Game of Thrones S805: The Bells

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Game of Thrones S805: The Bells

De vijfde aflevering is de aanloop naar het definitieve einde van de serie, dat volgende week komt. We keken of ze met deze aflevering goed op weg zijn en we op een waardig einde van dit epos afgaan. Wees dus gewaarschuwd: er volgen draken en spoilers.

In tegenstelling tot onze andere reviews, bevatten de besprekingen van Game of Thrones wel spoilers. Zorg dat je aflevering vijf van seizoen acht van Game of Thrones en alle afleveringen daarvoor hebt gezien voordat je verder leest.

We kunnen lang en kort over deze aflevering praten, maar net als de schrijvers Benioff en Weiss ga ik het deze keer kort houden. Dit was misschien wel de meest tenenkrommende televisie die ik ooit heb gezien.

Dat heeft niets te maken met de actie, de acteurs of het decor. Alles was weer tot in de puntjes verzorgd. Game of Thrones heeft een gigantisch budget en het is geweldig om te zien dat dit door de productiecrew tot het uiterste gebruikt wordt om de meest spectaculaire beelden neer te zetten. De CGI houdt je tijdens de volledige drakenvlucht voor de gek.

Nerf scorpions

Het is jammer dat je hier nauwelijks van kunt genieten, omdat een in acht seizoenen zorgvuldig opgebouwd verhaal en uitgewerkte personages samen met Kings Landing onderuit worden gehaald. Schokeffect is wat voor de schrijvers de hoogste prioriteit heeft, ten koste van het verhaal.

Game of Thrones 
 Pixel Vault

 

Tijdgebrek kan een deel van de snelle verandering van Dany’s motivaties en gesteldheid verklaren, maar de opbouw naar deze radicale draai is afwezig. Er worden essentiële stappen overgeslagen en als kijker heb je geen kans gehad om te accepteren dat Daenerys nu de mad queen is, ook al had je het zien aankomen. Er wordt te veel overgeslagen.

Jon kreeg niet de tijd om zijn broer en zussen te vertellen dat hij eigenlijk Aegon heet in de vorige aflevering. Ook moest er snel een draak dood, wat lukte door wapentuig dat deze aflevering opeens helemaal ineffectief bleek te zijn. Het is alsof de drakendodende scorpions iets te krachtig bleken en in een patch door een incapabele gameontwikkelaar volledig onklaar zijn gemaakt. Cersei verwoordt het mooi: “All we need is one good shot”.

The Spider

Omwille van de progressie van het verhaal was er echter geen tijd meer om een pijl raak te laten schieten of iets meer van de interne strijd van Dany te tonen. Dat terwijl er wel uitgebreid de tijd wordt genomen voor Clegane Bowl, er tot in den treuren verbrande lijken in de straten van Kings Landing getoond worden en we steeds een herhaling van Grey Worm die zijn speer ergens insteekt te zien kregen.

Game of Thrones 
 Pixel Vault

In inside the episode spreken de schrijvers nog over het feit dat ze het drama dat zich voltrekt in de straten van Kings Landing goed wilde neerzetten. Het moest duidelijk worden welke gruwelen over de bevolking van Kings Landing werden uitgestort. Dat is gelukt. Alleen was dat na 5 minuten al duidelijk, daar hadden we geen half uur voor nodig. Het is een enorme belediging tegenover de kijker en je personages als je ten koste van dit effectbejag elke verhaallijn durft door te knippen, omdat je zo nodig zoveel mogelijk wilt choqueren.

Het enige noemenswaardige aan deze aflevering was de executie van Varys. Helaas sterft de rest van de Realm en de geloofwaardigheid van de serie met hem.