Forza Motorsport 6 – Op een regenachtige nacht…

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Forza Motorsport 6 – Op een regenachtige nacht…

Racefans hebben op de Xbox One een luxe-positie: ieder jaar een racegame, die iedere keer weer beter wordt. Waar PlayStation-fans nog altijd wachten op hun eerste fatsoenlijke first-party racetitel, heeft de Xbox One zowel Forza Motortsport 5 als Forza Horizon 2 al gehad. Op 15 september komt daar Forza Motorsport 6 bij en op de gamescom zijn wij er natuurlijk mee aan de slag gegaan. Wat blijkt: kleine verbeteringen met een grote impact voeren de boventoon.

Racegames als Forza Motorsport en Gran Turismo hebben een voorrecht tegenover andere racegames. Door de grote selectie aan wagens zijn ze namelijk niet gebonden aan een specifieke klasse of serie. Wil jij een McClaren P1 tegen een Fiat 500 laten racen op de Top Gear-track? Waarom niet. Het is die vrijheid die Forza volgens het team van Turn 10 zo bijzonder maakt. Op de vraag of men in de toekomst ook op specifieke licenties wilt gaan richten zoals die van de Formule 1 kwam dan ook een stellig nee: dat is volgens het team niet de ziel van Forza.

Forza Motorsport 6 04

Wat wel de ziel is van Forza Motorsport 6? Grootser, sneller, beter. Dat is dan ook in alles te merken in het nieuwste deel. Om te beginnen met het wagenpark. In Forza 5 mochten we aan de slag met 200 wagens die stuk voor stuk waren nagemaakt. In Forza 6 is daar een schepje bovenop gedaan: bij de lancering zijn er 450 wagens beschikbaar. Wagens die allemaal stuk voor stuk zijn opgebouwd voor de Xbox One. Wagens die allemaal een werkend interieur hebben en een werkend exterieur schademodel. Wagens die allemaal met in-game currency te koop zijn, zodat je niet met ‘tokens’ aan de slag hoeft.

Diezelfde vlieger gaat op voor het aantal banen in de game. Geen 450 natuurlijk, maar wel een flinke stijging in vergelijking met twee jaar geleden. Deden we het in Forza 5 nog met 17 banen, nu mogen we losgaan op 26  verschillende locaties. Denk aan klassiekers als Spa, Bathurst en de Nürburgring, maar ook aan nieuwe locaties zoals Brands Hatch, Daytona en Monza.

Maar enkel nieuwe wagens en locaties zijn natuurlijk niet voldoende om spelers 70 euro neer te laten leggen bij hun lokale gameboer. Dat snappen ze bij Turn 10 Studios ook wel. Daarom zijn ze bij de studio eens goed gaan luisteren naar wat fans heel graag wilden in een nieuwe editie. Een van de dingen die daar met kop en schouders bovenuit stak, was regen. Precies, hetgeen waar je in de echte wereld een enorme hekel aan hebt, maar waar geen enkele racefan genoeg van kan krijgen.

Forza Motorsport 6 10

Om het effect zo realistisch mogelijk te maken, heeft het team precies gekeken waar het water valt op alle locaties en waar er plassen ontstaan. Dit om ervoor te zorgen dat het direct in de game wordt gespiegeld. Maar het is niet alleen een cosmetische toevoeging. Volgens de heren van Turn 10 zal iedere druppel water impact hebben op je auto. Te hard door de bocht en je gaat glijden. Te vlug door die plas water en je krijgt aquaplaning. Te haastig bijsturen en je ligt met je neus tegen de muur of in een bandenstapel.

De andere grote toevoeging op het gebied van racen in de game is de nacht. Waar de regen vooral veel van je skills als racer vragen, zal de nacht opperste concentratie vereisen. Helemaal wanneer je alleen bent overgeleverd aan je koplampen, kan iedere stuurbeweging het einde van je race betekenen. Wie echter hoopt op Spa in de nacht te gaan racen, kan bedrogen uitkomen. Zoals het er nu naar uitziet zullen enkel specifieke banen de nachteffecten ondersteunen.

Maar zoals altijd zijn het niet alleen je eigen kwaliteiten waarvan je van afhankelijk bent. Als er iemand achter je een stomme fout maakt, kan je eigen race alsnog tot een vroeg einde komen. De Drivatars uit de vorige delen komen namelijk weer terug en vooral in de regen zijn ze ontzettend onvoorspelbaar. Net als jij moeten namelijk ook de Drivatars overweg leren gaan met de regen en dat kan soms hilarische resultaten opleveren, zo bleek uit de presentatie die we zagen en de demo die we speelde. Mocht je echter Drivatars zoeken die wat professioneler zijn en de confrontatie liever ontwijken, dan is die mogelijkheid er nu. Deze Drivatars worden op dat moment door een AI iets verder bijgestuurd dan dat normaal de zaak zou zijn.

Forza Motorsport 6 11

Voor Forza 6 heeft het team zowel de singleplayer als de multiplayer onderhanden genomen. In de singleplayer zal je aan de slag gaan met ‘Stories of Motorsport’, waarin je het in verschillende segmenten opneemt tegen Drivatars van andere spelers. Volgens het team ben je hier zo’n 70 uur mee bezig voordat je alle races hebt voltooid. Wanneer je hier doorheen bent, zijn er ook nog Showcases waarin je in exclusieve wagens en settings aan de slag mag gaan. Dit alles met commentaar van bekende racenamen als Tanner Faust, Richard Hammond en James May. Inderdaad: Jeremy Clarkson keert niet terug in Forza Motorsport 6 na al het gedoe eerder dit jaar rondom de show Top Gear.

Online is er vooral gekeken naar hoe het leuker kan worden voor alle spelers om op het eigen niveau te racen. Daardoor is er voor een nieuw ranking-systeem gekozen. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de snelheid en posities van een coureur. Ook zijn professionaliteit wordt meegenomen in de algemene tussenstand. Ben je iemand die dus wel als eerste over de streep komt, maar alleen omdat je alle andere tegenstanders van de weg hebt gereden, dan zal je rang niet snel stijgen. Rijd je daarentegen netjes, maar kom je als derde of vierde over de streep, dan zal je prima progressie maken.

Forza Motorsport 6 08

Zoek je meer uitdaging online, dan zijn er de nieuwe Leagues die hun intrede doen. Raceklassementen die maar beperkt racers toestaan op basis van specifieke voorwaarden. Echter worden klassementen zo ingericht dat er altijd voldoende mensen zouden moeten zijn om op ieder moment een race te kunnen doen met mensen van jouw niveau in jouw regio. Ben je goed genoeg, dan zou je zelfs door Turn 10 uitgenodigd kunnen worden voor Leagues om met de grote namen uit de race industrie te mogen strijden.

Zoals je merkt: een hoop kleine toevoegingen, die zomaar eens een grote impact kan hebben. Lang hoeven we niet meer te wachten om dit alles te mogen proberen. Forza Motorsport 6 staat op de planning voor 18 september in Europa, exclusief voor de Xbox One.