Razer Raiju Ultimate

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Razer Raiju Ultimate

Vraag aan gamers wat de zwakste schakel is van Sony’s PlayStation 4 en de kans is groot dat ze de DualShock 4 controller noemen. De controller voelt te licht aan, de triggers zijn matig en na een uur intensief gamen trekt de kramp vanzelf in je handen. Het is dan ook bijna raar te noemen dat er vijf jaar na de release nog maar een handjevol alternatieven zijn verschenen. Razer heeft nu besloten om zich op dit speelveld te begeven en meteen met een krachtpatser binnen te komen: de Raiju Ultimate.

Razer is vandaag de dag bij praktisch iedere gamer wel bekend. De accessoires zijn over het algemeen van hoge kwaliteit, maar komen met een stevig prijskaartje. Wie bereid is het geld neer te leggen, wordt in ruil daarvoor tegenwoordig overspoeld met extra functies en RGB-ledverlichting. Met de nieuwe Raiju-controllerreeks is dat niet anders: hoewel de 150 euro-kostende Raiju Tournament de basis bevat, moeten gamers voor de ultieme ervaring van de Raiju Ultimate nog eens 50 euro extra neerleggen. De grootse entree van Razer draagt dus een flink prijskaartje en het blijft de vraag of dat het allemaal wel waard is.

Tal van mogelijkheden

Wie meer dan 100 euro wil neertellen voor een controller, is duidelijk op zoek naar iets bijzonders. Dat liet Microsoft in 2015 al zien met de Xbox One Elite-controller. Voor de PlayStation was het aanbod van ‘Elite’-controllers echter minimaal. Hoewel de Scuf-controllers de afgelopen jaren naam voor zichzelf hebben gemaakt, zijn ze niet zomaar in de winkel te krijgen in Nederland. De Razer Raiju probeert nu dit gat op te vullen met features vergelijkbaar met Microsoft’s Elite-controller.

Razer Raiju Ultimate 
 Pixel Vault

Op zowel de Raiju Tournament als de Raiju Ultimate tref je verschillende extra functies aan die je op een standaard PlayStation 4-controller niet ziet. Naast de gebruikelijke knoppen zijn er ook vier multifunctionele knoppen die je op de controller of via de mobiele app kunt instellen (daarover straks meer). Daarnaast beschikken de controllers over vergrendelbare triggers, zodat je niet heel de trigger hoeft in te drukken voordat je een schot kunt lossen. Handig in de snelle, competitieve shooters.

Ook tref je op de achterkant een schakelaar om makkelijk te switchen tussen PS4, Bluetooth en USB-modi zodat je moeiteloos de controller op zowel je console als pc kunt gebruiken. De Ultimate-versie van de controller heeft daar bovenop nog verschillende extra’s, met als belangrijkste toevoeging de mogelijkheid om de thumbsticks en D-pad te vervangen.

Zo zijn er voor de thumbsticks een langere stick en een stick met een gebolde kop meegeleverd, terwijl de extra meegeleverde D-pad een plattere variant is zonder individuele knoppen. Als kers op de taart heeft de Ultimate-versie natuurlijk RGB-verlichting rondom het touchpad, want een high-end Razer-product zonder RGB kan natuurlijk niet. Dit alles sla je op in een profiel, dat je probleemloos op de controller kunt wisselen.

Nog een app

Hoewel het instellen van de multifunctionele knoppen via de controller kan worden geregeld, moet je hier wel verschillende stappen voor zetten. Het is dan ook makkelijker om de Razer Raiju-app te downloaden. Hierin koppel je de controller met je telefoon door je Raiju in een configuratie-modus te zetten. Vanaf dat moment kun je op je telefoon verschillende instellingen aanpassen en de controller echt naar je hand zetten.

Het voornaamste wat je hier doet, is het instellen van je multifunctionele toetsen. Hiervan vind je er twee achter op je controller, waar je middelvingers rusten. Daarnaast tref je er twee aan direct naast je trigger, waar je makkelijk met je wijsvingers bij kan. Standaard staan deze knoppen op de kruis-, cirkel-, vierkant- en driehoekknoppen ingesteld, maar kunnen naar alle fysieke knoppen worden veranderd. Zo kan het dus handiger zijn om de twee knoppen achter op de controller in te stellen naar bijvoorbeeld L1 en R1, terwijl je de twee extra schouderknoppen op R3 en L3 zet.

