Maker Escape From Tarkov reageert op kritiek copyright-claims

archief
Glenn Nouws op 20 januari 2020
Maker Escape From Tarkov reageert op kritiek copyright-claims

Ontwikkelaar Battlestate Games heeft meer dan een maand geleden Digital Millennium Copyright Act-claims (DMCA) tegen twee YouTubers ingediend. De YouTubers hadden hier veel kritiek op en na bijna een maand komt de ontwikkelaar met een reactie tegenover Polygon.

In een reactie schuift de ontwikkelaar de verantwoordelijkheid voor de klachten door naar AbsolutSoft. Deze studio werkt mee aan de game en is verantwoordelijk voor de DMCA-claims. Hierop startte Battlestate Games een intern onderzoek en liet de claims vallen. Sinds vrijdag zijn alle video’s opnieuw beschikbaar. Het bedrijf belooft dat er intern gesprekken worden gevoerd om te zorgen dat dit niet weer gebeurt.

YouTubers Eroktic en EL_Dee kregen 47 DMCA-claims. Eroktic beweerde dat er een datalek was ontstaan bij de Battlestate. Dit klopte volgens Battlestate Games niet. De tweede YouTuber kreeg een aanklacht vanwege copyright. Hij liet namelijk het watermerk en logo van de game in het beginscherm zonder toestemming zien.

Beide YouTubers hebben aangegeven veel inkomsten te zijn misgelopen door de DMCA-claims, omdat hun video’s niet meer goed bekeken konden worden via YouTube.

Het is niet de eerste keer dat een ontwikkelaar een DMCA-klacht indient. Afgelopen week liet ontwikkelaar Stardock Games weten dat Star Control: Origins opnieuw downloadbaar is via Steam en GOG.com. De titel werd van deze platformen gehaald vanwege een Digital Millennium Copyright Act-klacht tegen de ontwikkelaar. Meer details hierover lees je in Star Control: Origins terug op Steam na DMCA-aanklacht.