Bayonetta 2

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Bayonetta 2

Toen Bayonetta 2 in 2014 uitkwam voor de Nintendo Wii U was het spel eigenlijk al gedoemd om te falen. Het spel kwam exclusief uit voor een console die ten dode opgeschreven was. Een groot aantal gamers hebben de game dan ook waarschijnlijk gemist. Die gamers krijgen nu een tweede kans. Nu Bayonetta 2 uit is voor de Nintendo Switch, kijken we of Bayonetta 2 zich naast Devil May Cry 3 in het rijtje van beste actiegames aller tijden kan voegen.

In Bayonetta 2 is de gelijknamige Umbra-heks verwikkeld geraakt in een race tegen de klok om haar vriendin te redden uit de hel. Hiervoor moet Bayonetta afreizen naar de fictieve spirituele berg Fimbulventr, want daar horen The Gates of Hell te zijn. Tijdens haar zoektocht raakt Bayonetta echter verwikkeld in een oorlog tussen engelen en demonen.

Hemels spektakel

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van Bayonetta 2 compleet gestoord en dat klopt dan ook volledig. Toch is het geen slecht verhaal, want zelfs zonder enige kennis van de wereld en karakters is het verhaal goed te volgen. Dit komt doordat de karakters bewust lijken te zijn van dat ze in een gestoorde wereld leven en daar ontstaat dan ook de nodige humor uit.

Bayonetta 2

Het is ook maar beter dat de karakters hier zo speels in staan. Wat je namelijk in het tien uur durende verhaal allemaal te wachten staat, doet je mond open vallen. Of het nou gaat om de over de top sensuele animatie wanneer Bayonetta uit een vliegtuig springt en in de spagaat gaat om niet op een eekhoorn te landen of om de gigantische demonen die je in verschillende dimensies bevecht, je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het zit tot op enig niveau wel ergens verstopt.

Je doorloopt het spel dan ook in een third-person-perspectief, waarbij je je door semi-open ruimtes beweegt. Dit moet niet als een hele grote schok komen, want dit maakt dat de gameplay grotendeels gelijk is aan dat van het eerste deel. De game is wederom verdeeld in hoofdstukken en in deze hoofdstukken ren je door de wereld van gevecht naar gevecht.

Onderweg kun je wel allerlei verzamelobjecten opsporen, zoals boeken, die je meer context geven over de wereld en de karakters, kraaien en alternatieve dimensies. Vooral die laatste zijn interessant, omdat het je naar een arena brengt waar je specifieke gevechtsopdrachten krijgt. Volbreng deze en je wordt er rijkelijk voor beloond: hierdoor kun je namelijk je levensbalk en magiebalk vergroten.

Bayonetta 2

Snel en strak

De vrije vechtmechanics maken de gevechten tot de grootste kracht van Bayonetta 2. De speler heeft de controle over elke klap, stoot en trap. Het maakt niet uit dat er maar twee knoppen zijn om aanvallen mee uit te voeren, want je kunt daarmee ook gewoon extreem lange combo’s opbouwen die met een meter rechts in het scherm worden aangegeven. Het opbouwen van combo’s voelt dan ook natuurlijk aan en is iets dat je wilt blijven doen. Het knappe hieraan is dat je nooit het gevoel hebt dat Bayonetta overpowered is.

Er is altijd een gevaar dat je ineens sterft en dus moet je precies zijn in het plannen van je aanvallen, ontwijkingsmanoeuvres en wapenuitrusting. Bij het succesvol ontwijken van een aanval word je dan ook beloond: je komt in Witch Time terecht en de wereld om je heen valt terug in slow motion. Je verdient dus een moment om vijanden voor een korte periode veel pijn te doen. Je kunt het ontwijken dan ook op een eerlijke manier inschatten, dankzij een gloed die specifiek gebonden is aan het soort vijand dat je bevecht. Het is een klein, maar essentieel detail in het winnen van de strijd.

