De 7 beste wintersport games

archief
Jermaine van Haarlem op 20 januari 2020
De 7 beste wintersport games

De Nederlandse sporters halen inmiddels de ene na de andere gouden medaille binnen op de Olympische Spelen. Toch kunnen wij als niet-topsporters onze eigen gouden prestaties behalen in talrijke games. Reden genoeg dus om een aantal goede wintersport games in willekeurige volgorde op een rij te zetten.

SSX (2000)

Eerder heb ik een artikel geschreven over deel 3 uit deze geweldige serie, maar het begon natuurlijk allemaal bij SSX. Destijds werd het vrijwel direct na het uitbrengen van de PlayStation 2 uitgebracht en wist het spel een generatie puberende puistenkoppen in zijn greep te houden. Destijds was het doel van de ontwikkelaars om de speler het gevoel te geven dat ze deelnamen aan een live uitgezonden wedstrijd op tv. Dit principe was hoe dan ook geslaagd, want nog nooit voelde het zo goed om van een berg af te donderen terwijl de sneeuw in je gezicht vloog. De game deed het zelfs zo goed dat er meerdere vervolgen werden geproduceerd en de originele game een redesign kreeg in 2012 onder de naam SSX: Deadly Descents.

Steep (2016)

Met het steeds populairder worden van extreme sporten waagde Ubisoft een game aan dit genre. In Steep bevindt de speler zich in een open wereld, waarin je je innerlijke waaghals kunt loslaten. Zo kun je door te skiën, snowboarden, parachutespringen of skydiven allerlei pieken in de Alpen afdalen. Van de Mont Blanc tot aan de Matterhorn, voor iedereen is er wel wat te vinden.

Dat de game het goed deed, bleek uit de vele updates die de game kreeg en de trouwe fanbase die de game nog altijd heeft. Met regelmaat worden er nieuwe evenementen georganiseerd, komen er nieuwe missies of wordt nieuwe gear vrijgegeven. Zelfs met de Olympische Spelen bleef Ubisoft niet stilzitten en brachten ze ter gelegenheid van de Olympische Spelen in PyeongChang de update genaamd Road to the Olympics uit.

In deze update kunnen spelers zich wagen op de pistes van Zuid-Korea en Japan. Je wordt zelfs uitgedaagd om je nationale kleuren te dragen. De game is prachtig vormgegeven en had zeker potentie, maar toch raakte ik snel uitgekeken op de game doordat er veel dezelfde missies waren. Door de nieuwe updates en locaties wil ik best mijn sneeuwschoenen weer aantrekken om een poging te wagen.

Winter Challenge (1991)

Ja, ja mensen. Zelfs begin jaren negentig waren er leuke wintersport games. Als kleine broekplasser zat ik dan ook achter een knoepert van een beeldscherm de juiste DOS-namen in te typen om Winter Challenge op te starten. In Winter Challenge kun je zeven wintersporten beoefenen die tijdens de Olympische Spelen werden uitgeoefend. Ondanks het feit dat de game niet ondersteund werd door het Internationaal Olympisch Comité of andere organisaties, was het zeker een goede wintersport game.

Zo kon je je wagen aan alpineskiën, bobsleeën, slalommen, schaatsen, biathlon, schansspringen, cross-country skiën en rodelen. Maar Jermaine, je zei toch dat er zeven sporten worden beoefend, maar hier staan er acht? Dat klopt, want het skiën werd samengepakt. Deze game had twee modi. Zo kon je eerst trainen en daarna de replay terugkijken of kon je deelnemen aan een toernooi.

In de Tournament-modus kon je een karakter creëren en negen van je tegenstanders. Mocht je daar geen zin in hebben, dan deed de computer dat voor je. Daarna kreeg je de openingsceremonie te zien en kon je de evenementen kiezen waarmee je wilde starten. Deze game heb ik echt grijs gespeeld en natuurlijk koos ik altijd voor Nederland, want er gaat niks boven het zien winnen van je eigen land terwijl jij je toetsenbord kapot mept.

Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen (2010)

Alleen de titel al geeft genoeg voer om over te typen. Het was jarenlang het gesprek van de dag. Was je Mario-fan of Sonic-fan? Uiteindelijk wist Mario de strijd te winnen en verdween Sonic langzaam op de achtergrond. Totdat een aantal jaren geleden er weer nieuwe Sonic-games uitkwamen en onze snelle egel weer langzaam terrein wist te winnen.

Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen was het eerste moment waar deze twee iconen het tegen elkaar gingen opnemen, en wie had gedacht dat dit zoveel plezier zou opleveren. Net als Super Smash Bros en Mario Party vraagt deze game om een grote bank waar jij en je vrienden de strijd op kunnen uitvechten.

Ik kan je zeggen dat mijn maten en ik ons kapot hebben gespeeld met deze game en dat er regelmatig een Wii-controller richting het tv-scherm vloog, omdat een van ons iets te fanatiek de ski-beweging wilde nabootsen.

Alto’s Adventure (2014)

In 2014 kreeg ik de toen nog onbekende Alto’s Adventure in mijn handen geduwd. Deze stijlvolle game was via de iOS, Android en Kindle Fire te spelen en bracht flink wat charme met zich mee. Ik speelde destijds de game via iOS waarmee ik ook op Apple TV de game kon spelen. De game zag er dan ook verrassend goed uit op de tv.

Hoewel het doel van de game nogal standaard is, namelijk het uitvoeren van challenges zoals een bepaalde afstand afleggen of over gevaarlijke plekken heen springen, wist de game mij voor langere tijd vast te houden. Het uitvoeren van challenges werkt namelijk zo verslavend dat je altijd nog een extra missie wilt uitvoeren voor je de game weg legt. Het mooie was dan ook dat de game oneindig lang door kon gaan, omdat er geen levels waren. Een mobiele game wat zo goed uit de verf komt, verdient een plekje in deze lijst.

Amped 2 (2003)

Hoewel SSX het spits afbeet in het over de top uitvoeren van stunts terwijl je op een snowboard staat, wist Amped 2 het geheel net een eigen twist te geven. In Amped 2 is het de bedoeling dat je je als snowboarder via de career modus opwerkt naar de absolute top. Dit doe je door net wat meer flips te maken of een net wat moeilijkere truc uitvoeren. Wat Amped 2 zo leuk maakte, was dat je dit voor het oog van de fotografen moest doen. Deed je een vette truc of verbeterde je je vorige truc, dan steeg je Media Score.

Deze game was lang voor het social-media tijdperk, maar komt realistisch eng in de buurt van de tendens tegenwoordig. In Amped 2 probeerde ik altijd nog net even die vette truc te doen voor ik met mijn snufferd in de sneeuw belandde. Doordat Amped 2 in 2003 al in de toekomst wist te kijken en al insprong op het hele social-media gebeuren, krijgt het een plek op deze lijst.

Mark McMorris Infinite Air (2016)

Vele vergelijken Mark McMorris Infinite Air met de eerder genoemde game Steep, maar toch wist Mark McMorris zichzelf te distantiëren en een eigen draai te geven aan het genre. In beide games verplaats je je in een open wereld en zijn er vaste punten waar je naartoe kunt ’vliegen’, maar Infinite Air maakt het snowboarden extremer dan Steep.

Zo kun je belachelijk veel spins maken terwijl je de meest gekke trucs uithaalt. De besturing is te vergelijken met de skateboard game Skate, maar geeft er zijn eigen snowboard draai aan waardoor het wat tijd vergt voor je dit onder de knie hebt. De trucs zijn uiteraard net even anders dan op een skateboard. Ik kreeg dan ook pas het gevoel van voldoening nadat ik een flink aantal uren in de game had gestoken. Het mooie aan deze game is dat je op banen kunt spelen die door andere spelers zijn gecreëerd. Het geeft dan ook echt een kick als je de timing van de halfpipe onder de knie hebt en je de ene na de andere truc weet te volbrengen.

Dit waren een aantal wintersport games waarvan Pixel Vault het warm van krijgt, welke wintersport games heb jij veel gespeeld?