Alles wat je moet weten over Apex Legends
Uit het niets was daar opeens Apex Legends, een nieuwe battle royale-game van ontwikkelaar Respawn Entertainment. Daarmee is er een nieuwe grote speler in de battle royale-arena bijgekomen, een arena die al aardig vol is. Hoe moet Apex Legends gaan concurreren met de gevestigde orde in dit genre?
Apex Legends is in de basis een battle royale-game, een format waarop alleen al vorig jaar tientallen games gebaseerd zijn. Uiteraard voegt Respawn Entertainment daar allerlei eigen toeters en bellen aan toe. Maar wat onderscheidt Apex Legends van de rest? En hoe zit het met het verdienmodel van uitgever Electronic Arts?
Geen wall run uit Titanfall
Respawn Entertainment is geen onbekende speler in de gamesindustrie en het is geen verrassing dat Electronic Arts met deze studio in zee is gegaan om een nieuwe battle royale-game te ontwikkelen. De studio werkte in het verleden onder andere aan Gears of War en heeft ook de Titanfall-serie op haar naam staan.
De laatstgenoemde is ook waar Apex Legends uit voortkomt. De game speelt zich namelijk af in het universum van de Titanfall-games. Helaas betekent dat niet dat je over muren kunt rennen of dat er grote Titans uit de lucht komen zeilen. Je speelt gewoon met voetsoldaten en hoewel je aardig kunt klauteren, is de typische wall run uit de Titanfall-games niet aanwezig.
Wel voelen de wapens snel vertrouwd aan als je Titanfall gespeeld hebt, want deze zijn grotendeels overgenomen uit Titanfall 2. Sommige wapens zitten er een-op-een in, anderen hebben een nieuwe versie gekregen. Bijvoorbeeld de P2016 uit Titanfall 2, deze heet in Apex Legends P2020.
Battle royale volgens Respawn
Net als elke battle royale-titel probeert Respawn Entertainment een eigen draai te geven aan het format. Het eerste opvallende verschil is dat je de game niet alleen kunt spelen. Je speelt namelijk altijd in een team van drie spelers. In totaal zijn er in elke wedstrijd twintig teams en doen er dus elke ronde zestig spelers mee.
Deze teamfocus wordt verder doorgezet op het moment dat je uit het vliegtuig springt. Er wordt door de game namelijk willekeurig een jumpmaster geselecteerd en deze bepaalt wanneer het team uit het vliegtuig springt. De andere twee teamleden springen dan synchroon mee met de jumpmaster, maar kunnen er vervolgens wel voor kiezen om zelf te sturen.
Het systeem is erop gericht om samen te springen naar dezelfde plek, zodat je als team bij elkaar blijft. Dat is in elke battle royale-game handig als je in teamverband speelt, maar Respawn Entertainment heeft iets extra’s verzonnen waardoor teamleden elkaar aanvullen.
Verschillende classes
Respawn Entertainment heeft niet alleen gekeken naar andere battle royale-games voor Apex Legends, maar ook naar games als Overwatch en Rainbow Six Siege. Er zit namelijk een uitgebreid class-systeem in de game in de vorm van kleurrijke personages.
Ieder van de drie spelers kiest een van de acht classes die op dit moment beschikbaar zijn. Deze bestaan uit aanvallende, defensieve en ondersteunende personages en ieder van hen kan iets unieks. Zo kan Bloodhound als ’technological tracker’ andere spelers opsporen en zien waar mensen recent gelopen hebben of waar er gevochten is. Het personage Lifeline kan op haar beurt andere spelers genezen met een healbot.
Naast dit soort vaardigheden, heeft elk personage een ultieme vaardigheid die langzaam oplaadt en op cruciale momenten ingezet moet worden. Zo kan het personage Wraith portals maken om een team snel terug te laten trekken en kan Bangalore een bombardement oproepen. Voor de verschillende personages zijn skins vrij te spelen of te kopen, wat ons bij het verdienmodel van de game brengt.
Zitten er microtransacties in Apex Legends?
Uitgever Electronic Arts heeft ervoor gekozen om Apex Legends free-to-play te maken, maar dat betekent ook dat er microtransacties in het spel zitten. De ontwikkeling en het onderhoud van de titel moet namelijk ergens van betaald worden.
Er zijn enkel cosmetische items te koop in Apex Legends, waaronder skins voor de personages en wapens. Daarbij kun je speciale banners aanschaffen. Deze koop je met tokens die je verdient met het spelen van de game of met speciale valuta waar je je portemonnee voor moet trekken. Er is dus geen voordeel te behalen door geld uit te geven aan de game, je personage gaat er alleen wat stoerder uitzien.
De ontwikkelaar heeft laten weten dat er in de toekomst waarschijnlijk wel andere soorten aankopen komen in de vorm van een season pass, vergelijkbaar met Fortnite en PlayerUnkown’s Battlegrounds. Hierdoor krijg je sneller XP en nieuwe items, maar heb je verder geen streepje voor op je tegenstander.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Respawn Entertainment heeft ons al verzekerd dat we het laatste over Apex Legends nog niet gehoord hebben. De ontwikkelaar wil de game uitbreiden met nieuwe content. Hierbij moeten we denken aan nieuwe maps, skins en personages. Daarnaast zetten ze groot in op eSports. Het eerste evenement staat al gepland.
Ook heeft Respawn Entertainment aangekondigd dat ze bezig zijn met cross-play, waardoor samenspel tussen consoles en pc mogelijk moet worden.
Hou Pixel Vault in de gaten voor het laatste nieuws over de battle royale-game, want wij volgende de titel op de voet.