Grow Up

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Grow Up

Ontwikkelaar Ubisoft Reflections bracht in het voorjaar van 2015 Grow Home uit. De relatief kleine game werd goed ontvangen en een tweede deel kon dan ook niet uitblijven. Inmiddels is het vervolg Grow Up een feit. Maar weet de studio zichzelf nu ook te overtreffen, of zal dit de laatste game van het kleine rode robotje blijken te zijn?

In Grow Up speel je als robot B.U.D. en ben je met het ruimteschip M.O.M. door de ruimte op expeditie om onderzoek te doen naar biodiversiteit op diverse planeten in de ruimte. Omdat de reis best een tijdje duurt, besluiten B.U.D. en M.O.M. zich te wagen aan een ouderwets potje boter, kaas en eieren, maar letten daarbij niet op en komen in een stroom van asteroïden terecht. Ondanks dat M.O.M. nog alle zeilen bijzet om deze zo behendig mogelijk te ontwijken, kan ze niet voorkomen dat ze tegen de maan botsen. M.O.M. spat uiteen in stukken puin en de onderdelen vallen samen met B.U.D. op een planeet.

Grow Up 
 Pixel Vault

En zo begint het avontuur van B.U.D. Immers, om de expeditie te kunnen hervatten is het belangrijk alle onderdelen van M.O.M. weer bij elkaar te verzamelen. Al snel kom je op de planeet P.O.D. tegen, een satelliet die zich aanbiedt om je te helpen bij je zoektocht. Hij blijkt te fungeren als een handig hulpmiddel bij het opsporen van de verloren onderdelen en wijst je de weg naar de plaatsen waar de stukken gelegen zijn. Wanneer je zo’n onderdeel hebt gevonden, laat P.O.D. een magneet zakken zodat jij deze kunt bevestigen aan het brokstuk. En zo moet je ze allemaal zien terug te vinden en M.O.M. weer als een geheel zien te maken.

Omdat het een vrij korte game betreft, heeft de ontwikkelaar er ook een zootje verzamelobjecten ingegooid. De planeet is bijvoorbeeld bezaaid met verschillende soorten paddenstoelen die je elk weer kunt gebruiken om je reis over de planeet te vergemakkelijken. Niet alleen de diversiteit aan zwammen is te verzamelen, de echte hoarder kan ook nog legio kristallen bijeen rapen. Het verzamelen van bovengenoemde collectibles biedt ook nog een functie: je speelt er hulpmiddelen mee vrij. De hulpmiddelen brengen je ook echt verder in de game. Je kunt er onder meer een jetpack mee vrijspelen of extra energie om de jetpack te kunnen gebruiken.

Grow Up 
 Pixel Vault

Tussen het vergaren van paddenstoelen, kristallen en brokstukken door kun je je ook wagen aan verschillende uitdagingen. Dit is iedere keer weer een korte race tegen de klok waarbij je op een bepaalde route door kaders heen moet lopen, rennen, vliegen, stuiteren of vallen en als je alle kaders binnen de tijd hebt behaald, dan speel je outfits vrij voor B.U.D., zodat je de keuze hebt om anders voor de dag te komen. Deze kostuums zijn puur cosmetisch en bieden verder geen voordelen ten opzichte van de standaard outfit.

Zelfs met alle te verzamelen objecten biedt Grow Up je slechts een beperkt aantal speeluren. Indien je alles compleet wilt hebben, ben je wellicht zo’n vijf uur bezig en dan heb je het wel weer gehad. Verwacht dus ook geen game waar je dagen aan kunt spenderen. Met de felle kleurtjes en de simpele vormgeving lijkt de game vooral op kinderen te zijn gericht. Toch betrapte ik mijzelf erop dat ik me zo nu en dan best vermaakt heb bij het spelen met B.U.D., al kan dat te wijten zijn aan mijn soms ietwat obsessieve verzameldrang en niet zozeer aan de gameplay zelf.

Grow Up 
 Pixel Vault

De planeet waarop je je bevindt is lang niet zo plat als ons koude kikkerlandje. Je kunt op bepaalde plekken op de wereldbol zelfs dusdanig de hoogte in dat je je kunt opwerken tot aan de ruimte. Hierdoor voelt de game op momenten nog best wel groots aan. Toch kent deze game genoeg aspecten die tegenstaan. Het voornaamste probleem van deze game zit hem in de besturing en de camera. Beide werken lang niet altijd mee zoals dit zou moeten en hierdoor beweeg je je soms de andere kant op dan waar je heen stuurt. Ook kleine vastlopers staken een aantal keer de kop op.

Zelfs na het behalen van bepaalde objecten in de game kreeg ik nog advies van P.O.D. hoe ik het betreffende object kon bemachtigen. Ook in dat opzicht schiet de game iets tekort, al is het slechts een detail. Iets wat mij wel erg aanspreekt aan Grow Up is de rustige en relaxte sfeer. Je hoeft niet op te boksen tegen hordes vijanden, want die zijn er niet. Je kunt gewoon alles op je dooie gemakje doen, verzamelen en bekijken. Ubisoft Reflections heeft met het uitbrengen van Grow Up zeker geen pareltje op de markt gebracht, maar kan voor een soms welkome afwisseling zorgen tussen al het geweld van de grote titels.