Oud-medewerker klaagt Bandai aan voor discriminatie

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Oud-medewerker klaagt Bandai aan voor discriminatie

Een oud-medewerker van Bandai Namco heeft zijn voormalig werkgever aangeklaagd wegens discriminatie. De voormalig CEO zou tegen hem gezegd hebben dat “Japan nog eens Pearl Harbor moet bombarderen” en hij claimt dat Japanse werknemers speciale behandeling kregen.

De van oorsprong Amerikaanse (met Vietnamese roots) Tony Le was van 2010 tot 2014 werkzaam bij Bandai Namco waar hij als senior business analyst werkte. Na een aantal jaar merkte hij dat de sfeer drastisch veranderde, waarna hij ontslagen werd. Nu heeft hij zijn voormalig werkgever aangeklaagd omdat hij volgens hem op verschillende momenten is gediscrimineerd.

“Le claimt dat hij een lange periode gedupeerd is en minder goed werd behandeld dan zijn Japanse collega’s. Le en andere niet-Japanse werknemers werden in het Japans beledigd en zagen veel neerbuigende gebaren en werden regelmatig uitgelachen. In 2013 zou Bandai’s voormalige CEO Matsuo Masayaka tegen Le hebben gezegd dat ‘alle Amerikanen geen verstand hebben van zakendoen’, dat als hij kon alle Amerikaanse werknemers zou ontslaan en dat ‘Japan nog een keer Pearl Harbor zou moeten bombarderen.”

Eén van de redenen waarom Le ontslagen werd was omdat de Japanse werknemers een voorkeursbehandeling kregen, zowel formeel als informeel. Zo werd hij zelden goed geïnformeerd zodat hij zijn werk niet goed kon uitvoeren en werd hij expres niet uitgenodigd voor besprekingen en diners omdat alleen Japanse werknemers uitgenodigd waren. Le zou geprobeerd hebben om een klacht in te dienen, maar dat hij ook daarbij problemen ondervond. Hij zou het advies hebben gekregen om zijn mond dicht te houden en geen geschreven klacht in te dienen.