Zeldzaam prototype Sony/Nintendo-console gevonden

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Zeldzaam prototype Sony/Nintendo-console gevonden

Een gamer heeft een zeldzaam prototype console van Sony en Nintendo gevonden. De zogenoemde Play Station (met spatie) speelt zowel cd-rom’s als cartridges voor de Super Nintendo (SNES). Het apparaat stamt waarschijnlijk uit de jaren ’90, toen Nintendo en Sony nog samenwerkten. Daarover schrijft de krant International Business Times.

Het is niet duidelijk of het apparaat ook werkt, omdat de vinder geen stroomkabel heeft om hem aan te sluiten. Gamer DanDiebold vond de console in een doos, nadat zijn bedrijf was failliet gegaan. De Play Station was van zijn vader, die samenwerkte met een medewerker van Nintendo.

Nintendo en Sony werkten in de late jaren ’80 en begin jaren ’90 samen aan het apparaat dat een SNES moest worden die ook cd’s kon afspelen. De Play Station werd in mei 1991 getoond op een softwarebeurs. Nintendo maakte kort daarna bekend dat het wilde gaan samenwerken met het Nederlandse Philips, dat een rivaal van Sony was. De samenwerking met Sony verliep dus niet soepel en uiteindelijk ging Sony zelf aan de slag met de licentie in wat later de PlayStation zou worden.

Volgens International Business Times zijn er naar verluidt 200 prototypes van de Play Station gemaakt. De PlayStation van Sony werd in 1994 uitgebracht in Japan. Voor foto’s van het mysterieuze apparaat van Sony en Nintendo kun je terecht op de Imgur van DanDiebold.