Razer Raiju Ultimate 
 Pixel Vault

Heb je de extra knoppen niet per se nodig, maar wil je wel fijnere controle over je thumbsticks? Dan kun je ook daar een knop aan toewijzen. Dit heet Sensitivity Clutch en zorgt ervoor dat de snelheid van je thumbstick wordt verlaagd wanneer je de daaraan toegewezen knop indrukt. Hoeveel dat is kun je natuurlijk ook weer per stick instellen en of je wilt dat beide sticks worden afgeremd of per knop maar een thumbstick.

Ook biedt de app je de mogelijkheid om de trilkracht van de rumble-motors in de controller individueel in te stellen. Om alles compleet te maken stel je in de app ook de verlichting in van je controller, die beperkt blijft tot een dunne strip rondom de touchpad op de controller. Daarbij kun je kiezen uit een stabiele kleur, een ademend effect, een responsive effect dat verschijnt zodra je op een knop klikt, een immersive effect dat activeert wanneer je controller trilt en het alom bekende regenboog effect.

Al deze instellingen worden opgeslagen in verschillende profielen. Hoewel er geen directe limiet aan het aantal profielen in de cloud lijkt te zitten, kunnen er op ieder moment vier worden gebruikt op de controller. Het wisselen van deze profielen in de controller gaat gelukkig erg gemakkelijk: een druk op de knop wisselt het profiel, wat wordt aangegeven via een gekleurd ledje onderaan de controller.

Het gevoel van een echte controller

Natuurlijk zijn al die features leuk, maar uiteindelijk gaat het er bij een controller toch voornamelijk om hoe deze in de hand ligt. Het is dan ook precies op dat gebied waar de Raiju Ultimate zijn tanden laat zien, want hier domineert de controller de standaard DualShock 4. Vanaf het moment dat je het accessoire uit zijn verpakking haalt, merk je al dat deze controller van een heel andere klasse is dan de standaard meegeleverde Sony-controller.

Razer Raiju Ultimate 
 Pixel Vault

De Raiju Ultimate weegt zo’n 370 gram, wat bijna het dubbele is van een standaard DualShock 4. Daardoor heb je meteen het gevoel dat je serieus materiaal in je hand hebt, vergelijkbaar met de Xbox One Elite-controller. Ook de vorm is meer gelijk aan Microsofts competitie, in plaats van Sony’s eigen controller. De Raiju Ultimate is een stuk groter en steviger dan de DualShock 4, maar voelt niet te zwaar aan. Daarbij krijg je door het ergonomische ontwerp geen kramp in je handen, zelfs niet bij langere sessies.

Het enige nadeel dat op de controller is aan te merken qua ontwerp zijn de multifunctionele triggers op de achterkant. Hoewel het prettig is dat ze zo groot zijn, kun je ze niet van de controller afhalen. Daardoor activeer je ze erg makkelijk, wat onhandige situaties kan opleveren. Je wilt immers niemand teamkillen doordat je per ongeluk een granaat gooide omdat je vinger de knop aanraakte.

Daarnaast is het jammer dat de app niet meer controle geeft over je controller. Microsoft’s Xbox One-app voor de Elite-controller geeft je de mogelijkheid om de gevoeligheid van de triggers en de thumbsticks individueel in te stellen. Natuurlijk heb je in dat geval maar twee profielen, maar voor bijvoorbeeld racegames kan het juist fijner zijn om snellere thumbsticks te hebben, niet alleen langzamere. Dit toevoegen aan de Raiju-app zou het plaatje dan ook echt compleet maken.

Het prijskaartje

Dan blijft alleen die grote olifant in de kamer nog over: het prijskaartje. 200 euro voor een controller is en blijft een enorme smak geld die lang niet iedereen bereid is om neer te leggen voor een dergelijk accessoire. De controller biedt een hoop extra mogelijkheden die je op een standaard DualShock 4 niet tegenkomt. Daarnaast is de betere ergonomie van de controller eigenlijk al goud waard, maar mocht je zelf dat probleem niet ervaren met de standaard controller, dan wordt het een lastig verhaal om de hoge prijs goed te praten.

Razer Raiju Ultimate 
 Pixel Vault

Voor 200 euro krijg je een dijk van een controller waar je als fanatiek PlayStation 4-speler veel plezier uit kunt halen. Je moet jezelf echter wel afvragen in hoeverre je bereid bent om dat geld neer te tellen voor een accessoire. Mocht je geen toegevoegde waarde zien in vervangbare thumbsticks, meerdere profielen en RGB-verlichting, dan kun je ook altijd nog voor de Raiju Tournament kiezen. Ben je echter op zoek naar de ultieme controller-ervaring, dan is op de PlayStation de Razer Raiju Ultimate de enige echte keuze.