Miyamoto legt vinger op zere plek Nintendo

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Miyamoto legt vinger op zere plek Nintendo

Uitgerekend Shigeru Miyamoto legt in een interview zijn vinger op de zere plek bij Nintendo. Hij geeft in een onverwachte wending toe dat de Wii U geen succes is en wat hij denkt dat de redenen daartoe zijn. Dit doet hij in een interview met NPR.

Nintendo lijkt de laatste jaren wat zweverig te zijn en rond de problemen te dansen die het bedrijf ervaart. Wanneer mensen van Nintendo geconfronteerd worden met de tegenvallende cijfers van de Wii U wordt het vlug weggewuifd. Nu is het Shigeru Miyamoto die openlijk heeft toegegeven dat de Wii U niet is geworden wat men bij Nintendo had gehoopt en dat de volgende console het beter moet gaan doen. Hij gaf meerdere redenen waarom hij denkt dat de Wii U gefaald heeft.

“Helaas voor ons, is het prijskaartje voor het systeem iets hoger uitgevallen dan we oorspronkelijk gepland hadden. Maar het was niet alleen de prijs, want als een systeem de mensen aanspreekt, zullen die mensen het systeem kopen al is die prijs hoog. Met de Wii U was denk ik ook het probleem dat men het systeem niet begreep.”

Niet dat Miyamoto de Wii U afkraakt, want hij is nog steeds overtuigd dat de console iets unieks heeft. De Wii U heeft volgens hem nog steeds veel te bieden. Maar misschien kwam Nintendo iets te laat met deze technologie. Met de komst van de tablets was het nieuwtje er al af voordat de console uitkwam.

“Ik denk dat de opkomende markt van de tablets het grote probleem was. Die ging met zo’n vaart dat tegen de tijd dat de Wii U uitkwam, het unieke van dat systeem niet meer als iets speciaals gezien werden. Het is iets wat Nintendo altijd probeert: zich te onderscheiden met iets unieks, in plaats van mee te doen in de race naar de hoogste specs. Soms wordt het een grote hit, andere keren niet. Na de Wii U hopen we met iets te komen wat wél een grote hit wordt.”

Hiermee geeft Miyamoto de problemen aan die veel mensen al jaren probeerden te illustreren.  De Gamepad was toen het uitkwam al verouderde techniek (zelfs voordat daarin bezuinigd moest worden) en voor een absurd lange tijd wisten mensen niet eens wat de Wii U was en dat het een nieuwe console voor moest stellen.