populariteit ervan. Toch komt de nieuwste titel weer met verbeteringen en nieuwe opties waardoor dit, als je ervan houdt, toch ook weer een titel is die in je kast moet staan. Opnieuw bieden de gameplay en de liedjes uren aan plezier, of je het nou alleen doet of met anderen.