Gamers raken steeds jonger en erger verslaafd

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Gamers raken steeds jonger en erger verslaafd

Afkickklinieken krijgen steeds vaker te maken met jonge gameverslaafden. Uit cijfers van de NOS blijkt dat het aantal gamers dat zich bij een kliniek heeft gemeld in de afgelopen 2 jaar met 66 procent is gestegen.

Deze gamers zijn ook steeds jonger, vanaf 10 jaar komen ze al in de afkickkliniek. Directeur Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics tegenover de NOS: ”De jongeren zijn steeds extremer bezig met hun obsessie. Het aantal uren dat ze gamen neemt toe, soms wel 18 uur per etmaal. Meerdere jongens gaan niet meer naar school, gebruiken veel drugs en verwaarlozen zichzelf volledig.”

Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum bleek dat in 2011, van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar, ongeveer 1,5 procent verslaafd is aan online gamen. Gevolg van deze verslaving is dat jongeren weinig slapen, slecht presteren op school en zich isoleren van vrienden en familie.

Toch wordt er verwacht dat er nog veel jongeren rondlopen met een verslaving zonder hiervoor hulp te krijgen. ”Veel ouders en docenten denken te lichtzinnig over de oplossing: trek de stekker eruit en dan is het klaar. Maar zo werkt het niet. Een gameverslaving is qua behandeling vergelijkbaar met een alcohol- of drugsverslaving”, aldus Marius Nabuurs, teamcoach bij de jeugdkliniek van IrisZorg in Tiel.

Klinieken pleiten nu voor meer voorlichting op scholen, aan jongeren, ouders en docenten. Dit om ouders oplettend te maken over het aantal game-uren van hun kinderen en vroege tekenen van een verslaving te leren herkennen. Hiermee willen ze escalatie voorkomen en de verslaving in de kiem te smoren.