De vijf beste uitbreidingen voor Europa Universalis IV
Plezier in de vroegmoderne tijd hoeft niet veel te kosten
Toen Europa Universalis IV in 2013 uitkwam was het niet de giga vroegmoderne wereld simulator die we nu kennen. In typische Paradox Interactive-stijl was het slechts een basis waar het bedrijf aan de hand van betaalde en onbetaalde uitbreidingen op voort zou bouwen. Het oorspronkelijke EU IV was kaal en niet zo spannend, maar nu is het een complexe wirwar van kansen en mogelijkheden waarin je met ieder land naar de top van de wereld kunt klimmen. De koers die je met je land kunt zetten hangt af van de DLC’s die je bij het spel koopt.
Als je alle DLC’s koopt ga je dat waarschijnlijk in je portemonnee voelen. Als je de grafische en muzikale uitbreidingen niet meetelt staat de teller alsnog op achttien stuks. Toch hoeft het niet duur te zijn om EU IV om te vormen van een kale basis naar een plezierig en dynamisch potje. Wij zetten de belangrijkste uitbreidingen voor je op een rijtje.
1. Art of War (oktober 2014)
Oké, laten we eerlijk zijn: alle elementen van EU IV, zoals diplomatie en handel, spelen in bijna alle potjes een bijrol. Oorlog speelt de hoofdrol. Sommige landen zullen meer oorlog voeren dan andere om hun doelstellingen te behalen. Uiteindelijk voelt dit spel toch het best als je ziet hoeveel gebieden de kleur van jouw land gekregen hebben.
Art of War is de belangrijkste DLC voor oorlogen en het veroveren van land. Je kunt je AI-bondgenoten strategisch bevelen geven om de oorlog beter te laten verlopen en je vijanden op nieuwe manieren te behandelen. Als je bijvoorbeeld geen land wil hebben van een onpraktisch gelegen staatje, kun je hen ook gewoon dwingen herstelbetalingen te doen. Dan heb jij geen land waar je niks aan hebt, maar wel geld!
Daarnaast voegt deze DLC een aantal nieuwe gebeurtenissen toe die een speelronde in EU IV een stuk interessanter maken. In de zestiende of zeventiende eeuw breekt meestal de zogeheten “League War” uit. Hierin zullen protestanten en katholieken met elkaar op de vuist gaan over de toekomst van Europa.
Aan het eind van het spel voegt deze DLC een nieuw dramatisch einde toe. Één land in Europa (meestal Frankrijk) krijgt eind achttiende eeuw “de Revolutie.” Het land wordt hierdoor veel sterker, maar wordt ook het doelwit van andere landen om de revolutie in te dammen. In een dramatische eindstrijd zal het revolutionaire land oprukken tegen de andere grootmachten.
2. El Dorado (februari 2015)
Je hebt niet altijd oorlog nodig om uit te breiden. Soms is er gewoon leeg land beschikbaar om kolonisten te vestigen! Nou ja, leeg… Écht leeg is het zelden, maar als landhongerige Europeaan zal dat je niet stoppen. El Dorado voegt nieuwe manieren toe om koloniseren interessanter te maken. Verken nieuw land en water en zet conquistadors in om op jacht te gaan naar de legendarische stad van goud: El Dorado. Ergens diep in de jungles van Zuid-Amerika moet de stad liggen, toch? Dankzij deze uitbreiding voelt iedere verovering in Zuid-Amerika als een legendarische stap dichterbij het befaamde goud.
Met handelsvloten en goudmijnen liggen rijkdommen van over de hele wereld aan Europese voeten. Het geld wat je hiervan krijgt kun je weer gebruiken om je land verder te ontwikkelen, of dure oorlogen te bekostigen!
Kolonisatie en handelsvloten zijn interessant, maar niet het hoogtepunt van deze DLC. Deze uitbreiding is onmisbaar voor EU IV dankzij de Nation Designer. Met deze ontwerper kun je je eigen land maken, waar je wil, wanneer je wil, hoe je wil. De cultuur en de religie van je land mag je zelf kiezen, ongeacht of ze logisch op elkaar aansluiten. Wil je bijvoorbeeld in de vijftiende eeuw met het oude Noorse geloof spelen? Dat kan met de Nation Designer en dat is slechts het tipje van de sluier van wat de DLC kan.
