EVE Online na dertien jaar free-to-play

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
EVE Online na dertien jaar free-to-play

CCP Games heeft aangekondigd dat dertien jaar na de launch van EVE Online de game verder gaat als een free-to-play titel. Dit terwijl het oude systeem van maandelijkse abonnementskosten ook blijft bestaan.

CCP Games heeft besloten EVE Online free-to-play te maken omdat ze graag willen dat de game meer spelers krijgt. Daarnaast merkt het bedrijf dat de maandelijkse kosten die de game met zich meebrengt vaak een te hoge drempel blijkt te zijn voor nieuwe spelers.

CCP heeft hier een oplossing voor verzonnen die ze “Clone States” noemen. Dit houdt in, dat wanneer een speler ervoor kiest om free-to-play te spelen, ze te maken hebben met een zogeheten Alpha clone. Met deze clone variant kun je in principe alles doen in New Eden wat een betalende speler kan, zoals mijnen, verkennen, missies runnen, pvp, vloot gevechten en scannen. Waar het verschil in zit, is dat de Alpha clone restricties heeft als het gaat om speelbare schepen en skills die je kunt trainen. Een Alpha clone kan alleen zogenoemde tech 1 schepen vliegen en van tech 1 equipment gebruikmaken. Dit zijn de basis varianten van schepen, en dan alleen van het ras waarmee je in-game speelt. Dus een Amarr karakter kan alleen nog Amarr schepen besturen en hier skills voor trainen. Het trainen van skills gaat ook op een wat langzamer tempo dan de Omega clone.

Er zijn geen restricties op het rondtrekken door New Eden zelf, Alpha clones kunnen gewoon in wormhole space, low- en null sec. Ook is het voor Alpha clones mogelijk om gebruik te maken van de PLEX, skill trading en multiple character training zoals die huidig al in de game verwerkt is. Het clone niveau is ten alle tijden aan te passen. Wanneer een Omega speler ervoor kiest om een maand niet te betalen, blijven al de Omega-specifieke skills getraind, houd je alle tech 2 schepen en equipment in je bezit en raak je dus niets kwijt. Wel is het dan niet mogelijk om van die schepen, equipment en skills gebruik te maken, totdat er geupgrade wordt naar een Omega clone. Voor de Omega clone, dus de betalende speler, verandert er helemaal niets.

De introductie van Clone States zal geïmplementeerd worden met een grote update voor EVE Online die verwacht wordt in november, al is hier nog geen exacte datum van bekend.