De 16 van 2016 | #15: Gears of War 4

archief
Amador Prado op 15 januari 2020
De 16 van 2016 | #15: Gears of War 4

Nummer 15 van onze lijst is een game die mij ontzettend aan het hart gaat. Gears of War 1, 2 en 3 zijn toch wel mijn all-time favorites en toen uiteindelijk op de E3 van 2015 de eerste trailer werd getoond van deze game ging ik toch wel helemaal loos. Ook Gears of War 4 heeft een plekje in onze 16 van 2016 verdiend.

De geruchten dat er een vierde deel (oké, vijfde deel als je Judgment meetelt) aan zat te komen, waren er al een aantal jaar. In januari 2014 kon het al eigenlijk niet meer mis toen Microsoft de rechten van ontwikkelaar Epic Games had overgenomen. Het nieuwe team met de epische naam The Coalition heeft een aantal jaar keihard aan een nieuw epos gewerkt. Veelal geweldig, maar ook weer niet te geweldig, anders had de game wel hoger in deze lijst gestaan.

Gears of War 4 - Gamecensor

Ondanks dat de franchise toch een behoorlijk paradepaardje is voor Microsoft, werd het nieuwste deel niet echt gehypet. Af en toe een nieuwe trailer, weinig reclame op tv en er werd maar weinig info losgelaten ver voor de release. Prima tactiek natuurlijk, want er zijn genoeg games ten onder gegaan door het overhypen, maar ik wilde toch meer zien. Uiteindelijk heb ik op gamescom 2016 Gears of War 4 mogen spelen en ik was meteen verkocht.

De vibe van de oude games was dubbel en dwars aanwezig en begin oktober was het zover om de game in volle glorie te proberen. De game is goed ontvangen door de andere media en fans en ik heb Gears of War 4 beloond met een puike 87 in onze review. De nieuwe personages kwamen goed uit de verf en de nieuwe wapens in de game zijn gewoon absurd vet. Niets geeft zo’n fijn gevoel als met de EMBAR sniper iedereen te no-scopen. Niet omdat het kan, maar omdat het daadwerkelijk moet.

De 16 van 2016 | Gears of War 4 | Pixel Vault

Toch is het niet de absolute klapper geworden waar ik en een aantal met mij op de redactie op hadden gehoopt. Er is te veel op safe gespeeld met het verhaal en aan het einde van mijn co-op sessie met onze IT-guy Jordy zaten we toch met lichte teleurstelling over het einde van het verhaal. Het is een anti-climax met een enorm open einde. Het goede nieuws is wel meteen dat we zeker nog nieuwe delen kunnen verwachten. Als die nou het voorbeeld volgen van de eerste trilogie, dan worden Gears 5 en vooral Gears 6 blockbusters van een episch niveau.

Ondanks de kritiekpuntjes zijn er toch veel uren verloren gegaan in de multiplayer en ga ik zeker nog eens proberen de singleplayer op Insane te ownen. Uiteindelijk blijft het toch de game waar ik mijn Xbox One voor heb aangeschaft en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Een terechte plek in deze lijst, al is het wat aan de lage kant.


Bekijk de andere games uit ‘De 16 van 2016’:

De 16 van 2016 | #16: Far Cry Primal | Pixel Vault De 16 van 2016 | #14 | Pixel Vault