Waar de Wii U-versie nog wel eens problemen had met de frame rate, blijft de Switch-versie van het spel vrijwel altijd strak op 60 frames per second. Hierdoor voelt het nog beter wanneer je een reusachtige demoon met een brandend zwaard helemaal in elkaar aan het meppen bent.

Bayonetta 2

Bayonetta 2 weet de gameplay in vrijwel elk aspect te verbeteren, waardoor alles net even wat beter aanvoelt. Daarnaast voegt het ook nieuwe mechanics toe, namelijk Umbran Climax. Deze kun je activeren door een magiemeter op te bouwen tijdens de gevechten. Dit doe je door goede combo’s te creëren en rake klappen uit te delen. Wanneer deze vervolgens gevuld is, kun je deze activeren en zo je aanvallen versterken om nog betere combo’s uit te voeren. Het zorgt er ook voor dat je levensbalk stukje bij beetje volloopt. Het is dus verstandig om dit tactisch te sparen en tijdens een groot gevecht met een demoon of engel deze los te laten om ze de klappen van je wapens extra goed te laten voelen.

Geen pracht, maar stijl

Het grootste minpunt dat je in Bayonetta 2 gaat tegenkomen, is dat het spel er grafisch nogal gedateerd uitziet. Het spel draait namelijk zowel in de dock op je televisie als in handheld mode op 720p. Dit is uiterst teleurstellend, want het spel ziet er daardoor alleen erg goed uit in handheld mode. In handheld mode kun je alles echter net een stukje slechter zien en dus is dat niet de ideale manier om het spel te spelen. Dus kom je al snel terug naar de docked mode en moet je de grafische teleurstelling maar voor lief nemen.

Het spel had er echter nog slechter uit kunnen zien, maar weet dit te voorkomen dankzij de stijlvolle art style. Het is een belangrijk onderdeel van het spel en mag zeker niet onderschat worden. De duistere tekenstijl geeft het spel een serieuze ondertoon, waardoor je een bepaalde waarde hecht aan wat er in het spel gebeurt.

Bayonetta 2

Daarnaast komt de stijl ook goed naar voren in de details. Zo is elke vijand uniek en heeft deze zijn eigen strategie om verslagen te worden. Zo blijven de gevechten met een Valiance, een ridder wiens hoofd in zijn zwaard zit, en een Accolade, een gouden centaur met een grote speer, zeker nog een tijdje rondspoken in mijn gedachten. Dit komt door het design van de vijanden die opnieuw op sublieme wijze toevoegen aan de stijl.

Leuk extraatje

Als laatste is er nog het pluspunt dat als je Bayonetta 2 koopt in de winkel, je er gratis een downloadcode bij krijgt voor de eerste Bayonetta. Dit geldt ook in de eShop, al zit het daar net iets anders. Je betaalt in totaal nog steeds zestig euro voor de twee games, maar dit wordt verdeeld over vijftig euro voor de ene en tien euro voor de andere. Het is dan ook zeker een leuke toevoeging die niet mag worden onderschat. Je krijgt eigenlijk gewoon twee games voor de prijs van één. Daarnaast zorgt het er ook voor dat wanneer Bayonetta 3 uitkomt, de volledige Bayonetta-trilogie te spelen is op de Switch.

De originele Bayonetta is dan ook nog steeds een goed spel om naar terug te gaan, zelfs als je alleen Bayonetta 2 wilde spelen. Er zijn namelijk genoeg gamers die wel van Bayonetta gehoord hebben dankzij het tweede deel, maar die nooit terug zijn gegaan naar het eerste deel. Ondanks dat de gameplay net even wat minder lekker aanvoelt en de grafische kwaliteit nog wat minder is, is het wel fantastisch dat je nu ook de eerste Bayonetta overal mee naartoe kunt nemen op je Switch.

Bayonetta 2