Shazam!

archief
Rebecca Nieuwenhuis op 20 januari 2020
Shazam!

Wanneer je aan films met superhelden in de hoofdrol denkt, springt Marvel toch in de meeste hoofden omhoog. DC heeft de afgelopen jaren een soort ondergeschikte rol gekregen binnen deze industrie, maar wist zich met films als Wonder Woman en Aquaman weer helemaal terug te rammen naar de bovenste tree van de ladder. Met de release van Shazam! is het even de vraag of de positie van DC weer wankelt of juist des te sterker wordt.

Het is best wel een gedurfde zet om Shazam! in deze periode uit te brengen. Precies tussen Captain Marvel en Avengers: Endgame in. DC moet zich wel heel zeker voelen over deze film om zich daartussen te durven wringen. Ik ga je vast wat verklappen: DC heeft alle reden om zelfverzekerd te zijn over Shazam!

Altijd maar die wezen

In ons verhaal speelt een 14-jarige jongen met de naam Billy Batson de hoofdrol. Op zijn derde verloor hij zijn moeder uit het oog (of zijn moeder hem) en sindsdien verhuist hij van pleeggezin naar pleeggezin. Geen enkel gezin weet het echter lang met hem uit te houden, omdat hij constant wegloopt in de zoektocht naar zijn moeder. Het laatste gezin waar hij terecht komt, is een soort groepshuis met meerdere kinderen en deze pleegouders zijn wel wat gewend. Mogelijk dat hij hier toch eindelijk zijn thuis kan vinden.

Shazaam! 
 Pixel Vault

Er is echter wel iets dat dit bemoeilijkt. Terwijl Billy wegrent van een aantal pestkoppen, belandt hij in de metro. Een tovenaar zorgt er door een soort illusie te creëren voor dat hij in een soort tussendimensie komt en biedt hem zijn krachten aan. Het enige wat hij moet doen is het woord “Shazam!” roepen. Gevuld met nieuwsgierigheid doet hij dit natuurlijk en hij verandert in een heuse volwassene met superkrachten. De zoektocht naar wat zijn krachten allemaal zijn begint. Gelukkig hoeft hij dit niet alleen te doen en Billy krijgt hulp van zijn pleegbroertje die geobsedeerd is door superhelden.

Het verloop van het verhaal is heel natuurlijk en dat maakt deze film zo sterk. De opbouw is heel rustig, maar wordt nergens saai of actieloos, waardoor je blijft kijken. Het ontwikkelen van Billy’s krachten is natuurlijk een en al actie, maar wanneer hij halverwege de slechterik treft, is de actie helemaal rond. Wat ook tof is aan het verhaal is dat de bad guy onder de naam Dr. Sivana ook een goede achtergrond krijgt. Het is hierbij niet een gevalletje “ik vertel je hoe mijn leven was in de eindstrijd”, nee, de film begon zelfs met achtergrond over deze man. Dit maakt dat je toch wel mee begint te voelen met de beste dokter en zijn intenties helemaal begrijpt.

Volwassene als tiener

In Shazam! krijgen we te maken met een flinke lading acteurs en actrices, waarvan ik er een paar zal uitlichten. Dr. Sivana wordt gespeeld door Mark Strong. Deze man weet een ontzettend sterke rol neer te zetten als de slechterik. Nu komt dat deels door de vertelling van het verhaal, maar Strong sterkt dit verhaal zeker aan met zijn werk. Een andere grote rol is voor Jack Dylan Grazer die Freddy Freeman speelt, het pleegbroertje van Billy. Jong als hij is, laat hij ons door zijn manier van acteren allerlei emoties voelen. Grappige momenten, zoals de zeer sarcastische manier zoals hij dingen weet te brengen, wisselen de emotionele momenten waarop hij zijn gevoelens uit af en Grazer vertolkt deze rol dan ook zeer sterk in de film.

Shazaam! 
 Pixel Vault

De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor de twee acteurs die Billy Batson mogen spelen. Asher Angel speelt de jonge Billy en Zachary Levi neemt de rol aan van de volwassen variant. De laatstgenoemde verdient de meeste credits voor deze film. Hoewel hij eruit ziet als een volwassene, is hij van binnen natuurlijk nog steeds een 14-jarige jongen. Alle verbazingen, grappige momenten en normale tienervragen die daarbij komen kijken, zijn ontzettend sterk neergezet door Levi. Zo is er een moment dat hij bier gaat halen, hij is immers volwassen nu. Het gezicht dat hij trekt terwijl hij zijn eerste slok neemt is kostelijk. Dit acteerwerk is met recht een van de grootste krachten van de film te noemen.

Niks te zeuren

Misschien merk je al wel dat ik enkel nog maar positief ben geweest over Shazam!. Dat is omdat ik me tijdens het kijken ontzettend heb vermaakt. DC weet met deze film opnieuw een sterk figuur richting de bioscoop te brengen en ik heb oprecht niks te klagen. Het enige minuscule dingetje dat me opviel is dat de CGI op een bepaald moment wat te wensen overliet. Billy zweeft op een gegeven moment een stukje door een winkelcentrum en het is vrij goed te zien dat dit stuk film uit twee lagen bestaat en dat Billy en het winkelcentrum als het ware over elkaar heen geplakt zijn.

Shazaam! 
 Pixel Vault

Dat is echter het enige negatieve wat ik over de film te zeggen heb. De film duurt meer dan twee uur en ik heb me geen seconde verveeld. De film kent diverse emoties, waardoor je echt gaat meevoelen met de personages en weet tegelijk de boel erg luchtig te houden. Perfect voor een avondje heerlijk vermaak in de bioscoop.