Facebook neemt Oculus VR over

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Facebook neemt Oculus VR over

Facebook heeft bekendgemaakt dat het Oculus VR overneemt, de makers van de Oculus Rift, een populaire virtual reality-bril. De Oculus Rift wordt ontwikkelt voor gaming-doeleinden, maar Facebook wil het aantal toepassingen van de VR-bril flink uitbreiden.

Dat liet CEO Mark Zuckerberg weten in een bericht op zijn Facebook-account. Er wordt een bedrag van 2 miljard dollar, omgerekend 1,45 miljard euro, betaald voor Oculus VR.Wel geeft Zuckerberg aan dat het aan de originele plannen van Oculus VR, het maken van een VR-bril voor gaming-doeleinden, niet wil veranderen. Het bedrijf blijft daarom ook in zijn bestaande hoofdkwartier in het Amerikaanse Irvine werken aan de VR-bril.

Uiteindelijk wil Facebook de Oculus Rift inzetten voor veel meer dan alleen gaming. Zo ziet het bedrijf toepassingen op het gebied van educatie, bijvoorbeeld op scholen. Ook gesprekken met bijvoorbeeld een huisarts zouden virtueel gevoerd kunnen worden door de VR-bril op te zetten, zo voorspelt Facebook. Uiteindelijk verwacht Zuckerberg dat VR-brillen voor veel mensen onderdeel van hun dagelijks leven worden.

Oculus VR kwam kortgeleden met de development kit 2, een testversie voor ontwikkelaars die onder andere een hogere resolutie biedt dan de eerste versie. De bril wordt waarschijnlijk vanaf juli beperkt geleverd, iets wat door de overname waarschijnlijk niet zal veranderen. Het is nog onduidelijk wanneer er een consumentenversie uit moet komen.

Kortgeleden nam Facebook al Whatsapp over voor een bedrag van omgerekend 11,6 miljard euro. De sociale-networksite is al enige tijd bezig om zijn dienstverlening uit te breiden door middel van overnames. Enige tijd geleden kwamen geruchten naar buiten dat Facebook een drone-fabrikant wil overnemen.