Voorspellingen Sony 2018

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Voorspellingen Sony 2018

We laten 2017 en daarmee een heel mooi gamejaar achter ons: een goed moment om eens te kijken wat er in 2018 allemaal op de planning staat! Wat heeft Sony komend jaar voor ons op de rol staan?

In 2017 wist Sony te knallen met hits zoals Horizon Zero Dawn, Uncharted: The Lost Legacy en Nioh, maar nu is het even tijd om naar de nabije toekomst te kijken. De uitgever is namelijk niet van plan om stil zitten in 2018! Zo wachten we al op verschillende games, zoals de remake van Shadow of the Colossus en God of War. Daarnaast hopen we natuurlijk ook op een heleboel games waar nog niets bekend over is. Misschien is 2018 het jaar van Bloodborne 2?

De drie belangrijkste games van dit jaar…

Zoals we dat van Sony gewend zijn, gaat de uitgever knallen met een paar grote releases, waarvan we God of War misschien wel de meest verwachte kunnen noemen. Deze game slaat de bekende franchise een hele andere richting in. Ten eerste is deze reboot gebaseerd op Noorse mythologie in plaats van Griekse mythen. Bovendien bevat deze God of War RPG-elementen zoals talent trees en een craftingsysteem. Ook op het gebied van verhaal loopt deze game anders dan we gewend zijn. Kratos heeft hier namelijk een zoon genaamd Atreus die hem tijdens zijn reis kan helpen.

God of War 
 Pixel Vault

Dit is natuurlijk niet het enige waar Sony zich mee bezighoudt, want ook Quantic Dream mag in 2018 even shinen met Detroit: Become Human. Hiervan weten we qua gameplaywijze al wat we kunnen verwachten. Net als in Heavy Rain en Beyond: Two Souls ligt de nadruk op het narratief en de handelingen die we daarbinnen uitvoeren. In Detroit: Become Human volgen we verschillende AI gedurende een AI-revolutie waarin onze acties en keuzes het verhaal kunnen beïnvloeden. Waar dit verhaal heengaat en wat de daadwerkelijke effecten van onze invloeden zijn,  blijft echter nog even een verrassing.

Last but not least komt in 2018 ook Spider-Man uit. Hoewel deze game de zoveelste versie van de populaire Marvel-held is, klinkt het beetje informatie dat we al hebben veelbelovend. De gedachte om als Spider-Man door een open wereld-achtige versie van New York heen te slingeren, is voor velen een droom die uitkomt. Verder lijkt het verhaal met een vijand als Mister Negative er eentje te zijn die nog niet helemaal uitgemolken is.

Welke aankondigingen gaan we zien op E3 van Sony?

Als gamegigant heeft Sony zoveel verschillende actieve reeksen, dat het moeilijk kan zijn om alle mogelijke aankondigingen te voorspellen. Toch zijn er een paar franchises waar we in ieder geval een vermoeden hebben over wat er kan komen. Zo geeft de populariteit van Horizon Zero Dawn en de release van The Frozen Wilds aan dat we hier misschien wat meer van kunnen verwachten, waarvoor E3 een geschikt moment is om ons weer te hypen.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

In 2016 dropte Sony een game waarvan sommigen bang waren dat die niet meer ging komen: The Last Guardian. Nu bestaan er al een paar hints naar een nieuwe game. Ontwikkelaar Fumito Ueda onthulde vorig jaar al zijn interesse in een opvolger van Shadow of the Colossus. Hoewel hij Sony officieel verlaten heeft, is een samenwerking met de uitgever niet ondenkbaar. Al is het misschien nog een beetje vroeg, E3 2018 kan functioneren om een teaser over het volgende project te tonen.

Naast mogelijke aankondigingen van games als een nieuwe VR-game, LittleBigPlanet, Gravity Rush of Bloodborne, is hetgeen waar velen op wachten juist de PlayStation 5. Misschien is het nog ietwat te vroeg om de volgende generatie consoles al te verwachten, vooral met de PlayStation 4 Pro en Xbox One X die beide nog redelijk nieuw zijn. Toch bestaat de kans dat Sony ons verrast met een teasertje.

Wat gaan we in ieder geval zien dit jaar van Sony?

Sony gaat een druk jaar tegemoet met allerlei verschillende games. Op 24 januari begint de uitgever het jaar meteen met een VR-game: The Inpatient. Dit is de opvolger van Until Dawn dat zich zestig jaar eerder afspeelt in het Blackwood Sanatorium. Fans van Shadow of the Colossus mogen vanaf 6 februari de PlayStation 4-remake opnieuw in handen nemen, maar op 7 maart gaat het VR-avontuur verder met first-person shooter Bravo Team. Op diezelfde dag komt ook Frantics uit, wat juist een partygame is. Een paar dagen later, op 27 maart, worden ook de sportfans blij gemaakt met MLB The Show 18.

Shadow of the Colossus 
 Pixel Vault

Naast al deze games zijn er de eerder besproken drie die gepland staan in Q1/Q2 van 2018, maar nog geen officiële datum hebben: God of War, Spider-Man en Detroit: Become Human. Stuk voor stuk zijn dit interessante games waar momenteel veel hype omheen bestaat. God of War met omgegooide gameplay, Spider-Man met het populaire comicpersonage en Detroit: Become Human met de belofte van een episch verhaal – op allen wordt er momenteel gewacht.

Uiteindelijk staat er op de lijst van Sony nog een drietal games die waarschijnlijk later in het jaar uitkomen. Patapon 2 Remastered zet in op de nostalgie van de speler, terwijl Dreams met de combinatie van een sandbox en creativiteit juist een nieuwe ervaring lijkt te bieden. Days Gone daarentegen belooft een nieuwe zombie-ervaring te worden. Er is in 2018 dus weer genoeg te beleven op het gebied van Sony-games.