Grote ontslagronde gaande bij Starbreeze

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Grote ontslagronde gaande bij Starbreeze

Starbreeze kennen we als de ontwikkelaar van Payday 2, The Darkness en Brothers: A Tale of Two Sons. Stuk voor stuk succesvolle games, dus je zou denken dat het wel goed gaat met de studio. Dit blijkt echter wat tegen te vallen nu Starbreeze een grote ontslagronde doorzet.

Starbreeze maakte via een blogpost bekend dat het bedrijf de contracten van zestig werknemers termineert. Voor de ontslagronde telde de studio zo’n 240 werknemers. Dit betekent dat het bedrijf nu afstand neemt van 25% van haar werkkracht. Deze ontslagronde is volgens de aankondiging het resultaat van een grootschalige reorganisatie die al woedt sinds het einde van 2018. De conclusie hieruit was dat er bezuinigd moest worden. De zestig banen die geschrapt worden, staan garant voor zo’n 3 miljoen Zweedse Kronen, oftewel €280.000. De werknemers die hun ontslag hebben gekregen staan echter niet per direct op straat. Het is een geleidelijk proces, dat volledig uitgevoerd moet zijn in november 2019.

Tijdens de reorganisatie werd al duidelijk dat het intern niet helemaal lekker loopt. In januari van 2019 deed de ex-CEO van Starbreeze de controversiële stelling dat de onsuccesvolle start van Overkill’s The Walking Dead te wijten was aan ondermaatse inzet van de werknemers. Naar aanleiding van deze verhalen, lijkt de toekomst van Starbreeze onzeker.