Homoseksuele representatie in nieuwe Football Manager

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Homoseksuele representatie in nieuwe Football Manager

Gelukkig wordt homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd in de huidige samenleving. Dit is terug te zien op nagenoeg alle plekken, zo ook games. Vorig jaar kwam Tracer officieel uit de kast als lesbienne, maar ook andere games stappen steeds vaker en makkelijker buiten de heteronormativiteit. In een interview met BBC kregen we van de hoofdontwikkelaar van Football Manager te horen hoe hij dit verwerkt in de nieuwe game.

Game Director van Football Manager 2018 Miles Jacobson praat in een interview met BBC over homofobie in de voetbalwereld en hoe dit terug komt in de nieuwe Football Manager game. Jacobson begint met het opperen dat steeds meer voetballers uit de kast komen voor hun homooseksuele geaardheid. Jacobson vindt dit al een positieve verandering, maar het kan volgens hem nog beter. Veel spelers komen er namelijk pas voor uit, nadat ze hun carrière gestopt hebben. Om de nieuwe generatie te leren dat homoseksueel zijn probleem is, zijn er in de nieuwe Football Manager nu ook spelers die na- of tijdens hun carrière uitkomen voor hun geaardheid.

“I find it weird that it’s still a problem in football so we decided to try and show people that coming out isn’t a big deal and can be a positive thing.”

Hoe dit terug komt in de game is redelijk rechttoe rechtaan. Zoals we weten, is Football Manager een game waar je veel bezig bent met de ‘spreadsheets’ en lijsten van voetballers. Als je eenmaal een team van voetballers hebt, stuur je deze naar trainingen en wedstrijden zonder dat je de voetbalwedstrijd echt speelt. Je bent namelijk de manager. Het kan dan zomaar gebeuren dat je tijdens het spelen een e-mail krijgt, met de openbaring dat één van je spelers uit de kast is gekomen. Uiteraard heeft dit geen enkel effect op de game of de prestaties van deze speler.

Football Manager 2018 wordt ontwikkeld door Sports Interactive en uitgegeven door SEGA. De game komt op 10 november uit en is te spelen op de pc.