Pixel Vault’s favoriete games van 2017

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Pixel Vault’s favoriete games van 2017

Het jaar zit er bijna op, maar eerst zet de Pixel Vault-crew zijn favoriete games voor je op een rij. Wat waren onze absolute games van het jaar en wat waren onze mooiste game-momenten? We hebben ze voor je op een rij gezet.

2017 is een topjaar geweest voor gamers en het was dan ook niet makkelijk om het lijstje met Games of the Year samen te stellen. Hoewel de nummer 1 verreweg de meeste stemmen heeft gekregen, was het niet voor iedereen de absolute favoriet. Daarom mag de hele Pixel Vault-crew hun GOTY nog even extra in de spotlight zetten.

Ernö – The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Wat mij trekt in het concept van een open world-game is de ervaring van op constante ontdekkingstocht zijn. In Breath of the Wild voel je je gestimuleerd om iedere vierkante centimeter van het enorme Hyrule te onderzoeken en je krijgt de vrijheid om dat op jouw manier te doen. Natuurlijk werkt deze openheid alleen als het ondersteund wordt door goed design en een pakkend verhaal.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 
 Pixel Vault

Het design van de open wereld sprak me voornamelijk aan door de balans die er was tussen uitdaging en gemak: als je een gebied voor de eerste keer ontdekt, moet je alles te voet (of te paard) doen. Pas als je de toren en wat shrines bent gepasseerd, krijg je daar het gemak van een fast travel-systeem bij. Dit, samen met de plaatsing van deze shrines en torens, zorgt voor een goede balans: je moet zelf het werk doen, zonder dat het vervelend wordt. Het verhaal van Breath of the Wild liet op een paar punten nog wat te wensen over, maar hield mij wel degelijk vast: ik moest en zou Hyrule redden!

Wat is je beste moment met het spel?

Als ik echt een moment moet kiezen, dan is het de cutscene die speelt als je al Links herinneringen hebt opgehaald. Zonder in detail te treden en te spoileren: ik hield het amper droog!


Jermaine – Horizon Zero Dawn

Wat HZD zo geweldig maakt, is de mix van de high-tech en primitieve setting. Zowel de omgeving, vijanden en gear zijn erg goed in balans. Het ene moment sta je in een primitief dorp en het andere moment dwaal je rond door een futuristisch laboratorium. Daarnaast heb ik een zwak voor open world-games en dit benut HZD volledig. De omgevingen zijn prachtig en elk nieuw gebied lijkt zo zijn eigen geschiedenis te hebben. Ik moet ook zeggen dat dit een van de weinige games is waarbij ik de lore compleet uitgeplozen heb. Normaal haak ik af na flinke lappen tekst, maar bij HZD trok het me steeds dieper in het verhaal.

Horizon Zero Dawn - Pixel Vault

Het hoofdpersonage Aloy verveelde me geen moment en om samen met haar het verhaal van de wereld te ontdekken, gaf me echt een kick. De vijanden in HZD moet je goed leren kennen om ze überhaupt neer te krijgen, waardoor het veel tactischer wordt dan gewoon wat in het wild te meppen. De side-missions en uitdagingen voelen allemaal op hun plaats in deze gigantische wereld en helpen je daadwerkelijk beter te worden. Net als Aloy leer je de natuur kennen en hoe je het beste hiermee om moet gaan.

Wat is je beste moment met het spel?

Het mooiste moment is toch wel als je voor het eerst een reusachtige Thunderjaw neer krijgt. Het is zeg maar de T-rex onder de robo dino’s en het kan jou binnen enkele seconden verpulveren.


Jessica – Mass Effect: Andromeda

Als fan van Mass Effect is er eigenlijk geen andere game die ik mijn game van het jaar kan noemen, ondanks de gemengde reviews die Mass Effect: Andromeda kreeg. Hoewel het geen meesterwerk is zoals de originele trilogie, geloof ik zelf dat de negativiteit rondom deze game vooral te danken is aan een combinatie van slechte timing en de mob mentaliteit van fans die iets anders kregen dan dat ze verwachtten.

