Poochy & Yoshi’s Wooly World

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Poochy & Yoshi’s Wooly World

We hebben al kennisgemaakt met Yoshi en z’n gekleurde klosjes wol in de Wii U-versie van de game. Nu heeft Yoshi z’n nieuwe viervoetige vriend Poochy meegenomen om het avontuur nog eens dunnetjes over te doen op de 3DS. Is Poochy en Yoshi’s Woolly World opnieuw de moeite waard, of heeft Yoshi voor niets die breicursus gevolgd?

Gameplay

Net zoals bij andere platformers van Nintendo wordt het verhaal gestart met een dramatische gebeurtenis. De gebreide Yoshi’s zijn allemaal veranderd in klosjes wol! Dit is ongeveer de rode draad die door de levels heen loopt. In de levels ga je op zoek naar de klosjes wol, terwijl je jaagt op de boosdoener die de Yoshi’s veranderde.

Het wollige effect van de game zorgt voor een verfrissend design van de levels, en niet alleen visueel. Zo kan de wollige setting verschillende geheimen verbergen. Verder heeft de wol ook een functie. In de levels verzamel je bij manden en door het opeten van vijanden klosjes wol. Deze gebruik je vervolgens voor verschillende doeleinden. Je kan er bijvoorbeeld vijanden mee verslaan of verborgen stukken mee invullen. Het werpen van de wol zorgt toch voor wat extra uitdaging. Niet al je worpen zijn meteen raak en het aantal klosjes dat je bij je mag dragen, is gelimiteerd. Als je vervolgens geen wol meer hebt om verder te komen, is dit vrij vervelend, en moet je in sommige gevallen terug in het level. Op zoek naar meer wol.

Poochy & Yoshi's Woolly World 
 Pixel Vault

Ook de verschillende collectibles zorgen ervoor dat je wel even zoet blijft. Bij voltooiing kunnen er beloningen worden vrijgespeeld, zoals speelbare Yoshi’s in allerlei verschillende kleuren. Dit doe je door aan verschillende voorwaarden te voldoen: verzamel vijf klosjes wol, vijf bloemen en twintig pencil patches en voltooi het level met je volledige levensbalk intact.

Moeilijkheidsgraad

Wat mij na de eerste wereld erg opviel, is dat het toch een vrij pittige game is voor Nintendo-begrippen. Games als Super Mario 3D World of New Super Mario Bros U doorliep ik zonder enige moeite, maar met Yoshi en z’n vriendje had ik echt meer moeite. Gelukkig is er in Poochy & Yoshi’s Woolly World rekening gehouden met de gamer die wat vaker de afgrond in stuitert.

Er is een makkelijke stand, waarin je hulp en opties krijgt om het leven in deze wollige wereld wat simpeler te maken. Ik geef het niet graag toe, maar deze optie heeft ervoor gezorgd dat ik niet in frustratie mijn 3DS door de kamer smeet. Voor een eerste playthrough is deze stand ook erg geschikt, om daarna jezelf wat meer uit te kunnen dagen met de klassieke stand.

Toch niet zo wollig

De vrolijke uitstraling van de game is iets wat eigenlijk meteen bij het eerste level duidelijk wordt. Het doet voor sommige mensen wat kinderlijk aan, vooral in combinatie met het thema wol in de hoofdrol. Het ziet er leuk uit, maar het wollige aspect wordt door het kleinere scherm van de 3DS afgezwakt. Dat is jammer, want het is juist een van de dingen die deze platformer toch wel karakter geeft en misschien zelfs het belangrijkste selling point is.

Poochy & Yoshi's Woolly World 
 Pixel Vault

In z’n geheel

Platformers van Nintendo zijn altijd een feest. Ik was destijds dan ook dolenthousiast over de komst van de Wii U-versie. Nu, anderhalf jaar na de release van Yoshi’s Woolly World, wordt Poochy toegevoegd aan de mix en kan de vrolijke cast opnieuw bloemetjes en klosjes wol verzamelen. Alhoewel Poochy niet heel veel toevoegt aan het verhaal en slechts een helpende functie heeft als zogenaamde krachtbadge, is het wel slim van Nintendo om de game opnieuw op een andere console uit te brengen.

De Wii U verkocht niet zo goed, dus het was een handige zet om de game opnieuw uit te brengen op een handheld-console die wel goede verkoopcijfers haalt. Mogelijk dat 3DS-bezitters meer warmlopen voor Yoshi. En Poochy natuurlijk. Kunnen ook volwassenen plezier hebben met deze game? Absoluut, maar het vrolijke, wollige moet je wel liggen. De levels zijn uitgebreid en bieden je genoeg avontuur en uitdaging om wat avondjes op de bank mee in te vullen.