Vijf RPG’s voor na The Witcher 3 – Voor de afkickverschijnselen

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Vijf RPG’s voor na The Witcher 3 – Voor de afkickverschijnselen

Het is vandaag alweer twee weken geleden dat The Witcher 3: Wild Hunt verscheen. De kans is dus aanwezig dat je de game ondertussen hebt uitgespeeld. Als dat zo is, wil ik je eerst feliciteren. Minstens honderd uur gamen in twee weken is een flinke prestatie. Maar ik maak me ook een beetje zorgen. Waarschijnlijk beginnen nu ongeveer de afkickverschijnselen om de hoek te komen. Om het proces wat makkelijker te maken, hebben we vijf RPG’s op een rijtje gezet die je kan spelen nadat je The Witcher 3 hebt uitgespeeld.

VijfRPG_Witcher

The Witcher 3: Wild Hunt – CD Projekt Red

De eerste is makkelijk: speel The Witcher 3: Wild Hunt gewoon nog een keer! Het laatste epische avontuur van Geralt of Rivia bevat namelijk meer dan genoeg content die je gemist zal hebben in je eerste poging. De game bevat immers drie verschillende epilogen en 36 verschillende varianten. Daarnaast heb je ‘maar’ honderd uur in de game gestoken, terwijl ontwikkelaar CD Projekt Red aangaf dat je minstens 200 uur nodig had om alles te vinden in de game. Dus hop, terug het zadel in, terug naar Northern Realm.

VijfRPG_DragonAge

Dragon Age: Inquisition – BioWare

Ook de tweede tip op ons lijstje tegen de afkickverschijnselen is een vrij recent middel: Dragon Age: Inquisition. Het derde deel in deze ondertussen beruchte serie maakte een hoop fouten uit het tweede deel goed en wist een episch avontuur neer te zetten. Het is aan jou, de Inquisitor, en je bondgenoten de taak om de wereld te redden van zijn bijna gegarandeerde ondergang. Inquisition verschilt in het feit dat je niet alleen je eigen karakter aanstuurt, maar ook een drietal bondgenoten in gevechten. Dit alles in grote open gebieden, van ijsvlaktes tot brandende woestijnen en van alles daartussen.

VijfRPG_Pokemon

Pokémon: Omega Ruby / Alpha Saphire – GAME FREAK

Je zou het bijna vergeten, maar ook de Pokemon-serie mag je onder de RPG-categorie schuiven. Jaar op jaar, keer op keer, weet de serie honderdduizenden exemplaren te verkopen. Ook de meest recente iteratie, Omega Ruby en Alpha Saphire, waren daar geen uitzonderingen op. Sinds de games in isometrisch 3D zijn opgebouwd, lijkt de serie een tweede leven te hebben gekregen. Nog nooit was het zo mooi om met je pokemon te trainen, ze te vangen en de elite-trainers te verslaan. Het mooiste van alles: je hoeft niet te stoppen als je buiten de deur bent. De game kan immers gewoon overal met je mee naar toe, tot aan de afkickkliniek toe.

VijfRPG_MassEffect

Mass Effect 2 – BioWare

Een goede RPG hoeft niet honderden uren te duren of zich in de middeleeuwen af te spelen. Dat bewees BioWare in 2007 met de release van Mass Effect. In de schoenen van Commander Shepard was het aan jou de taak om niet alleen de wereld te reden, maar ook het hele universum. Het was echter pas in het vervolg dat de serie echt op gang kwam. Het universum werd groter, de gameplay een stuk soepeler en het verhaal een heel stuk zwartgalliger. Het is immers niet iedere dag dat je wordt aangevallen door een eeuwenoud ras, je leger je in de steek laat en je terug tot leven wordt gebracht door een corporatie die lang niet altijd binnen de lijntjes kleurt. Het is ook meteen het beste deel van de serie, want niet iedereen was even goed te spreken over het derde en laatste deel uit het verhaal van Commander Shepard.

VijfRPG_Persona

Persona 4 – Atlus

Ook die gekke Japanners kunnen zo nu en dan een zeer degelijke RPG maken. Beter gezegd: ze maken er zo veel, dat er uiteindelijk maar een heel genre naar is vernoemd: de JRPG. Een van de recentere hoogtepuntjes van de Japanse RPG’s is toch wel Persona 4, in 2013 nog opnieuw uitgebracht op de PlayStation Vita. Persona 4 is dan ook meteen een bijzonder geval op deze lijst, omdat het niet alleen een RPG is. Het is veel meer: het is een detective verhaal, een ‘dating sim’ en een game waar je jezelf niet eeuwig in kan verliezen. De moordenaar in het verhaal heeft namelijk een vrij strak schema. Als jij dus te lang zwerft, is de kans groot dat er meer karakters zullen sterven dan dat ze overleven. Oh, en er is een wandelende, pratende, vrij arrogante teddybeer. Genoeg reden dus om dit pareltje een keertje op te pakken.

Nou zijn dit een vijftal titels waar je de komende dagen, weken en maanden weer honderden uren in kan steken. Dit is echter natuurlijk geen definitieve of volledige lijst. We zouden een lijst van tien, honderd, misschien wel duizend RPG’s kunnen maken, maar dit is een slechts een begin. Laat ons weten wat jouw favoriete RPG is om van The Witcher 3 af te kicken. Of pak jij liever een ander genre erbij. We lezen het graag in de reacties hieronder!