Wat heeft Razer dit jaar nog in petto?
Focus op de e-sporter
Wie denkt dat gamescom alleen maar om de games draait, zit ernaast. Ieder jaar pakken ook hardwarefabrikanten uit met grote stands om nieuwe en aankomende hardware te tonen aan gamers van over de hele wereld. Ook Razer was in augustus weer aanwezig op de beurs en nodigde ons uit om alvast een kijkje te komen nemen naar wat de accessoire- en hardwareproducent in petto heeft de komende maanden. Natuurlijk met de nodige RGB-verlichting.
Hoewel Razer al een aantal jaar laptops en tegenwoordig zelfs smartphones en routers produceert, lag de focus voor de Amerikaanse fabrikant in Keulen op de accessoires. Zo kregen we achter gesloten deuren niet alleen de recent verschenen Razer Viper e-sports muis te zien, maar mochten we ook de Tournament-versie van de Huntsman proberen. Twee producten die een duidelijke focus van Razer richting ‘professionele’ gamers laat zien, iets wat de partij zelf onder de noemer van Team Razer schaart.
Razer Viper - Heel veel klikken
De Razer Viper is niet helemaal nieuw meer, maar nog steeds erg belangrijk voor de fabrikant en dus voerde deze muis de line-up van Razer op gamescom 2019 aan. Razer richt zich met de Viper vooral op ‘serieuzere’ gamers en e-sporters, waarmee de producent vooral lijkt te wijzen op de afwezigheid van poespas en onnodige features. Dit is vooral aan de buitenkant van de muis goed te merken. Daar vinden we namelijk de standaard linker- en rechtermuisknop, het scroll-wieltje met de mogelijkheid om deze als middelste muisknop te gebruiken en dan nog twee knoppen aan weerskanten van de muis. De muis heeft namelijk een ‘ambidextrous’ ontwerp, wat betekent dat zowel links- als rechtshandigen de muis prima kunnen gebruiken.
Binnenin verstopt Razer echter een aantal vernuftige functies, met de optische switches als belangrijkste punt. Waar een muis normaal fysiek contact moet maken in de switch onder de muisknoppen om een klik te registeren, is dat bij de optische switches niet nodig. In plaats daarvan wordt er een infraroodsignaal verstuurd op het moment dat je op de muis klikt. Dit zorgt ervoor dat er ook geen softwarematige ‘debounce delay’ meer nodig is, aangezien er geen mechanische schakelaar aanwezig is die extra trillingen heeft en dus ook ‘valse’ muisklikken kan aangeven. Het resultaat volgens Razer: een lagere responstijd en minder slijtage, met switches die tot 70 miljoen klikken mee zouden moeten gaan. In verhouding zijn muizen van bijvoorbeeld Steelseries en Logitech getest tot respectievelijk 60 en 50 miljoen klikken.
Twee opvallende verbeteringen aan de muis in vergelijking tot andere modellen van de fabrikant zijn de bekabeling en de ingebouwde DPI-schakelaar. De vaste USB-kabel heeft Razer bij de Viper gehuld in wat zij een ‘Speedflex’-coating noemen. Hierdoor is de kabel minder stroef en krult deze minder. Allemaal om te voorkomen dat de kabel blijft haken achter de rand van je muismat of je bureau. De DPI-schakelaar heeft een nieuw plekje gekregen. Razer heeft de knop om tussen de vijf instelbare DPI-standen te wisselen namelijk op de onderkant van de muis geplaatst. Hierdoor is het niet meer mogelijk om per ongeluk van instelling te wisselen, al lijkt het ons minder prettig voor gamers die graag tijdens het spelen van instelling veranderen.
De Razer Viper-muis is momenteel te koop voor 90 euro.
Razer Huntsman Tournament Edition - Voor je volgende LAN-party
Razer doet al jaren goede zaken met de verschillende toetsenborden die de fabrikant in het assortiment heeft en met de Huntsman Elite is dat niet anders. Het model is populair onder gamers, waardoor het niet lang kon duren voordat er ook een ‘Tournament Edition’ zou verschijnen. Tournament-varianten zijn ondertussen een bekend principe bij Razer: pak een populair product en maak er een lichtere variant van, gericht op gamers die vooral de maximale prestaties willen. Geen onnodige poespas dus en enkel een vleugje RGB-verlichting.
