DiRT Rally VR
Bijna een jaar geleden kwam DiRT Rally uit voor de Xbox One en PlayStation 4. Deze onverbiddelijke rally-simulator is beroemd en berucht vanwege de hoge moeilijkheidsgraad, maar staat tegelijkertijd bekend als het beste wat het genre te bieden heeft. Doordat de game sinds vorige week ook PlayStation VR ondersteunt, is er in potentie ineens een hele goede racetitel voor het platform bijgekomen.
Met het ontwikkelen van een hardcore rally-simulator nam Codemasters een risico, maar inmiddels is gebleken dat het de gok meer dan waard was. Het bedrijf heroverde in één keer hun troon als koning van de rally, een titel die ze in de jaren ervoor nog waren kwijtgeraakt aan de concurrentie. Geheel terecht, want ook zonder het gebruik van VR maakt DiRT Rally nog altijd veel indruk. Vooral wanneer je beschikt over een fatsoenlijk racestuur. Het is een waar genot om je bolide op hoge snelheid langs ravijnen te sturen, rakelings langs bomen te scheuren of om deel te nemen aan een Rallycross-event. De adrenaline giert door je lijf en de grote voldoening die het geeft wanneer jouw naam bovenaan de tijdenlijst prijkt, is iets wat weinig andere racegames weten te bereiken. Ook bij Codemasters zelf is de liefde voor hun product nog niet bekoeld, dat blijkt wel uit het feit dat ze hun rallysimulator nogmaals onder de aandacht willen brengen door het nu geschikt te maken voor PSVR.
Nog intenser
Met het uitbrengen van de add-on hebben de mensen van Codemasters geen half werk geleverd. Het gaat hier namelijk niet om een gedeelte van de game wat in VR te spelen is, maar om de volledige inhoud van DiRT Rally. Elke spelmodus is te beleven in virtual reality, een toevoeging die van de simulator een nog intensere beleving maakt dan het al was. De compatibiliteit met de VR-headset komt voor de hardware als geroepen, aangezien het platform op dit moment nog niet bepaald kan spreken van een grote hoeveelheid aan noemenswaardige content. Hoewel het apparaat slechts een paar maanden geleden werd gelanceerd, is de ‘buzz’ rondom PSVR al een tijdje verdwenen en zal Sony hard haar best moeten doen om van 2017 een succes te maken. Hier wordt hard aan gewerkt en de toevoeging van DiRT Rally is in dat opzicht een hele goede. Het zorgt ook in mijn geval voor een hernieuwde interesse in de hardware, die de laatste maanden enkel werd gebruikt om de visite te vermaken en niet om er zelf games mee te spelen. Vooral dat laatste brak me nogal op tijdens het reviewen van de game.
Emmertje mee
Mijn eerste sessies met de DiRT Rally VR verliepen namelijk alles behalve gesmeerd. Tijdens het spelen kreeg ik het binnen de kortste keren bloedheet, een van de eerste symptomen dat je lijf de intense ervaring van VR niet trekt, om slechts een paar minuten daarna compleet beroerd mijn wagen aan de kant te zetten en de aftocht te blazen. Eenmaal weer bijgekomen probeerde ik het opnieuw, maar de uitkomst was uiteraard hetzelfde. Ik ben de hele week dan ook niet fit geweest dankzij de vele pogingen die ik ondernam om opnieuw te wennen aan de VR-ervaring. Ik heb er op een gegeven moment maar een emmer bij gehouden, omdat ik meer dan eens het gevoel had dat ik mijn zojuist genoten maaltijd niet langer binnen kon houden, maar gelukkig is het nooit zo ver gekomen. In dat opzicht is dit de zwaarste review die ik ooit heb moeten schrijven. Maar goed, alles voor de trouwe bezoekers van Pixel Vault…
Glaasje op, lekker rijden!
