Verdwenen, doch voelbaar aanwezig

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Verdwenen, doch voelbaar aanwezig

Als er een topic de laatste maanden de nodige aandacht heeft weten te trekken is het wel de verstandhouding tussen Konami en Hideo Kojima. Voor een ieder die onder een steen heeft gelegen of gewoon helemaal niks met Metal Gear Solid of Konami heeft: het botert niet zo tussen de twee grootmachten. Het project kost de uitgever teveel geld in hun mening, maar voor kwaliteit dient betaald te worden. Het liep uit tot een ware ‘clash of the titans’, waarvan we de uitkomst inmiddels kennen. Kojima leek aan het kortste eind te trekken en zag zijn studio en naam verdwijnen van alles wat Metal Gear Solid V heet. De subtitel was nog nooit zo ironisch.

Die subtitel, The Phantom Pain, krijgt namelijk een dubbele betekenis, tenminste, zo zie ik het wel. De fantoompijn waar naar verwezen wordt heeft natuurlijk alles te maken met de hand die Snake verliest. Zoals enkelen onder ons wel zullen weten, is fantoompijn een vrij ongemakkelijk fenomeen: je mist een ledemaat, maar je blijft hem voelen. Alsof deze er nog gewoon is. Wanneer je eventjes verder redeneert, zoals ik dat afgelopen zaterdagavond deed, zou je achter de subtitel nog een tweede laag kunnen zoeken.

opinie1

Want niet alleen Snake mist een hand, nee, ook de hele game mist soort van een hand, de ‘hand van de bedenker’. De hele hetze om Konami en Kojima heen, alsook de definitieve breuk tussen de twee, voelt aan als een amputatie van de creatieve hand. Lang heeft het hele Metal Gear-lichaam voor de volle 100% gefunctioneerd, maar een essentieel ledemaat is op het laatste moment afgekapt.

Met chirurgische precisie werd iedere verwijzing van Kojima vakkundig verwijderd, maar de procedure kende toch zijn complicaties. Als een soort van ontstoken wond bleef de ‘hand’ kloppen, in de vorm van klaagzang van de fans en de heer Kojima die zo nu en dan toch nog van zich liet horen. De dienstdoende arts, met de naam Konami opgespeld, kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf, iets waar vooral de laatste tijd een schepje bovenop wordt gedaan. Deze dokter wordt door de media opgejaagd, en lijkt zo te moeten boeten voor zijn falen.

opinie2

Maar gaan wij van de noodlottige ingreep wat merken, dat is en blijft de vraag. Als we de beide partijen mogen geloven, zal dat niet het geval zijn. De input van Kojima zal gewoon aanwezig blijven, als een fantoompijn. Je zal niet eens meer doorhebben dat hij er niet meer bij betrokken is, tot je er weer even bij stilstaat. Tot je gaat kijken naar het hoesje waarin je game verscheept is. Dan pas zul je je misschien weer realiseren dat het toch echt over en uit is met de betrokkenheid van Kojima-san, wanneer het op Metal Gear aankomt.

Het zal uiteindelijk aan ons, de eindgebruiker, zijn om te bepalen of we hiermee overweg kunnen en bereid zijn te accepteren dat de biologische ‘hand’ echt tot het verleden behoort. Misschien valt het allemaal reuze mee, misschien ook niet. Het zal per persoon verschillen. Het valt ook niet mee, na al die jaren. Ach…wat zeur ik, het zal allemaal vast wel loslopen. Dan zul je zien dat er niets aan de ‘hand’ is…