Mass Effect: Andromeda 
 Pixel Vault

Zelf genoot ik erg van het verhaal en de personages, die ik stuk voor stuk interessant en uniek vond. Het ontdekken van nieuwe planeten keerde op een verbeterde manier terug en bood vele adembenemende uitzichten aan de spelers die daar iets voor over hadden. Ook het gevechtssysteem was veel beter dan uit de originele trilogie en zorgde ervoor dat ik nog meer van vechten genoot dan in Mass Effect 3. Al met al was Mass Effect: Andromeda hierdoor een van mijn persoonlijke highlights van het jaar.

Wat is je beste moment met het spel?

Als ik moet kiezen uit al mijn favoriete momenten van Mass Effect: Andromeda, dan ga ik toch voor het laatste gevecht op en om Meridian. Dit had het typische Mass Effect-gevoel, waar allerlei verschillende groepen één doel hebben en jij de aanval moet leiden. Kippenvelmoment!


Kevin – The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild staat voor mij gelijk aan de wederopstanding van Nintendo die we dit jaar hebben gezien. Een nieuwe weg die Nintendo inslaat door spelers niet meer per se aan het handje vast te houden, maar ze een ongekende vrijheid te geven. Daarbij is het natuurlijk een enorme, technische prestatie die Nintendo neerzet met de game gezien de enigszins beperkte hardware van de console.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 
 Pixel Vault

Dat de game op visueel en technisch gebied een uitblinker is, vertelt echter maar het halve verhaal. Breath of the Wild scoort namelijk op alle punten goed: naast dat het een genot is om naar te kijken, is het ook een genot om te spelen. Of je nu een half uurtje of een halve dag speelt: The Legend of Zelda: Breath of the Wild gaat niet vervelen.

Wat is je beste moment met het spel?

Pak een willekeurig moment uit de game en je hebt een geweldig moment te pakken. Ik denk dan ook dat ik het heel generiek ga houden: rustig op je paard door de bossen, open vlaktes en bergen hobbelen. Zo rustgevend en mooi, terwijl toch alles je probeert te vermoorden.


Luuc – The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Eens in de zoveel tijd komt er een game voorbij waar je helemaal in verdwijnt en dat is wat mij dit jaar is overkomen met Breath of the Wild. Toen ik op 3 maart mijn Switch voor het eerst opstartte en in de wereld dook, verloor ik mijzelf compleet in Hyrule. De game heeft open-world games herontdekt en na honderd uur spelen, ben ik het dan ook nog lang niet zat.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 
 Pixel Vault

Het is ongelofelijk hoe Nintendo het perspectief weer heeft verschoven. Vroeger werd gezegd dat als je iets in de verte zag, dat je er heen kon gaan en dat was vernieuwend. Nintendo zei echter wat anders. Nintendo zei: ‘Zie je die berg daar in de verte? Die kun je beklimmen.’ Niets was minder waar.

Wat is je beste moment met het spel?

Mijn favoriete moment was toch echt het moment dat ik alle 120 Shrines uitgespeeld had en daarmee de armor-set van Breath of the Wild unlockte. Ik heb zo hard zitten schreeuwen, want ik had geen flauw idee dat het in het spel zou zitten.


Robert – PlayerUnknown’s Battlegrounds

Wanneer je me aan het begin van het jaar had verteld dat een shooter mijn game van het jaar zou worden, had ik je direct voor gek verklaard. Toch is PUBG zonder twijfel mijn favoriet. Door de unieke combinatie van semi-realistische gameplay en de willekeur dat elk potje met zich meebrengt, wil ik telkens nog een ronde spelen. Daarnaast ontdek nog altijd nieuwe plekken op Erangel, terwijl ik er al meer dan honderd uur op het eiland heb doorgebracht. Om nog maar niet te spreken over de nieuwe map Miramar. PUBG gaat me dan ook tot het einde van het jaar nog wel zoet houden en vermoedelijk ook nog een heel groot deel van volgend jaar.

Playerunknown's Battlegrounds 4 
 Pixel Vault

Wat is je beste moment met het spel?

PUBG is een spel dat bij uitstek zorgt voor veel memorabele momenten, maar mijn eerste chicken dinner is mij het meest bij gebleven. Door de adrenaline en spanning van de alsmaar kleiner wordende cirkel had ik namelijk helemaal niet door dat er nog maar zo weinig spelers over waren, ik was alleen maar bezig met overleven. Het drong pas tot me door toen ik CHICKEN DINNER in beeld zag verschijnen dat er echt niemand anders meer over was. Ik heb letterlijk hardop staan juichen.


