The Surge

archief
Tim Miechels op 20 januari 2020
The Surge

Na Lords of the Fallen in 2014 komt ontwikkelaar Deck13 nu met een soort van zelfde game: The Surge. Ditmaal echter met een futuristische touch. Waar Lords of the Fallen vooral als een ‘wannabe’ Dark Souls-game werd gezien, lijkt het erop dat The Surge nog steeds wel Dark Souls ademt, maar in ieder geval een eigen gezicht heeft gekregen.

The Surge is een sci-fi game dat zich afspeelt in de toekomst, met de aarde gaat het slecht en de werkloosheid is gigantisch. Je speelt als Warren, een man die een nieuwe baan heeft gevonden bij Creo, een bedrijf dat zich bezighoudt met vuilnisverwerking. Voor deze baan krijg je een EXO-suit, een beschermend pak vol nieuwe snufjes, aangemeten, maar al op de eerste werkdag gaat het volledig mis. Door een onbekende gebeurtenis stort het hele bedrijf uit elkaar, veranderen al jouw collega’s in bloeddorstige machinemonsters en is jouw eerste werkdag uitgelopen in een ware nachtmerrie.

Futuristische gevechten op een vuilnisbelt

Direct nadat je wakker wordt als Warren is het duidelijk waar de game om draait, want in de tutorial krijg je de opdracht om verschillende drones op jouw pad te vernietigen. Niet veel later is het ook duidelijk dat het aan jou is om uit te zoeken wat er gebeurd is en de verschillende nog levende collega’s te redden. Dit doe je door een weg te banen door de vuilnisbelt, het uitschakelen van bloeddorstige machines en de hoofdpersoon van het verhaal te ontwikkelen tot een ware moordmachine, zodat je ook de verschillende boss fights aan zal kunnen.

The Surge

Tactiek speelt een grote rol

Voor gamers die graag zo veel en snel mogelijk op een knopje willen drukken om aan te vallen is dit niet de geschikte game. The Surge draait namelijk om tactiek, timen en gerichte aanvallen. De game houdt rekening met het uithoudingsvermogen van Warren, wat betekent dat hij uitgeput zal raken als hij continue moet aanvallen en daardoor minder snel zal bewegen. Dit is desastreus wanneer je tegenover een tegenstander staat die rake klappen uit kan delen. Om dit te voorkomen, moet je aanvallen ontwijken, blokken om daarna te counteren of een gerichte aanval uitvoeren op een hoofd of arm. Gerichte aanvallen kunnen behoorlijk lonen, want naast dat ze behoorlijk effectief zijn, zit er ook een aantrekkelijke bonus aan vast. Je krijgt namelijk de uitrusting van het lichaamsdeel dat jij aanvalt. Dit kan bijvoorbeeld betere armor zijn wanneer je iemand zijn borstkas of nek gericht aanvalt dan wel een extreem cool wapen wanneer je dit doet bij zijn arm.

Ook kan het slim spelen en gebruik maken van kennis en tactiek een positieve uitwerking hebben op het spelen van de game, mits je een juiste tactiek gebruikt natuurlijk. In één van de gereleaste gameplays is namelijk te zien hoe Warren tegenover drie machinemonsters komt te staan. Twee daarvan hebben een gasblazer bij zich, wat niet echt schadelijk is en één heeft een vuurblazer. Samen zijn deze drie behoorlijk effectief, want het vuur en gas in één richting kan een behoorlijke vlammenwerper produceren. De speler van de gameplay zorgt er daarom voor dat hij de drie uit elkaar drijft en zich eerst richt op de vuurblazer. Wanneer deze vernietigd is, stelt de opdracht ineens een stuk minder voor, omdat de gasblazers maar weinig schade toebrengen. Zo zijn er nog meer voorbeelden getoond tijdens gameplays, zoals het kiezen van een juiste strategie bij het aanpakken van een gevecht. Daarnaast heeft de ontwikkelaar verteld dat er verschillende aanpakken kunnen werken en er geen juiste strategie is om een gevecht te winnen. Dit zorgt voor de nodige afwisseling en het geeft de tactische keuzes nog een extra dimensie.

Ook kan Warren gebruik maken van ranged combat, hij kan namelijk zijn eigen drone oproepen. De drone kan hem helpen een gevecht zijn kant op te draaien of als een afleiding functioneren. De drone kan je helpen bij het kiezen van de juiste tactiek.

The Surge

Upgrades en beloningen spelen ook een belangrijke rol in The Surge. Wapen- en uitrustingupgrades kun je vooral krijgen door het uitschakelen van vijanden, maar zijn ook te vinden op de vuilnisbelt. Ook kom je verschillende deuren tegen waar je nog geen toegang tot hebt. De ontwikkelaars proberen je te stimuleren om hier later, wanneer je de toegang wel hebt, terug te komen om unieke beloningen op te eisen.

Wat maakt The Surge speciaal?

Het tactische aspect is natuurlijk erg leuk, maar dat kennen we ook van het eerder ontwikkelde Lords of the Fallen van Deck13 en Dark Souls. Toch is The Surge meer dan een sci-fi versie van deze games. Door de futuristische stijl en de poging om een realistisch verhaal te creëren, heeft The Surge een eigen gezicht gekregen. De game heeft wel iets weg van Crysis 2, al is dat vooral door het tactische aspect. Verder heeft het de overeenkomsten dat je in een verwoeste wereld terechtkomt, waar jij de opdracht krijgt om uit te zoeken en te fixen wat er gebeurd is. Daarnaast wil toch iedereen in zo’n hypermoderne EXO-suit met enorme wapens machinemonsters uitschakelen.

The Surge borduurt voort op het eerdere Lords of the Fallen, maar slaat door de sci-fi omgeving en uitstraling een andere weg in. Daarnaast lijkt het toch wel een beetje hetzelfde te blijven: vijanden uitschakelen, upgrades vinden en op een tactische en strategische manier te werk gaan, kennen we van de vorige games. Het is daarom te hopen dat het verhaal zelf en de weg die je aflegt met Warren het geheel een eigen gezicht kan geven. Voor Dark Souls en tactische combat-fans is The Surge in ieder geval een game om naar uit te kijken.