DiRT Rally VR heeft een stabiele framerate, ziet er prima uit voor een PSVR-titel en ook de controls zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Kortom: het feit dat ik hondsberoerd werd van het spelen van DiRT Rally, heeft niets met de game zelf te maken. Er zat niets anders op dan te accepteren dat ik fysiek niet in staat ben de game op deze manier te beleven, hoe pijnlijk die conclusie ook mocht zijn. In mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik al vrij snel uit bij John, een goede vriend van me, die net als ik een fanatiek raceliefhebber is. Ik had bedacht dat we om de beurt zouden gaan rijden, zodat we onze bevindingen met elkaar zouden kunnen delen zonder groen aan te lopen. Het liep echter heel anders.
Vanaf het moment dat meneer zichzelf had geïnstalleerd, was hij niet meer achter het stuur weg te slaan. Vol ongeloof keek ik vanaf de zijlijn toe, terwijl John uit zijn dak ging met de game en mijn PSVR-setje. Op mijn vragen of hij inmiddels al een beetje misselijk begon te worden, en dat dat helemaal niet gek zou zijn, werd steevast breed grijzend “nee” geantwoord, waardoor ik was veroordeeld tot het meekijken via het social screen of diende als bijrijder in de nieuw toegevoegde Multiplayer-Modus.
Gefrustreerd zocht ik troost bij Hertog Jan, die voor de gezelligheid ook aanwezig was. En hoewel hij me prima wist te steunen tijdens deze confronterende situatie, kroop het bloed na een periode van afzien toch waar het niet gaan kon. Aangespoord door Johns enthousiasme en geholpen door de moed die Jan me had ingesproken, besloot ik nog één laatste poging te doen om de game zelf te spelen. Terwijl ik er al rekening mee hield dat ik vrij snel zou moeten opgeven en voor slappeling zou worden uitgemaakt, bleek ik tot mijn grote verbazing nergens last van te hebben! Wat een openbaring! Nu wil ik niet meteen gaan roepen dat iedereen die net als ik last heeft van VR-Motion Sickness zich voor het spelen vol moet laten lopen met drank, maar ik moet toegeven dat het in mijn geval loont om met alcohol op achter het stuur te gaan zitten. Ik heb in de uren die volgden meerdere Rallycross en rallystages zonder problemen afgelegd.
De absolute top
Toen ik er eenmaal echt van kon genieten was er geen houden meer aan. Dit is waarom ik mijn VR-set heb aangeschaft! Het kijken naar de apex als je een bocht neemt, het gevoel daadwerkelijk in de auto te zitten en de snelheid waarmee je door de stages raast, maken dat DiRT Rally niet alleen de beste rally sim van het moment is, maar mag ook met recht de allerbeste PSVR race-ervaring worden genoemd. Dat is niet alleen aan het geweldige rijgevoel te danken, maar ook aan de geluidseffecten. DiRT Rally behoort namelijk ook als het gaat om sound design tot de absolute top. Van de tegen de onderkant van je wagen opspattende stenen en de regen die op de auto valt, tot aan de zeer overtuigende motorgeluiden en knallende uitlaten, het is feest voor het oor van de raceliefhebber.
Het enige wat ik op DiRT Rally VR aan te merken heb, is de merkwaardige keuze van de ontwikkelaar om slechts de helft van de auto over te zetten naar VR. Iets wat je echter alleen merkt wanneer je bij de start van een race of stage over je schouder kijkt. Waarschijnlijk zag men bij Codemasters geen andere manier om de game fatsoenlijk draaiend te krijgen op Sony’s VR-hardware. Het doet enigszins afbreuk aan de ervaring, al zul je tijdens het rijden allerminst de behoefte hebben om achterom te kijken. Je zult namelijk elk stukje racetalent wat je tot je beschikking hebt moeten gebruiken om zonder al te veel schade de finish te bereiken, laat staan wanneer je echt mee wilt doen om de overwinningen.
DiRT Rally VR-content staat voor €12,99 in de PS Store. Bezit je de oorspronkelijke game nog niet, dan kost de bundel je €49,99.