Absolute Drift: Zen Edition – Schilderen met rubber

archief
Twan Alofs op 20 januari 2020
Absolute Drift: Zen Edition – Schilderen met rubber

Iets meer dan een jaar geleden bracht Funselektor Labs het spel Absolute Drift uit op Steam. Het spel werd goed ontvangen door de meeste gamers, maar had een aantal stevige kritiekpunten. Vanaf vandaag wil Funselektor Labs deze kritiek helemaal wegnemen en brengt het een nieuwe versie van de game uit. De logische vraag is dus: is Absolute Drift: Zen Edition de betere versie?

Laat ik eerst uitleggen wat Absolute Drift precies is. Het spel is een isometrische top-down racer die volledig in het teken van driften staat. Op verschillende circuits en arena’s is het de bedoeling om een zo hoog mogelijke score te halen. De punten haal je op verschillende manieren, zo kun je door rode blokken heen rijden, vlak langs rode palen rijden, om rode oppervlaktes heen driften en in rode vlakken driften. De Zen Edition van de game voegt hier een rode lijn aan toe die de maximale score toereikt als je er precies doorheen weet te glijden. De besturing van je wagen is hierbij pittig, maar altijd eerlijk. Het maakt gebruik van echte race physics en het is zeker in je voordeel als je weet hoe driften werkt.

Absolute Drift: Zen Edition 
 Pixel Vault

Overigens kun je deze game op twee manieren spelen. Je kunt vanuit het hoofdmenu deelnemen aan events. Hierbij word je meteen op de baan gezet en kun je aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om de open wereld in te gaan. In deze open wereld liggen allemaal kleine geheimen die je kunt vinden door goed genoeg te driften. Uiteraard kun je hier tevens meedoen aan events en dit doe je simpelweg door verschillende garages in te rijden.

Zoals je uit de tekst hierboven al had kunnen opmaken, staat de kleur rood centraal in de game. Alles dat een rode kleur heeft, levert namelijk extra punten op in een drift. Verder bestaat de game uit de kleuren blauw en crèmewit. De blauwe kleur accentueert een aantal voorwerpen en het crèmewit is het speelveld. Wat vooral heel erg gaaf blijft, is het feit dat je banden altijd een spoor achterlaten. Zo lijkt het net alsof je een schilder bent die los mag gaan op een doek. Echter, in het grafische aspect is niks veranderd ten opzicht van de originele versie van de game.

Wat is er dan wel anders? Allereerst zijn er nieuwe challenges toegevoegd die je kunt spelen nadat je het spel hebt uitgespeeld. Deze moeten de duur van de vrij korte game (binnen drie uur had ik alles vrijgespeeld) gaan verlengen. Daarnaast is er een nieuw spelelement toegevoegd, namelijk de Midnight Events. Dit zijn banen die zich om  middernacht afspelen en dus in het donker zijn. De weg is hierbij moeilijker te zien en de gamer moet zich vooral richten op zijn koplampen. Tevens is er wat getweakt aan de besturing en de tutorial. Echter, de belangrijkste toevoeging van de game is de toevoeging van de herhaling en ghosts. En hoewel deze functie veelgevraagd was en ook zeker meerwaarde heeft, is het niet helemaal geslaagd.

Absolute Drift: Zen Edition 
 Pixel Vault

Laat ik voorop stellen dat het handig is om je ghost te zien in deze game. Zo kun je precies zien waar je de vorige keer te vroeg of te laat hebt ingestuurd en kun je zo werken aan je perfecte score. Toch is dit absoluut niet goed uitgewerkt. Je ghost kent namelijk exact dezelfde kleur als je eigen wagen en vervaagd niet. Hierdoor heb je soms niet door welke auto je nou zelf bestuurt en welke de ghost is. Zeker bij de start is dit een irritant probleem en als je een baan echt onder knie begint te krijgen en de perfecte lijn kunt blijven aanhouden, is het ook lastig te zien waar je je nu precies bevindt. De enige optie is om na elke ronde de kleur van je auto te veranderen zodat je duidelijk een verschil ziet.

Een ander minpunt aan deze game is het gemis van een quick reset knop. Zodra je alle banen hebt vrijgespeeld wil je natuurlijk een zo hoog mogelijke score neerzetten en je plek op de leaderboards verbeteren. Op deze momenten wil je snel opnieuw kunnen starten als je ergens onderweg een foutje maakt. Helaas moet je hiervoor eerst de game pauzeren en vanuit het menu je rit opnieuw starten. Dit haalt je heel erg uit de flow van de baan en hierdoor had ik in ieder geval na een paar keer resetten geen trek meer om verder te gaan.

Als je Absolute Drift al hebt op Steam, is deze vanaf vandaag gratis te upgraden naar de Zen Edition.