Roadtrip: GameForce Antwerpen, een nieuwe speler betreedt het veld

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Roadtrip: GameForce Antwerpen, een nieuwe speler betreedt het veld

Na Duitsland en Nederland heeft België nu ook een eigen ‘E3 in het klein’. Tenminste, zo noemt de organistatie van GameForce Antwerpen zichzelf. De vraag die rijst is dan natuurlijk: Kan GameForce zich meten met GamesCom en FirstLook? Daar kunnen we maar op een manier achter komen. Op naar Antwerpen!

Om te beginnen heeft de organisatie zeker moeite gedaan om hun eerste editie van GameForce goed onder de aandacht te brengen en de bezoekers “opgewarmd” te houden. De aankondigingen op Facebook de weken voorafgaand logen er niet om. Games als Assassin’s Creed Rogue, Far Cry 4, The Order:1886, Bloodborne en Sunset Overdrive waren nog maar het begin van de lijst van speelbare games. Ook de release van een officiële GameForce-app lieten blijken dat de organisatie dit event uiterst serieus namen. De verwachtingen waren dan ook hoog.

IMG_4388

Het was om 10:00 dat ik werd verwacht door de organisatie. Enkele dagen voor het event deed men een bericht de deur uit dat Antwerpen aan alle kanten opengebroken lag, waardoor de reistijd wat langer zou zijn. Aangezien Nederlanders daar weinig last van zouden ondervinden, waar ik zelf achter ben gekomen, was ik dus ook ruim te vroeg aanwezig. Nu ging een deel van de gewonnen tijd al snel verloren. De Rijnkaai (waar de Waagnatie zich bevindt) staat vol met grote, imponerende gebouwen, waardoor het even goed kijken werd. Tussen al deze enorme vestigingen stond een klein, verlaten ogende loods. Dat bleek dus de Waagnatie te zijn. Even lijkt het erop dat ik me vergis, maar de grote letters op de gevel zeggen toch echt dat het zo is. Tijd om mijn verwachtingen bij te stellen.

Nogsteeds een half uur te vroeg meld ik me bij de persingang. Ik krijg een mooi, door Playstation gesponsord, polsbandje om en mag doorlopen. Dat half uurtje vinden ze niet zo’n probleem. Een Vlaams “Amuseert u” volgt, waarna ik hal 1 betreed.

IMG_4397

De eerste standhouder is Sony Playstation, die ook gelijk de grootste stand van de beurs heeft. De line-up van Sony in dan ook niet mis. Destiny, The Order:1886, Bloodborne, DriveClub en Untill Dawn staan groots uitgestald. Aangezien de drukte te overzien is, zijn de wachtrijen dan ook niet lang. Sterker nog, bij Bloodborne en The Order kan ik meteen de controller grijpen en los gaan. Om een kakofonie te voorkomen heeft Sony gekozen voor headsets, die helaas van verschrikkelijke kwaliteit zijn. Menig gamer trekt dan ook de stekker uit de controller en speelt liever zonder geluid. De games zelf daarentegen stellen absoluut niet teleur. Bij het verlaten van de stand is Sony zo aardig om een PS4-skin van Destiny mee te geven, waarvoor mijn hartelijke dank.

Na Sony zijn het Nintendo en Ubisoft die de bezoekers mogen verwelkomen op hun stand. Bij Nintendo zie ik geen verrassingen, Super Smash Bros. staat namelijk letterlijk in het licht. De drukte daar is in vergelijking met Sony een stuk groter. Bij Ubisoft zien we wel een grote verrassing, en gelijk een minder leuke. Assassin’s Creed Unity is om technische redenen niet aanwezig. We zullen het moeten doen met Rogue. De demo die ik daar mag spelen is een bekende, de poolcirkelmissie, maar dan enorm ingekort. De nadruk wordt duidelijk gelegd op de naval gameplay waarna je op een scheepswrak in het ijs kunt synchroniseren met de omgeving. Het titelscherm verschijn, en de demo is afgelopen. De Far Cry 4 demo wordt angstvallig bezet gehouden door een groep jongeren, en de demo van The Crew wordt geplaagd door updatemeldingen van de Xbox-controller. De GameMania-bus, tot slot, is geheel in stijl van Sunset Overdrive. Laat dus al raden wat er te spelen viel in de bus. Dit is dan ook het enige wat we van Microsoft terug zien op GameForce.

IMG_4384

Tot zo ver hal 1. Hal 2 is gelijk een stuk groter, maar wordt grotendeels opgevuld door een theater waar door de dag toernooien gespeeld worden. Daarnaast ligt de nadruk in hal 2 ook erg op PC en retro. De stand van Awesome Retro is de meest spraakmakende. Verschillende consoles, gekoppeld aan ouderwetse beeldbuizen, zijn te bespelen. Zo zijn de NES en de Sega Megadrive van de partij. De NES is voorzien van een leuke gadget, een gigantische controller die je met 2 mensen tegelijk moet bedienen. Retro PC wordt vertegenwoordigd door Duke Nukem 3D, gespeeld op de Oculus Rift. Alsof je de strippers echt een dollarbiljet toestopt…

Tot slot is de laatste publiekstrekker een mysterieuze kubus in het midden van hal 2. Na het zien van een oude bekende, Dennis de Bruin, kan het alleen maar 2K’s Evolve zijn. Dat ik Dennis al langer ken blijkt een voordeel te zijn, want ik mag stiekem voorkruipen om de demo van Evolve te checken. Het is vreemd om te merken dat de minst opvallende stand alles het beste voor elkaar heeft, op Nintendo na dan. De game draait perfect en voelt erg af aan. 2K heeft mede aan de PC’ers en de consolegamers gedacht door muis/toetsenbord en controller beschikbaar te stellen. Het potje is kort, maar heftig en laat mij met een smile de kubus verlaten. Een inschrijfformulier voor de alphacode wordt me overhandigd, waardoor ik hopelijk over een tijdje een artikel kan besteden aan deze game.

IMG_4362

Was dit alles? In grote lijnen wel, helaas. De rest van de beursvloer wordt gevuld met merchandise-stands en wat losse pods. Ook een groot afgezet gebied wordt benut voor signeersessies met YouTube-grootheden. Ik ken er helaas geen een van, maar de drukte doet vermoeden dat deze mannen enorm populair zijn. Daarnaast is er ook goed gehoor gegeven aan het verzoek van GameForce om je beste kostuum uit de kast te halen en verkleed te komen. De beurs wordt mede door het aanwezig zijn van een hoop cosplayers een stuk kleurrijker.

Dus even kort opgesomd, kan het zich meten met zijn concurrentie? Nog niet, maar mede door de gedrevenheid van de organisatie denk ik dat dat niet lang zo blijft. Let wel, het was de eerste editie, en men heeft al aangegeven dat er veel is geleerd van dit event. Gezellig was het, ondank het ontbreken van enkele grote klappers als Call of Duty en Battlefield, namelijk zeker. Je zult zien, over een paar jaar kun je niet meer om GameForce heen.

[envira-gallery id=”8456″]