Die regel is ook gehanteerd met de Huntsman Tournament Edition. Dit 10-keyless toetsenbord is makkelijk om mee te nemen en te gebruiken bij je volgende LAN-party of gamingtoernooi. De kabel kun je gemakkelijk loskoppelen en aansluiten via een USB-C kabel, waarbij Razer’s eigen kabel een extra groef bevat voor stevigheid in de aansluiting. Wel heeft de fabrikant geleerd van vorige producten waarbij andere kabels niet paste, want ook USB-C-kabels van andere fabrikanten zijn bij dit model te gebruiken. Ook is het mogelijk om verschillende instellingen voor je toetsenbord op het interne geheugen op te slaan. Zo is het mogelijk om je favoriete macro’s te gebruiken, zelfs als je niet achter je eigen computer zit.
Net als bij de Viper heeft Razer in de Huntsman Tournament Edition gekozen voor optische switches. In dit geval zijn het Razer’s lineaire optische switches, waarbij je geen klik voelt wanneer je deze naar beneden drukt. De drukkracht van de switches ligt op 40 gram en een actuatiepunt van 1 millimeter, wat ze ideaal maakt voor gamen. Hoe lekker ze zijn om een scriptie op te typen, durven we echter nog niet te zeggen. Ook hebben de switches volgens Razer net als in de Viper geen debounce delay, wat ervoor zorgt dat de toetsaanslagen nog vlotter worden geregistreerd door de computer.
De Razer Huntsman Tournament Edition is sinds 12 september te koop voor 149,99 euro.
Razer Nari Ultimate voor Xbox One - Nu ook trillen op de Xbox One
Dat Razer graag experimenteert, weten we ondertussen wel. Zo kwam het in 2018 met de Nari Ultimate: een headset die niet alleen geluid produceert, maar ook trilt op je oren. Middels een tweetal vibratie-motoren en een stukje software zet de hoofdtelefoon lage geluidsgolven ook om in trillingen om de ervaring nog levendiger te maken. Probleem was dat de hoofdtelefoon alleen op de pc in zijn volle functionaliteit bruikbaar was. Met een Xbox One-variant van de headset wil de producent daar verandering in brengen.
In de basis werkt de Nari Ultimate voor de Xbox One hetzelfde als de pc-variant: de headset analyseert dynamisch de frequenties van het geluid dat binnenkomt, waarna de laagste tonen vertaald worden in trillingen. Harde explosies zullen dus ook harder trillen, terwijl gerommel onder de grond als lichte trillingen aan zal voelen. Een nadeel daarbij is dat ook lage stemmen dit effect zullen hebben, zoals duidelijk werd bij de Doom-demo die we mochten proberen. Gelukkig kan er op de hoofdtelefoon via een multifunctioneel wieltje ingesteld worden hoeveel trillingen je voelt.
“De balans tussen je party en je game-audio regel je via een wieltje op de headset”
De Xbox One-editie van de Nari Ultimate heeft nog wel enkele bijkomende voordelen. Zo ondersteunt de headset Dolby Atmos op de Xbox One en Windows Sonic op de pc. Ook is er op de Xbox One geen draadloze dongle nodig om verbinding te maken, maar werkt de headset net als een controller via Xbox Wireless. Dit betekent dat een druk op de headset de console kan aanzetten en dat je de balans tussen je party en je game-audio via een wieltje op de headset kan regelen. Geen gerommel meer in losse menu’s dus.
De Nari Ultimate is sinds 26 september te koop voor 219,99 euro.
Naast bekende accessoires en laptops heeft Razer ons tijdens de beurs verschillende nieuwe accessoires laten zien. Aangezien niet alles tegelijk op de markt komt, mogen we dus niet meteen alles verklappen van wat we hebben gezien. Blijf Pixel Vault dus in de gaten houden om te lezen wat we nog meer hebben mogen zien en proberen op de beurs.
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]