Aanschouw binnenkort oude arcadegames in Zoetermeer

archief
Jessica de Haan op 20 januari 2020
Aanschouw binnenkort oude arcadegames in Zoetermeer

Ene Hasan Tasdemir tovert het voormalige V&D-gebouw in Zoetermeer binnenkort om tot een museum. Dit wordt niet zomaar een museum, maar een waarin bezoekers vanaf oktober arcadegames kunnen spelen. Zo leren zij volgens Tasdemir spelenderwijs over de geschiedenis van games.

Met in ieder geval zeventig arcadegamekasten uitgestald op zeshonderd vierkante meter, krijgen bezoekers de kans om de geschiedenis van videogames te volgen. Van arcadegames uit de jaren ’80 tot modernere games, het staat over een paar maanden allemaal in Zoetermeer. Tasdemir beweert dat deze verzameling de grootste in Nederland wordt.

De gemeente van Zoetermeer maakt dit initiatief mogelijk door €60.000 te doneren aan het project. Dit geld gaat voornamelijk naar het huurgeld, stookkosten en de inrichting van het pand. Samen met vijftig vrijwilligers is Tasdemir nu bezig met het voorbereiden van het interieur. Wanneer het museum opengaat, heeft Tasdemir een jaar de tijd om te bewijzen dat het een succes is.

Wethouder Robin Paalvast blijkt ook enthousiast over het project te zijn. Sowieso past het project volgens hem bij de reputatie van Zoetermeer als zowel een nieuwe gemeenschap als een ICT-stad. Daar voegt Citymarketeer Jan Kragt bij dat dit een mooie link is tussen verschillende generaties. Daarnaast is de game-industrie een van de grootste van de wereld en blijft het maar groeien. Er lijken dus weinig nadelen aan vast te zitten.

Vanaf oktober kun je dit museum bezoeken en door de geschiedenis van videogames heen spelen.