3. Emperor (juni 2020)
Middeleeuws Europa heeft te maken met een aantal aparte machtsstructuren. Je hebt natuurlijk je eigen land, waar de vorst, de adel, burgerij en geestelijken allemaal om macht vechten. In het midden van het continent ligt het Heilige Roomse Rijk, een verzameling Duitse staten die meestal geleid wordt door de Oostenrijkse aartshertog. Daarnaast hebben katholieke staten te maken met de paus, die met allerlei corrupte praktijken probeert de gelovigen in het gareel te houden. In dit chaotische web van structuren kan van alles gebeuren. Jij hebt de kans om deze chaos naar jouw hand te zetten!
Emperor voegt enorm veel gebeurtenissen, missies en opties toe aan de landen die gezamenlijk dit chaotische geheel vormen. Probeer je als paus te verzetten tegen het protestantisme en je invloed te vergroten, of doe je dat juist als keizer van het Heilig Roomse Rijk? Misschien wil je als ambitieuze prins in hartje Duitsland je eigen plek veroveren? Het kan met deze DLC allemaal.
Emperor is de ultieme chaos DLC. Alle landen in Centraal-Europa krijgen meer middelen beschikbaar om chaos te zaaien waar ze zelf van proberen te profiteren. Als klap op de vuurpijl maakt deze DLC de Revolutie nog intenser. De Revolutie breidt nu van nature uit en alle landen worden gedwongen om de revolutie volop te omarmen of zich ertegen te verzetten. Dankzij Art of War was de Revolutie al een dramatisch eindgevecht, maar Emperor zorgt ervoor dat echt níémand meer veilig is.
4. Rights of Man (oktober 2016)
Het is eenzaam aan de top. Als vorst of vorstin zit je helemaal alleen je land te besturen, zonder partner om je bij te staan of in te springen als je erfgenaam nog te jong is om te regeren wanneer je er zelf niet meer bent. Rights of Man brengt hier verandering in. De DLC richt zich onder andere op de mensen die het land besturen. Het voegt partners met naam en toenaam toe en geeft heersers eigenschappen die het land mogelijk (hopelijk) ten goede zullen komen.
Daarnaast geeft de DLC je extra middelen om je vazalstaten te vertellen hoe ze zich moeten gedragen in een oorlog. Speel je bijvoorbeeld als Denemarken en wil je dat je Zweedse onderdanen nu eens forten gaan belegeren in plaats van doelloos rond te lopen? Nu kan het. Daarnaast kun je dankzij deze uitbreiding in vazalstaten bouwen, waardoor ze sterker worden en ze je aardiger gaan vinden. En neem het van mij aan: dat is het heel erg waard voor de toekomst van je land.
Als het goed gaat met je land, kun je één van de acht grootmachten worden. Een grootmacht kan unieke interacties aangaan met andere landen, waaronder hen dwingen hun bondgenootschappen te breken en ze te beïnvloeden door geld aan ze te betalen. Ze kunnen zelfs ingrijpen in oorlogen tussen andere grootmachten.
5. The Cossacks (december 2015)
Een van de meest frustrerende gebeurtenissen die je kan overkomen terwijl je EU IV speelt is dat je bijna het gebied dat je wil hebben compleet hebt en een bondgenoot het vlak voor je neus voor zichzelf inpikt. Hierdoor kun je misschien het land dat je wilde vormen niet meer stichten. Met The Cossacks kun je je bondgenoot laten weten welke provincies jij van groot belang acht. De AI zal dan bereid zijn om het aan jou over te geven, zodat je het zelf kunt claimen.
The Cossacks is een belangrijke diplomatieke DLC. Het voegt een vertrouwenssysteem toe. Als jij je bondgenoten helpt met hun oorlogen, zullen zij sneller bereid zijn om jou te helpen met jouw oorlogen. Hierdoor kun je mogelijke obstakels met de hulp van een sterke bondgenoot overwinnen.
Je kunt publiekelijk laten weten wat je van andere landen vindt, waardoor je makkelijker je plaats op het diplomatieke toneel kunt vinden. Hiermee kun je misschien nieuwe bondgenoten vinden die een hekel hebben aan hetzelfde land dat jou dwarszit. Je kunt zwakke landen dwingen gebieden af te staan door met oorlog te dreigen. Veroveringen zijn leuk, maar zonder diplomatiek fundament wordt alles een stuk lastiger.
Dit waren ze, de vijf belangrijkste EU IV DLC’s om aan te schaffen om jouw ervaring in de vroegmoderne wereld zowel fijn als betaalbaar te maken. Ben je het eens met dit lijstje, of zijn wij jouw favoriete DLC vergeten? Laat het ons weten in de reacties!