WoW vanilla server Nostalrius keert terug

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
WoW vanilla server Nostalrius keert terug

Nostalrius komt, na eerder dit jaar offline te zijn gehaald, terug onder de naam Elysium Project. Hoewel Blizzard niet tegen het idee is van een server voor nostalgische doeleinden, hebben ze begin dit jaar bij het offline halen van Nostalrius duidelijk gemaakt dat ze een vanilla server in die vorm niet kunnen toelaten. Dit gaat voor deze nieuwe servers hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn.

World of Warcraft is anno 2016 nog steeds een van de meest populaire MMO’s. Hoewel het grootste deel van de fans zich ophoudt in The Broken Isles om tegen the Burning Legion te vechten, zijn er duizenden spelers die liever de oude vanilla World of Warcraft spelen. Hoewel Blizzard meerdere malen sympathie heeft laten blijken voor dit soort projecten, kunnen ze het niet toestaan en is de grootste private server Nostalrius begin 2016 offline gehaald, maar, nu blijkt, niet definitief.

Nostalrius komt terug onder de vleugels van het nieuwe Elysium Project. Er komt een server waar de oude Nostalrius-database aan verbonden wordt en spelers die een karakter op de oude server hadden, kunnen verder spelen. Ook komt er een nieuwe server, waar iedereen op level 1 begint. Op 17 december gaan de realms weer online.

Door de enorme populariteit van World of Warcraft zijn er ook grote groepen mensen die eigen servers opzetten om op die manier niet te betalen voor de MMO. Blizzard maakt meestal snel korte metten met dit soort piratenpraktijken, maar bij Nostalrius lagen de zaken net iets ingewikkelder. Deze server komt niet voort uit het weigeren om te betalen voor de diensten die Blizzard met World of Warcraft levert, maar uit het verlangen om de game te ervaren zoals dat in de begindagen kon.

Blizzard is na het offline halen van de illegale server Nostalrius in gesprek gegaan met de mensen achter dit project. Ze hebben gepraat over een legale oplossing voor de vanilla servers, maar dit is tot op heden niet gerealiseerd. De mensen achter het Elysium Project hebben daarom besloten het opnieuw te proberen.