War Thunder: Knights of the Sea – Vaar eropuit met torpedo’s in de buis

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
War Thunder: Knights of the Sea – Vaar eropuit met torpedo’s in de buis

Bij Gaijin Entertainment hebben ze deze gamescom een aantal nieuwe titels om voor te stellen aan het publiek en ik ging aan de gang met het langverwachte derde deel van War Thunder: Knights of the Sea. Nadat Ground Forces al eerder toegevoegd werd aan War Thunder, gaat binnenkort de maritieme toevoeging in closed bèta en deze mocht ik testen in de booth van Gaijin Entertainment.

Na een korte inleiding mocht ik het toetsenbord en muis ter hand nemen om een eerste indruk te krijgen van Knights of the Sea. Met deze toevoeging aan War Thunder is het binnenkort mogelijk om zowel lucht-, land- als zeegevechten te spelen en, niet minder belangrijk, een combinatie van deze 3. Knights of the Sea begon voor mij met het kiezen van een boot, in de versie die ik heb mogen spelen waren er gunboats vertegenwoordigd van een aantal verschillende naties waaronder Amerika, Duitsland, Groot Brittannië, Rusland en Japan. Deze voertuigen zijn snel, zeer licht bepantserd en beschikken over een scala aan offensieve wapens waaronder .50 machine geweren, diverse kanonnen en torpedo’s. Er was zelfs een Russisch schip dat niets minder dan de geschutskoepel van een T-34 tank op het dek had staan.

ussr

Er is bewust gekozen voor deze voertuigen omdat in Knights of the Sea gebruik gemaakt wordt van een revolutionaire technologie als het gaat om het simuleren van het effect dat golven en stroming op een boot hebben. Dit zou volgens de ontwikkelaars gameplaytechnisch niet werken met grote schepen zoals battleships omdat ze het dan te onrealistisch moeten maken, wil het nog leuk speelbaar zijn. Ik kwam er al snel achter dat fatsoenlijk mikken en raak schieten helemaal niet zo makkelijk is omdat door deze technologie de boot van links naar rechts en voor achter beweegt terwijl de boot waar je op schiet dit ook doet. Dat resulteerde er al snel in dat wanneer ik van 700 meter op een vijandelijk schip schoot, door de deining ongeveer een derde van de kogels in de zee terecht kwam, er een derde van de schoten over het andere schip heen gingen en er dus maar een derde overbleef dat ook daadwerkelijk doel trof. Dit maakt het specifiek mikken op de zwakke plekken van een tegenstander een zeer moeilijke taak waardoor het des te meer duidelijk werd dat de game niet recht toe recht aan mikken en schieten is.

Zoals ik hierboven al vermeldde is het echter niet zuiver maritiem maar kun je ook de mogelijkheid vrijspelen, door een vooraf bepaald puntenaantal te behalen, om te spawnen in een vliegtuig waarmee je de boten kunt bombarderen. Dit is niet makkelijk. Om je bommen succesvol af te werpen dien je vrij dichtbij de gunboats te komen en dit is gevaarlijk, want de meeste kanonnen maken erg snel gehakt van een vliegtuig. Het is dus zaak om ongemerkt op een boot te duiken, je bommen te gooien en eventueel een snelle strafing run uit te voeren, om er vervolgens voor te zorgen dat je als de bliksem buiten effectief bereik komt van de vijandelijke kanonnen.

japan

Het gebruik van de torpedo’s is ook niet erg makkelijk, de torpedobuizen staan op een bepaalde manier opgesteld op het dek van de boot en om ze effectief te gebruiken moet je nogal wat koersaanpassingen toepassen terwijl je je doelwit benaderd. Dit om inkomende torpedo’s en overig inkomend vuur te ontwijken, want zoals ik eerder al aangaf zijn de boten erg dun bepantserd en als je een torpedo opvangt is het meteen afgelopen. Al deze factoren maken de game erg uitdagend en moeilijk om volledig onder de knie te krijgen. Net als in de lucht- en gronddelen van Warthunder, zullen de crew skills hetzelfde gaan werken in Knights of the Sea.

Al met al was ik zeer onder de indruk van Knights of the Sea. War Thunder-spelers zitten al een hele poos te wachten op deze uitbreiding, en tijdens het spelen van de demo zag ik waar die tijd in is gaan zitten. De game draaide erg lekker, was uitdagend en wordt in de toekomst een hele kluif om onder de knie te krijgen. Ik heb weinig aan te merken op de versie die ik heb gespeeld, al viel het me wel op dat bij het aanvallen over de boeg van de boot, ook de wapens achterop het schip automatisch mee vuurden en omdat de stuurhut in de weg staat, stonden deze kanonnen en machinegeweren onder een hoek van 45 graden het luchtruim in te schieten. Handig als daar toevallig iets vliegt, minder handig als dat niet het geval is. Dat heb ik echter niet als een groot probleem ervaren, en ik ben er ook zeker van dat dit soort kleinigheidjes nog opgepikt worden in de bèta. Dit wordt een uitbreiding om in de gaten te houden en ik als War Thunder-speler zal hem ook zeer zeker uitvoerig gaan spelen op de dag van release.