De nieuwe Xbox One gebruiker interface komt dit najaar

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
De nieuwe Xbox One gebruiker interface komt dit najaar

Vandaag gaven Larry Hyrb en Xbox One Platform manager Richard Irving een eerste blik op een aantal grootse veranderingen die in het najaar naar de Xbox One zullen komen. Hoewel het design nieuw is zal het bekend voorkomen voor Windows 10 gebruikers. Microsoft geeft een demo voor een nieuwe interface van Xbox One dat vergelijkbaar is in uiterlijk aan de Xbox-app in Windows 10. Het brengt andere Windows-elementen mee in de vorm van Cortana, een digitale assistent die reageert op je stem.

Meteen duidelijk is de afwezigheid van het op tegels gebaseerde design van het huidige Xbox One-dashboard. In plaats daarvan word nadruk gelegd op verticale navigatie met horizontale opties de rechts en links te zien zijn voor elke item. Zo laten ze recente activiteit zien en kun je sociaal navigeren door een knop in te drukken. Dit kan zowel tijdens het spelen of in het home scherm, door X twee keer in te drukken.

In de presentatie lieten Hyrb en Irving zien hoe snel en vloeiend de interface loopt. Hiermee haken zij in op de eerdere klachten van gebruikers dat de Xbox One te langzaam is. Daarnaast debuteren zij de Cortana-integratie op de Xbox One waardoor verbale zoekopdrachten uitgevoerd kunnen worden, zelfs tijdens het spelen. Hiermee gaan zij verder dan de op dit moment bestaande stem opdrachten die het systeem gebruikt. Dankzij Cortana kunnen verbale opdrachten meer genuanceerd worden zoals bijvoorbeeld checken of iemand online is en om een party te joinen. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om berichten te dicteren en daarna te sturen, waardoor het op het scherm te bekijken toetsenbord mogelijk overbodig wordt.

Deze nieuwe Xbox One gebruikerservaring zal later dit jaar beschikbaar zijn voor Xbox One eigenaren.