Weinig Europese steun voor Nederlandse game industrie

archief
Rohald De Bruyne op 20 januari 2020
Weinig Europese steun voor Nederlandse game industrie

De Europese Unie heeft in 2016 de Nederlandse game industrie niet gesteund. Dit blijkt uit en rapport van het Creative Europe Media programma dat Creative Europe Desk NL afgelopen week beschikbaar maakte.

De Nederlandse game industrie heeft in 2016 geen subsidie mogen ontvangen van de Europese Unie. Dit is gebleken uit een rapport van het Creative Europe Media programma. In dit rapport zijn verschillende cijfers te lezen, waaronder de steun voor films, media distributie en games.

Elk jaar kunnen game studio’s en ontwikkelaars een subsidie aanvragen, als ze hiervoor in aanmerking komen ontvangen ze een financiële oppepper tussen € 10.000 en € 150.000. De cijfers laten echter blijken dat er niet veel plaatsen open zijn voor deze subsidie. In 2016 zijn er naar verluidt 256 aanvragen, waarvan 7 van Nederlandse aard, gedaan. Maar liefst 25 aanvragen waren goedgekeurd en kregen in totaal €2.699.048 aan steun. Geen van de 7 Nederlandse aanvragen zat hierbij.

Twee jaar geleden in 2015 waren er 182 aanvragen, waarvan 14 van Nederlandse aard. Toen kregen 4 Nederlandse ontwikkelaars steun ter waarde van een €500,00. Het jaar daarvoor, in 2014, kwamen er geen Nederlandse ontwikkelaars in aanmerking.

De subsidie is toch voor veel Europese ontwikkelaars van belangrijke aard en een grote steun voor de ontwikkeling van zeer bekende games. Het grootste voorbeeld van een Europese game die de subsidie wel kreeg is The Witcher 3.