Star Wars Pinball: Heroes Within – Zen brengt meer balans in de Force

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Star Wars Pinball: Heroes Within – Zen brengt meer balans in de Force

Als we het over Zen Pinball hebben, hebben we het over een stukje software waarin het fenomeen flipperkasten en grote franchises moeiteloos met elkaar gecombineerd lijken te worden. Sinds de komst van Zen Pinball 2 op diverse consoles heeft men bij Zen al samengewerkt met bijvoorbeeld Marvel, waaruit een hoop flipperkasten gebaseerd op bekende striphelden  zijn gekomen. Maar Zen heeft ook ooit samengewerkt met LucasArts, de gamestudio onder leiding van George Lucas die verantwoordelijk is voor een hele hoop Star Wars-games.  Het resultaat daarvan was Star Wars Pinball, een game die alweer dateert uit 2013. Onlangs kreeg deze game een uitbreiding met de naam Star Wars Pinball: Heroes Within en wij gingen ermee aan de slag.

Star Wars Pinball: Heroes Within biedt ons vier nieuwe tafels, zijnde: Han Solo, Episode IV: A New Hope, Droids en Masters of the Force. Door de toevoeging van deze vier tafels weet Zen wat meer balans in het aanbod te brengen, gezien men duidelijk vier totaal verschillende ervaringen probeert te bieden. Heroes Within biedt namelijk voor ieder wat wils; grote open tafels alsook wat compactere en wat drukkere en volle tafel. Het enige wat een beetje jammer is, is het feit dat er niet echt een gulden middenweg is gekozen. Han Solo en Episode IV lijken qua lay-out sterk op elkaar. In het midden van de tafel gebeurt niet veel en de nadruk ligt sterk op de loops bovenin. Droids heeft ook grotendeels de focus daar liggen, al is de lay-out daar toch weer heel anders van, waardoor dit toch aanvoelt als een heel andere tafel.  Hoe het ook zij, deze drie tafels zijn uitermate geschikt voor de beginners onder de Zen Pinballers.

star_wars_pinball

Masters of the Force daarentegen is een heel ander verhaal. Dit is een behoorlijk drukke tafel waarin vrije speelruimte behoorlijk beperkt is. Dit is dan ook een vrij onvergeeflijke speeltafel waarbij je het echt zal moeten hebben van skills of een heel hoge dosis geluk. Je schiet gauw tegen dingen aan en zult dan ook een  behoorlijk reactievermogen moeten hebben om de bal niet in de goot te verliezen. Dit, of gewoon heel erg veel oefenen om zelf een “Master of the Table” te worden. Masters of the Force is qua uiterlijk ook behoorlijk anders dan de andere drie. Waar men voor Han Solo, Episode IV en Droids meer de zandkleuren heeft gekozen, is Masters of the Force een stuk kleurrijker. De tweedeling in de tafel, goed en slecht, is duidelijk weergegeven door een blauwe en een rode kant.

Wat de collectie uiteraard absoluut de moeite waard maakt, is het feit dat iedere tafel voorzien is van de originele Star Wars soundtrack. De muziek is toch wel de reden waarom je als Star Wars-fan deze Zen Pinball-tafels zou moeten spelen. Buiten de muziek om zijn de tafels ook doorspekt van bekende Star Wars quotes, al is het wel duidelijk hoorbaar dat deze niet door de originele cast is ingesproken, soms iets te duidelijk. Vooral de meest kenmerkende stemmen, zoals die van Vader, de Emperor en Yoda, zijn het zo nu en dan nét niet, iets waar de die-hard fan zich misschien aan zal kunnen storen. Het is overigens niet zo dat de stemmen tergend slecht zijn, dus het zal amper voor een “disturbance in the Force” zorgen.

star-wars-Pinball-2-Heroes-Within

Wat de andere drie tafels, maar ook Masters of the Force, toch nog dat ene beetje uitdagender maken, zijn de diverse minigames en de animaties om de tafel heen. De minigames beperken zich tot een soort “flipperkast in flipperkast”-principe, waarin alles nog krapper en moeilijker is, en het binnen de tijd targeten van diverse bumpers en ramps.

Nu zijn dit features die je in een fysieke flipperkast ook terug kan vinden, maar de animaties zijn toch wel de feature wat een Zen-flipperkast een Zen-flipperkast maakt. Zo vliegen de kogels van de Stormtroopers,  tiefighters en X-wings je om de oren terwijl diverse personages alles uit de kast trekken om de zilveren bal te beïnvloeden. Zo zul je getrakteerd worden op digitale versies van onder andere Chewbacca, Han Solo, C-3PO en R2-D2, Princess Leia, Luke Skywalker, Yoda, The Emperor en uiteraard Darth Vader.  Ook dit zorgt voor net dat beetje meer plezier tijdens het spelen van Star Wars Pinball: Heroes Within.

star-wars-pinball-heroes-within

Al met al biedt Zen aardig wat “bang for your buck” met vier tafels in plaats van de gebruikelijk drie. Zoals men zelf al aangeeft, is Masters of the Force ook een soort bonus, waarin men alles heeft toegepast wat men heeft geleerd de afgelopen tijd. Misschien is dat dan ook de reden dat deze tafel totaal anders is dan de andere drie, maar zie het als een bonus die je er gratis bij hebt gekregen. Mijn advies: als je een echte Star Wars-fan bent die wel raad weet met een lekker potje flipperen, dan mag deze uitbreiding niet ontbreken in je Zen Star Wars Pinball-collectie.

Het is overigens wel noodzakelijk dat je de eerste drie tafels al bezit, gezien Heroes Within een uitbreiding op de eerste drie vormt. Heb je de originele Star Wars Pinball al, dan zal Heroes Within je €9,99 gaan kosten. Heb je Star Wars Pinball nog niet, dan zul je een extra €9,99 moeten ophoesten. Dat klinkt misschien als een hoop duiten, maar voor de echte liefhebber is dat het dubbel en dwars waard. Met een beetje pech stop je die tien euro’s binnen een half uur in een fysieke flipperkast, terwijl je deze digitale tot in de eeuwigheid kan blijven spelen, tenzij je console op tilt slaat…