Rohald – PlayerUnknown’s Battlegrounds

Al jaren voordat PlayerUnknown begon met het maken van zijn eigen game, keek ik al graag naar streams waar streamers zijn mod’s van ARMA 3 speelden. De drang om het zelf te spelen werd groter naarmate de game in de loop van dit jaar steeds meer vorm begon te krijgen en ik uiteindelijk de middelen had om de game te kunnen spelen. De competitiviteit, de abruptheid van je sterven, de enorme arena’s. Deze criteria zorgen voor een enerverende ervaring, waar je constant op je hoede moet zijn.

Pixel Vault's favoriete games van 2017

Wat is je beste moment met het spel?

Mijn favoriete moment in de game was tijdens de eerste dag dat de nieuwe map speelbaar was. In een helse krater wist ik te overleven tegen drie vijandige spelers. Per abuis viel er een care package letterlijk voor mijn voeten en had ik zo een krachtig geweer in mijn handen. Uiteindelijk werd ik vijf minuten later omver geknald door een speler die veel beter was dan ik, maar zo zij het. Ik mag dan wel niet de beste zijn, maar ik geniet wel van de kleine momentjes, want wie het kleine niet eert…


Stan – The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Ja, de zoveelste die The Legend of Zelda uitroept tot zijn game van het jaar. Voor mij was het toch wel een verrassing dat ik deze game uitgekozen heb. Toen de game uitkwam heb ik beelden van de game gezien, maar niks sprong er voor mij toen uit. Link die rondrent in een open wereld klinkt leuk, maar het feit dat alles vanaf het eerste moment te doen zou moeten zijn, lag me toch niet lekker. In december was het eindelijk zover en ben ik toch aan de game begonnen. Ik was meteen verrast.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 
 Pixel Vault

Ondanks dat de game als open wereld is opgezet, blijft het gewoon de oude vertrouwde Legend of Zelda. Natuurlijk zijn hier en daar de mechanics iets aangepast, maar de Zelda-sfeer blijft altijd aanwezig. Misschien komt het door de bekende voorwerpen, zoals de onmisbare Master Sword, of door de bekende personages en rassen, zoals de Zora’s en de Goron. Ik weet niet hoe Nintendo het voor elkaar heeft gekregen, maar de game blijft interessant als open wereld game én als Zelda-game. Petje af Nintendo, jullie zijn het duidelijk niet verleerd.

Wat is je beste moment met het spel?

Mijn beste moment bestaat eigenlijk uit meerdere momenten, namelijk ieder moment dat je de hoek om gaat en iets compleet onverwachts ziet. Of dat dan een herinnering van Link is of een berg monsters die je staan op te wachten, klaar om hun schatten te verdedigen, dat maakt niet uit. Het blijft tof dat je letterlijk overal iets nuttigs kunt vinden, hoe onverwacht het soms ook is.


Tim – Horizon Zero Dawn

2017 was voor mij het jaar waarin ik, rijkelijk laat, eindelijk de overstap waagde naar de huidige generatie consoles. Horizon Zero Dawn was één van de belangrijke redenen om voor een PlayStation 4 te gaan. De game schotelt de spelers een open wereld voor die levend aanvoelt. Dit komt niet alleen door de grote hoeveelheid robotdino’s, bandieten en nederzettingen die de wereld bevolken, maar ook door de overtuigende lore die de wereld extra overtuigend maakt.

Horizon Zero Dawn 
 Pixel Vault

Wat is je beste moment met het spel?

Mijn favoriete moment in Horizon Zero Dawn is wanneer je voor het eerst een cauldron betreedt. Na alle natuurpracht die je buiten vindt, zorgen de dungeon-achtige cauldron’s met hun post-apocalyptische uitstraling voor een interessant contrast. Dat je na de cauldron voor het eerst de mogelijkheid krijgt om robotdino’s te hacken en met elkaar te laten vechten, maakt dit natuurlijk alleen maar mooier.

Dit waren onze favoriete game-momenten uit 2017. Er zijn er nog veel meer en er is nog genoeg om te spelen. Je hebt vast zelf ook leuke momenten meegemaakt. Laat het ons weten in de reacties.